Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

RJancsi

Sziasztok! Vett/használt már valaki DSO138 oszcilloszkópot?
Mennyire megbízható/pontos? Viszonylag baráti áron hozzá lehet jutni pl. itt. A kit csak 100 Ft-al lenne olcsóbb, annyiért nem állok neki forrasztgatni. Amiért aggódom, hogy a kínaiak még a kínait is hamisítják. De lehet, hogy 3600 Ft-ot megér kockáztatni.

Pali79

Annyit tud amit ígér. Ha elég a 200 kHz méréshatár akkor jó vétel.

fa4igtzhp

Játéknak jó, többre szerintem nem alkalmas.

1 csatornás, magyarul nem fogsz tudni rendesen triggerelni se.

RJancsi

Eddig 1:1 a meccs állása. [#nemtudom]

Csuhás

Ennek kétcsatornás nagyobb verzióját próbáltam. Napi szinten használni rém kényelmetlen, de utcán megnézni egy autó lambda szondájának a jeleit nos arra elmegy.
Szóval ha ritkán foglalkozol elektronikával és eddig csak multimétert használtál, akkor ez is előrelépés, ha gyakrabban javítasz akkor egy öreg analóg tektronixal jobban jársz. Ha profi vagy ( bár akkor nem tetted volna fel ezt a kérdést ) akkor egy komolyabb szintén tektronix digit szkóp a javasolt.

Pali79

Ezt nem egészen értem. Ezek szerint bármelyik 1 csatornás szkóp semmire sem jó?

RJancsi

Jól látod a kérdést, jelenleg egy relatív jó (ugyan kínai mint minden más de német címkés) multiméterem és egy digitális frekimérőm van. Az oszcilloszkópra a CNC-vel kapcsolatban lenne szükségem, néhanapján jó lenne tudni miféle step jelek jönnek ki a vezérlőből/meghajtókból, meg a lézerem pwm vezérlését is szeretném "látni".

Csuhás

Elektronikai gyakorlatban semmire. Persze iskolában fizika órán szemléltetésre azért használható. CNC-s hibakeresésre talán egy öreg profi kétsugaras 100Mhz szkópot javasolnék, mert ár érték arányban az lehet a legjobb.

RJancsi

A Planet MK1 CNCUSB vezérlőm max 25 kHz step jelet képes generálni. Ahhoz kicsit(?) túlzás az 1 MHz szkóp, nem? persze ki tudja mit hoz a jövő, lehet, hogy a következő vezérlőm már MHz-s órajellel fog ketyegni.

fa4igtzhp

Azert nem teljesen. Csuhas hozzaszolasa alapjan ugy gondolom, hogy van egy ket eset ahol hasznalni lehet egy ilyen meromuszert. Egy lambda szondahoz siman eleg egy csatorna is. Tehat van letjogosultsaga a dolognak.

Azonban a szelesebb korben valoszinu az 1 csatorna igen kevesnek bizonyul. Tartom a velemenyem, hogy foleg a triggereles miatt, de nem csak emiatt. Jobb szkopok ugyanis 2 analog csatival + 1 trigger bemenettel rendelkeznek. Meghozza azert, hogy ha az ember vizsgal egy fekete dobozt akkor lehessen merni a bemeno es kimeno jelet, plusz ha ugy adodik esetleg egy digitalis jelre triggerelni. Nyilvan az analog bemenetre is lehet manapsag triggerelni, tehat igazabol a 2 csatornas szkop az ami kezdi kiszolgalni az igenyeket.

fa4igtzhp

Az en PIC32-es (https://www.olimex.com/Products/PIC/Development/PIC32-HMZ144/open-source-hardware) vezerlom amire GRBL-t portoltam 200MHz-en megy. Mondjuk orajelet nem szoktam merni mert ugyis kulso kavics van es PLL tolja fel. A step dir rendszeru motorvezerlok eseten 3 tengely eseten kell 3*2 + 1 jelet vizsgalni. Ez viszont digitalis igy ide szkop nem jo, inkabb egy saleae digit logger.

Kimenet eseten a PWM nem hiszem hogy CNC gep (leptetomoci) eseten felmegy a MHz-es regioba, bar ki tudja. De a 200kHz-et meg el tudom kepzelni.

Csuhás

Egy picit máshogy van. Ahhoz hogy egy 25khz négyszögjel alakját, vagy esetleges rajta levő zavarokat lásd ahhoz kell a legalább 60Mhz analóg sávszélesség. Ilyen jellegű hibakeresésre az egyszerűbb digitszkópok sem alkalmasak, mert elképzelhető hogy a mintavétel éppen fázisba kerül a mért jellel, és teszem azt mindig az alacsony szintnél veszel mintát, így a kijelzőn tévesen azt látod hogy nincs jel. Azaz nagyon könnyen mérhetsz hamisan. Analóg szkópon ilyen nincs mert mindig látod a jelt. A jobb digit szkópok pedig tudnak úgy működni hogy mp-es eltérítés esetén is Ghz sebességgel megy az AD és kijelzik a minimum és maximum értékeket. Így a nagyon lassú eltérítési sebesség esetén is látni fogod az egyetlen stepp jel jelenlétét is. Két sugár pedig gyakorlatilag minden mérésnél szükséges, hiszen látni akarod hogy hogyan viszonyulnak egymáshoz a stepp dir jelek, vagy pl a tápon mért zavarok szinkronban vannak-e a léptetéssel stb.

RJancsi

OK, akkor vadászom egy analóg 2 csatornásra.

Pali79

Azzal csak az az egy baj, hogy nem fér el a zsebedben. [#vigyor5] Én ezért adtam el a kétcsatornás analógomat. Akkor dög volt és nem tudtam asztalon tartani, eltettem az egyik szekrény aljába. Ennek az lett az eredménye, hogy 3× is meggondoltam, hogy elővegyem-e. Aztán vettem egy 25 MHz-es USB-s csodát. Amire nekem kell, arra elég.

J-Steel

Vettem egy ehhez hasonló ganz kapcsolót a villamossági boltban:

Fel akartam szerelni egy elosztó szekrényre. Az műanyag kapcsoló "kilincset" és az előlapot (feliratosat) leszedve van mögötte egy vastagabb műanyag aminek a négy sarkában 4-es furatok vannak.
 Nem adtak hozzá csavarokat, sem leírást.
 Hogy kellene ezt a doboz lemezére felszerelni? Az előlapot a felirattal pedig már ötletem sincs.

Még egy kérdés: Hogyan lehet lemezre a négy furatot fúrni úgy, hogy eltalálja az ember azok pontos helyét?
 Gondolom nem mindent oszlopos fúróban fúrnak, pláne ha a doboz már fel van szerelve a falra.