Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

svejk

Igazad van a Te bölcsességeid formailag szebbek. [#worship]

ajpwg6jrn

Én nem aggódnék a helyedben az 5-6 és 10 év miatt. Az ólommentes technológia miatt hamarabb tönkre megy, mint a tantál kondi miatt. (Egyébként jól méretezve és jól használva szerintem sincs baj az új tantál SMD kondikkal, egyebekről nem nyilatkoznék, mivel én javarészt csak SMD-ben tervezek.) [#vigyor3]

svejk

Én nem aggódok, csak nem szeretem őket.
Az még hagyján, hogy néha-néha megjavítom az általuk okozott galibát, de amikor az orrom előtt levő saját DELL 24"-os monitorom bocsájtott füstjeleket egy bezárlatosodott SMD Ta miatt akkor azért elkapott a harci ideg. :)

Szerencsére látványos volt a hiba, így fél óra alatt újra üzembe lett helyezve.

ebalint

[#dumcsi][#fejvakaras][#vigyor0]

lari

Nemrég volt szó BMS modulokról, ami Li cellák védelmére szolgálnak.
Van egy gépem, amibe 3db Li akku cella került beépítésre, amelyek párhuzamosan vannak kötve, mivel a gép 4V-ról működik.
Be is szereztem minden cellához külön-külön egy-egy 10A-os Bms panelt. Sajnos a 10 A nem elég, mert induláskor nagyobb a motor áramfelvétele.
10A-nál nagyobb egycellás BMS viszont elég ritka, ill ha van is túl drága. Ezért keresek egy egyszerű lágy-indító kapcsolási rajzot, ami 4V-ról működik. Hasonlót, mint a toroidoknál, csak relémenteset a kis feszültség és helyigény miatt.
Ki tudna segíteni valaki egy ilyen kapcsolási rajzzal?

ajpwg6jrn

Első körben tegyél 1000uF- nyi kondit a BMS kimenetére, ez sokszor megoldja a gondot.

lari

Megpróbálom, köszi! [#integet2]

4ybj8h3c8

Viszont mint sok más mondással együtt ennek is felesleges az eredetével foglalkozni és bőven elég az adott kor értelmezése szerint gondolni rá. És tetszik, vagy nem az adott értelmezésben ezt mindig arra értjük, hogy nagyon sokan vannak akik pl. hangzatosan, erőkarokkal, grafikonokkal, színskálákkal, cscisa elleni hörgéssel és egyéb okosságokkal el tudják magyarázni egy ásó működtetésének a metódusait de ha a kezébe adnak egyet akkor még azt sem tudja, hogy melyik végének kell a talaj felé mutatni.
Jelen szituációban is nagyon szépen elmagyarázza a koma a kondenzátorok lelkivilágát, mindössze azzal az eggyel nincs tisztában, hogy azok akik a hozzá hasonló tervezők után javítanak azok biza valahogy máshogy értelmezik a tankönyv és az azzal erősen szemben álló valóság sorait.

000000000

Ne bizz a tantál kondenzátorokban ilyen alkalmazásoknál, de úgy is mondhatnám, nem helyesen alkalmazod itt ezeket.

Gab27 jól  mondta: "sorba kötnek velük egy ellenállást (mindkettőt gyártói ajánlás szerint!)"
Ez a lényeg, mert egyébként olyan helyeken, ahol nagyobb áram tranziensek előfordulhatnak, egyszerűen felrobbanhatnak, szétégnek a belső anyagszerkezeti felépítésük miatt.

ra8nsmk6w

Találkoztam már tektronix szkópokban svájci dc szervó vezérlőkben is atomstabil rövidzárrá létesült csepp tantálokkal.
Amerikai tüzvédelmi ajtó rendszerekben is.( Ezek 20 évesek voltak)
Ezek mind igényes gyártók voltak!
Mostanában már mérés nélkül dobom el.

lari

Megpróbáltam de sajna nem oldódott meg a probléma.
Kondi nélkül hallom, ahogy megpróbál elindulni a motor, aztán letilt...
Kondival meg sem moccan.
Esetleg egyéb ötlet?

J-Steel

A lágyindításos elméleted biztos jó? Megpróbáltad azt, hogy beteszel egy ellenállást a kimenetre, és ha már megy a dolog, akkor rövidre zárod?

J-Steel

...mármint az ellenállást.

svejk

S hol van értelme kondival sorbakötni ellenállást?
Időzítő tagnál.
Ezekre is találták ki mert rendkívül kicsi a szivárgóáramuk.

De ettől függetlenül CD4538 időzítőtagjaként is zárlatos lett nálam a csepp alakú is és az a csúnya rózsaszín téglatesteb öntött is. (tudtommal abban is csepp alakú van)
15 V-os tápfesz,  1uF/25 V-os kondi, töltőellenállás 4,7 kOhm - 100 Kohm közt.
Kb. 20 db  saját készítésű áramkörben 10 év alatt 3 lett zárlatos, ezután kipenderítettem őket.

No és még az SMD tantálok polaritás jelölését nem is említette senki. :)
Én egy pillanatra mindig dilemmába esek tőle.

000000000

Pár filéres tantál miat oda a megbizhatóság aki elöszeretetel gyárt igy eletronikát az maxek vagy gyártó az valoszinü hosszutávon lejáratás lesz a vége (márka..gyártó.. személy)...[#rolleyes]
Mert vanak olalyan eletronikai megoldások akol nem a tömegyártás a lényeg hanem a megbizhatoság/minöség...[#integet2]