Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

vadember

Itt pedig pont azt állítja a szerző, hogy a Ta kondik hosszabb élettartamúak mint folyékony elektrolitos alumíniumkondenzátorok.Kondik

4ybj8h3c8

Hogy is van a mondás?

Aki tudja, csinálja, aki nem az...

Szalai György

Igen, de csak akkor lehetnek hosszú életűek, ha a konstruktőrök is úgy akarják.
De nem akarják úgy.
Ha magának barkácsol az ember, hosszú távra, akkor jócskán alulfeszíti és nem terheli nagy áramcsúcsokkal, feszültség tüskékkel.
Jó dolog az, ha jól használják.

svejk

Én pedig nem állítottam az ellenkezőjét, csupán azt, hogy sok zárlatossal találkoztam.
A multilayer kerámiakondik előtt a TTL áramkörös panelokra tucatszám rakták a Ta kondikat.
De időzítőelem szerepében is találkoztam hibát okozóval.

Tápfesszűrésre, -főleg puffernek- nem igazán való, eleve talán 330uF a legnagyobb amivel találkoztam.

SMD tantál is szokott zárlatosodni, ott viszont még mechanikai lábfeszülés sincs.

Az alu elkok csekély pár ezer órás üzemórájához meg már hozzászoktunk.

svejk

Meglehet az első hozzászólásban rosszul fogalmaztam, hiszen az időzített bomba adott időben elszólja magát, a Ta kondi pedig eltelt időtől függetlenül egyszer csak zárlatos lesz.

Ellentétben az említett SMD alu kondikkal, no azokat gyakorlatilag mérés nélkül lehet látatlanba cserélgetni.

gab27

Mindig dob egyet a hangulatomon, amikor meghallom ezt, mert rögtön beugrik róla néhány dolog: ez a "mondás" G. B. Shaw egyik darabjából származik, néhány hasonlóan alacsony értékű, és számos, ennél azért lényegesen velősebb aranyköpéssel együtt... tehát bő száz éves lehet talán. A róka és a szőlő történetének analógiájaként ezt is legtöbbször az akadémiai sikertelenség racionalizációja végett kapják elő, ugye.

Másrészt meg érdemes elolvasni Arisztotelész Metafizikáját, mert ennek az állításnak a szöges ellentétét fogalmazza meg, és - azon túl, hogy a keletkezése óta a nyugati és az arab világ egyik szellemi sarokköveként tekintettek rá - a tartalmának a validációjaként általában elég annyit megemlíteni, hogy híressé vált tanítványa az egyik görög államocska uralkodójának a fiából pár év alatt egy olyan emberré vált, aki leigázta az ókori világ legnagyobb birodalmait Egyiptomtól a Kaukázusig és a Balkántól az Indus völgyéig. Ez a tény elég egyértelműen demonstrálja, hogy az instrukció és az implementáció hogyan egészíti ki egymást, és miért nincs értelme a tanulás-tanítás és a cselekvés szembeállításának.

svejk

No menj a pi... :)

Hirtelen azt hittem rossz fórumon vagyok.

VighLajos

Így vasárnap este nekem is annyira magas volt, mint bacilusnak a zongoraszék...
[#csodalk]

svejk

Egyébként jó [#eljen], akár Szalai György is írhatta volna. :)

gab27

Pont a régebbi SMD tantálokat érintő egyik jellemző hiba, hogy a forrasz kihűlése közben a tokozásban kialakuló feszültség és a board flex vezet a pusztulásukhoz... egy ideje segédkeretre szerelik a tokon belül kivezetékelve a terminálokra a Ta pelletet, így függetlenítve azt a külső hatásoktól.

svejk

De most komolyan, neked az ilyenek jönnek zsigerből!?
Nem semmi...

svejk

No de 5-6, vagy akár 10-15 év után jelentkezik a hiba?

svejk

De biztos igazad van Te tanultad.

Szalai György

Ne má. . .
Irtózom az önelégültséget tükröző, másokat elmaradottnak éreztető, idegen kifejezéseket öncélúan halmozó, mértéktelenül terpeszkedő fogalmazástól.
A sorok végigírásától, a kényelmetlenül olvasható, tagolatlan elrendezéstől.
De. . . Amúgy, megvan benne majdnem minden betű, csak nem a legjobb sorrendben. [#vigyor2]

s7manbs8

Még jó, hogy mondjátok, pont nemrég vásároltam be egy szatyornyi tantál kondit. :) Legfeljebb majd cserélem, ha kipukkan. :)