Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

Pali79

Most megfogtál! Nekem több kisebb léptetőm van de azok mind 6 vezetékesek. Szóval valószínűleg nem lesz így jó. De egyébként sem alkalmas mechanikai szempontból arra amire szeretné.

rokonok

step/dir típusú vezérlővel lehet hajtani az unipoláris stepper motorokat csak a középső kivezetés üresen mard.

jani300

Nem akarnád ezt kicsit konkrétabban megfogalmazni ?
Így sehogy sem tűnik jónak .

s7manbs8

Bipoláris vezérlővel hajtva ? A step dir, a bemeneti logika, a kiementén attól még lehet unipoláris, bipoláris vagy szervó motor is akár.

jani300

[#eljen] A fene akar kötekedni , de ez az !

s7manbs8

Ha hazsnálható motort akarsz nézzél be a PC bontóba valami régi HP 670 vagy iylesmi nyomtatókat, azokban még van hazsnálható motor is, meg meghajtó IC is akár. Vagy fénymásolókban.

s7manbs8

Persze, nehogy a nem hozzáértők rosszat tanuéljanak vagy keverjék a szezont a fazonnal. :)

s7manbs8

Van is a kamrámban ilyesmi, lehet kimegyek, megbontok már egyet ... hót tintás úgyis, meg biztos nem is jó már csak lomnak van ott így, ja, meg erről jut ezembe még a EPSON FX1050 és FX 1000.ben vannak fasza léptető motorok.

000000000

Még ez lemarat amit nema17 mocira linkeltem egy ilyen megoldásra 4 vagy 8 lasitásra bordás szijal pl ...

jani300

Egy két vödör ilyen vackom van .
Nema 17 es motor még van is egy nyomtatóra való ,égész jók .
De a vezérlők nem nagyon használhatók .
Ha véletlenül step-dir es is ,akkor is max fél lépést tud .
Ezt  tudtam innét kibogarászni eddig .
Már nem gyűjtöm a nyomtató cuccot :)

s7manbs8

Régebben találtam oylan típust, amiben volt mikrolépéses IC, a mai napig is megvan az a vezérlőm is, illetve 2 féle is, egyik az SMD beültetőn van, másik meg a régi CNC-men, DOS vezérléssel saját írású "Robsy" szerű progrmamal hajtva, direkt még az IC-hez is írni kellett egy drivert, mert nem sima step dir, meg nem is közvetlen saját protokollja van, hihetetlen, mi időt eltöltöttem annak udején vele. :)

s7manbs8

Persze mi már nagyon profik vagyunk, de a most kezdők azt se tudják mi az a féllépés, nemhogy a mikro . :)

jani300

Én még mindig kezdő vagyok !
Csak felszedegettem itt néhány morzsát .
De nagyon érdekes téma , olvasok mindent .
Nem szívesen olvasnám vissza miket kérdeztem az elején :)
Emlékszem a gépedre is ,és irigylem , mert némi lakatos háttérrel még sehol sem tartok gép ügyben .

s7manbs8

Mostanában aktivizálódok én is, lesz egy kis időm ezekkel jobban foglalkozni. A hardveres dolgokkal (számítógép illetve acélok stb.) is, meg persze az elektromos részekkel, ami még szükséges ehhez-ahhoz.

snapscan

Szükgésem lenne buck-boost DC-DC konverterre. Input fedje le a 10-15V tartományt, output: 12V (-0% +5%), kimeneti áram: min 5A, de ha van 15A-es, az lenne talán a legjobb. A 10-15V bemenő feszültségtartományban minimum 80% hatásfokkal kellene üzemelnie.
Néztem a kínai modulokat, egyik ismerősöm vizsgálgatott is párat az e-bayes cuccok közül programozható műterheléssel, de a dinamikus viselkedésük nem mondható megfelelőnek, ugrásszerűen csökkenő terhelésnél képesek csúnyán túllőni a beállított kimeneti feszültségen. A terhelés 40-100% között változhat akár ugrásszerűen is, és a feszültség nem szaladhat meg.
Tudtok ajánlani bevált, kapható modult?