Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

000000000

Ajjaj, látod ilyen téves állításokhoz vezet, ha azt gondolod,
hogy ami nagyon kicsi, az egyenlő nullával.
Sőt egyenesen "szőrszálhasogatónak" tartod azt, aki viszont a nullát azt matek alapon tartja csak nullának, és tudja a gyakorlatban mikor szabad ezt tényleg nullának tekinteni.

Továbbra is javaslom, hogy játszadozzatok el azzal a gondolattal, mi is a valóság a step jel élváltáskor annak +- delta szögelfordulás környezetében, amikor is messziről indulva a dalfa tart a NULLÁHOZ.

De az is elég lenne, ha papír cerkát előveszünk, kinagyítjuk az encoder élváltás jelét a 90 fokos eltolású dir-hez képest.

És tudjátok az a szép az egész elméletben, hogy ezt ki se kellett most próbálnom (persze vagy 20 éve már megtettem a gyakorlatban is), így most viszont spóroltam egy csomó időt az életemből. Igaz el is veszítettem, mert olyan bolod vagyok, hogy néha küzdök a magam módján itt a Hobby Fórumon keringő sok-sok alternatív valóság és téveszme ellen, amit egyesek oly magabiztosan állítanak.[#circling]

dezsoe

??? [#nemtudom]
Minden tiszteletem a tiéd, de ennek a hozzászólásnak mind látszatra, mind matematikailag nulla az értelme. Elolvastam többször is, de semmi köze nincs ahhoz, amire válaszoltad. Szó nem volt nulláról. Sem látszatra, sem matematikailag, sem sehogy. Vedd elő az emlegetett papírt és cerkát, rajzold le az A és B jelet. Nevezzük ki pl. az A-t step-nek, a B-t dir-nek. Nézd meg alaposan, hogy milyen állapot van az egyiken, amikor a másik felfut. Remek. Most nézd meg visszafelé is, mert arra is lehet tekerni. Ugye, hogy jó lesz? :)
(Úgy érzem, hogy most értünk el oda, hogy mindegy, mit írok, úgysem jó. Én itt kiszállok, mert itt már nem az enkóderről van szó. Ettől, persze, az ötlet még jó marad és szerencsére működik is, mint azt Kisamotors írta.)

4ybj8h3c8

Ne küzdjél vele, de éppen most cáfolta meg a híres egységugrását. Én speciel akkor lettem feketeseggű a szemében (először) amikor meg mertem kérdezni, hogy mi van a híres egységugárásával ha egy alaplap LPT portja csak adott, x nanosec felfutási meredekségű kapcsolóelemmel rendelkezik, ami adott esetben több lehet mint amit ő szeretne.

000000000

Sajnálom, további gondolkodásra kérlek.
Ugyanis a lényeg itt is a jel egységugrás pillanata és annak a nullához konvergáló jelváltási környezete.

Na itt csap be, nem kicsit ez a megoldás, és válik működésképtelenné, megbízhatatlanná. Sajnos nem olyan egyszerű ez, hogy csak azért mert sokszor elmodod, egy enodert A, B csatornáit nem nevezhetjük ki step-dir jelnek.
Addig működik csak ez a "nagy gyakorlati ötlet", amíg egyirányba tekered. Irányváltáskor jönnek a lépéstévesztési anomáliák, illetve a téves motor elmozdulások.

svejk

Alapvetően a probléma ez:

[#t47p7864#]

Azt viszont nem tudom az említett léptető IC-ben milyen jelfeldolgozás van, a beidézett angol szöveget meg nemigen értem. :(

De ha véletlen mégis lenne többes lépés akkor egy árva CD4093-al és 3-4 db passzív alkatrésszel korrekt A/B --> step/dir átalakítás oldható meg un. 4-szeres üzemmóddal.

Vagy az elég nehezen beszerezhető LS IC-kel.

svejk

Persze sejthetitek, hogy a "valaki" ki lehetett az alábbiban. :) Anno varsányinak tanácsolta próbálni.

[#t47p7867#]

dezsoe

Persze, ha nagyon akarod, akkor mindent lehet rosszul is használni. [#vigyor3] Az idézet magyarul: "DIR bemenet: meghatározza a motor forgásirányát. Ezen a lábon a változás STEP láb következő felfutó éléig nem jut érvényre."

svejk

Köszi a fordítást!

Nem is a Dir jellel van a gond, hanem ha zöld vonalak közt mozogsz akkor nincs dir váltás, de step jelek jönnek folyamatosan, holott csak remeg a kezed az encoderen.

dezsoe

Dobj be egy felest, ha remeg a kezed... [#pias] :)

svejk

svejk

Az a lényeg, hogy megértetted, pedig csak egy több mint 7 éves hozzászólást linkeltem be.

Robsy meg rágatja itt veletek a csontot... :(

000000000

Langyos!:)
Alakul ez, és majd csak szép lassan kialakul a nulla körüli események kellő műszaki alázattal, és hozzáértéssel történő szemlélete ebben a témában is.

Te legalább már régen ismered a jelenséget, a problémát, és bizony már a régi szép időkben beszélgettünk erről itt a Fórumon.
Más kérdés az, hogy én egy pillanat alatt megbolondítanám azt az árva CD4093-as "korrekt" javasolt megoldásodat egy kis Robsy féle teszt A, B encoder jellel.

Az LS IC-k viszont valóban jók, nem véletlenül olyan drágák és nehezen elérhetők.

svejk

A határétékeket betartva korrekt az a kapcsolás.
Az meg megint más, hogy mindent túl lehet hajtani.

Kisamotors

Ok, látom és értem a problémát Svejk linkje után.

4ybj8h3c8

Üdv

Egy kis rejtvény a nálam okosabbaknak.
A mellékelt rajzon a poti mi a bánatos francot szabályoz?

Vcc +5V
Műveleti +- 5V-ra kötve.
Osci 40 MHz.