Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

ORCA17

... egy olyan világban, ahol bármi lehetsz, légy kedves!

dezsoe

Szerintem vedd le a legkisebbre (ki-ki-ki), aztán kezdd el tesztelni, hogy mikor van már elég ereje ahhoz, amire használod, vagy eggyel feljebb kell még lépni. Ha szerencséd van, akkor jóval kisebb áram is elég lesz, mint ami most van beállítva.

Miki2

Az SW4-es kapcsolót OFF állásba kell állítani.
Ez nyugalmi állapotban az áramot a felére csökkenti,
így a motor nyugalmi állapotban nem melegszik.

Szabó M. Béla

Szép ez a kormánykerék.
Miután összerakod, forrasztod? Lágy vagy keményforrasztás?

ORCA17

DEZSOE
Megtörtént...nincs változás.
------------
MIKI2
Az a kapcsoló programozásra való, akkor aktív ha PC-ről üzemel, egyéb esetben világit az error LED.
------------
Béla
Ment privát üzenet.
-----------
Még kipróbálok(holnap) egy dolgot. Rákötök egy kisebb motort.
Az a furcsa, hogy a vezérlő bármilyen beállításnál hideg marad.

Addig is köszönöm a segítő hozzáállásotokat - ezért (is)nagyon értékes ez a fórum, vigyázzunk rá, hogy mindig ilyen maradjon.

Jó éjszakát
Csaba

u6p5jr23k

Pótolom!

Úgy látszik elkerülte a figyelmem, pedig általában minden nap olvasom a fórumot.

ANTAL GÁBOR

Nekem is az jön le hogy ha a Sw 4 es ( miniatűr kapcsolót )off ba helyezed akkor a beállított áram fele lesz a tartóáram   ( az áramot a SW1-3 kapcsolókkal kell beállítani)

Szinte mindegyik kinai vezérlő ezt a szisztémát követi . Igaz a tied kék .[#vigyor4]
De egy ( 2 )  árammérővel le is ellenőrizhetnéd hogy mekkora a maximális tartóáramod  amiből még a tekercsek  ellenállásainak ismeretében a disszipációt is  kiszámolhatnád .  Csalós dolog az a melegedés mert a motor nyugodtan lehet 40-50 C fokos amit a köznapi ember már melegnek ítél .Csak a neodímium mágnessel szerelt motorokat óvjuk mert 80C fok fölött már gyengülhet a mágnes.  A modern huzalok sokkal többet bírnak .Persze a világba sem melegedhet mert egy asszimetrikus hőtágulás megszorulást okozhat

000000000

Ha igazak a paraméterei akkor jó kis vezérlőnek tűnik ez , digitális DSP  fényévekre van a natur vezérlőkhöz képest.

Az SW4 kétfunkciós kapcsoló  ha a forgókapcsoló 0 állásban van akkor 1s alatt  kétszer fel le kapcsolod akkor öntesztet csinál a motoron, és SW4=OFF állásban kell lennie  szinte tökéletesen hangolja a vezérlést rezonancia 0-csúcsfordulatig gyakorlatilag eltűnik. Persze ez mind akkor igaz ha követi a leadshine termékeit.

Véletlenül nem kettő db SW4 dip van rajta  oldalt mintha lenne 4db dip kapcsoló de nem annak a SW4 kell off állásban lennie.

ORCA17

Szervusztok!

Nos azt gondolom, hogy jól és talán kimerítően körbejártuk a dolgok azon részét ami a beüzemelési részét illeti.
Az SW4- DIP-et illetően:
A gyártó honlapján található instrukció szerint is
"* SW4: ON=Full current, SW4 : OFF=Half current
Half-current function means that no step pulse 200ms,

the current driver outputs automatically reduced to 50% of rated output current,
 to prevent motor heating.
"

Hevenyészett fordításban:
A fél-aktuális funkció jelenti azt nincs lépéspulzus 200ms,
az aktuális vezető kimenetek automatikusan 50 százalékra csökkentek névleges teljesítmény-áram,
megakadályozni, hogy motor melegedjen.

Ma kb. 15-20 percig tesztelgettem, kíváncsi voltam, mennyire áll vissza nullára. Egyszer, kétszer, majd háromszori teljes kör (oda-vissza) nem lehetett lépés vesztést tapasztalni.
Talán még langyinak sem mondanám a hőfokát.
A jelenlegi beállítás:
Táp: 36V 11A
Motor: 3,15A
Felbontás - mikrolépés 5000
DIP4-es OFF

A meghajtó jobb oldali részén - Function setting - programozásra való PC-ről(?). Ezt még nem próbáltam.

Jelen állásban én tökéletesen elégedett vagyok az eredménnyel, köszönet érte a Ti segítségeteknek is.
Már nem akarom eladni[#smile]

Csaba

4umhue7vh

Sziaztok! Ezt tudja valaki értelmezni, a motor bekötésre gondolok. Azt hittem hogy egy H-híd van benne, és tudom jobra-balra forgatni a motort, esetleg külsü PWM-el a fordulatot szabályozni, de ha jól látom 50Hz a max kapcsolási frekvenciája?

www.kaleja.com/images/DatenblaetterPDF/06.04.002.pdf

Szalai György

Irányváltásra való, (hiszterézises a bemenete) nem vezérel fordulatszámot, csak forgásirányt.
Azt meg akár ötvenszer másodpercenként, ami akár használható valami kitöltési tényező alapú megoldásra is.

000000000

Ejnye![#ejnye1]
Ezzel nem tudsz motorirányt váltani, csak dinamikusan fékezni.

000000000

"fordulatot szabályozni"
Itt mostnanában szinte mindenki azt írja, amikor valami "kacaton" keresztül működtet egy DC motort, hogy szabályozza a fordulatszámot.

Az igazság pedig az, hogy az esetek 99%-ban ezekkel az olcsó cuccokkal csakis fordulatszám VEZÉRLÉS jöhet szóba, annak is a legprimitívebb változata.

Kérlek figyeljetek már oda a minimális műszaki tényekre, és helyes, igaz kifejezéseket használjatok!

jani300

Az este is néztem ,meg akkor most is a fordítóval .
Irányváltást is ír . De nem vitázni akarnék ,csak kíváncsi lettem mire is való ez a valami ,a két bemenetével .

Pali79

Mi a különbség?