Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

RJancsi

Ebben a cikkben elég jó összefoglalót találsz.

u6p5jr23k

cipk5xtny

Sziasztok
Valaki össze foglalná nekem pár szóban mi a módja annak hogy házilag gyártott enkoder tárcsát hogyan tudnék rakni a stepperes gépemre?
LPT porton van e lehetőségem rá?
Azt vettem észre hogy minnél nagyobb a sebessége a motoroknak munka közben annál nagyobb a lépésvesztés/gyakoribb/,ezt szeretném korrigálni.
Mach3
6560-as vezérlő
És ugye Lpt port.

9pk59nuy

Ha sikerül is encodert szerelni a léptetőre, a Mach3-ra tudtommal nem lehet visszacsatolni!

A lépésvesztés ha bekövetkezik a motor túlterhelése miatt, akkor a motor meg is áll a tapasztalataim szerint. A detektálható lépésvesztés túlnyomórészt nem ilyen okból keletkezik. A párhuzamos port és a vezérlő illesztésén nagyon sok múlik. Brutálisan be kell tartani a TTL paramétereket (illesztési szintek). Bizonyos PC-k bizonyos vezélőket nem hajtak meg, némelyiket pedig bizonytalanul!

000000000

"van-e lehetőségem rá?"
Nincs.
Ezekre viszont van lehetőséged:
1. Kialakíthatod a motorhajtásod optimális gyorsulási képességét a mechanikai és elektronikai elemek helyes kilakításával, különös tekintettel a motor vezérlő tápfeszültségére, motoráramára, J összefüggésekre, és az áttételre.
2. Figyelembe veszed az adott motorod M-n jelleggörbéjét, és csak maximum akkora fordulatszámmal hajtod, ameddig a tartónyomatékának még a fele megvan, valamint a gyorsulást is jól kell beállítani.
3. Ha az előzőek ellenére még mindig kevés neked a maximális sebesség, áttérsz szervo hajtástechnikára.

beuegweae

Találtam BQ sorozatból (4011) (neked elméletileg bármilyen NVSRAM jó, amiben nincs RTC), sajnos csak 32k-512k-1M-2M-s van, de a 32K-st tudod használni.

svejk

Köszönöm, szombaton kellett volna nagyon, de mint tudjuk az idő mindent megold, ez is megoldódott. :)

s7manbs8

Olyan áttételt kell alkalmazni, hogy a legnagyobb sebességnél se tudjon téveszteni, ez a minimum bármilyen hajtásnál is.

Pali79

Ezt most, hogyan is kell érteni? TB6560-as vezérlőt használ, tehát nagyjából 2-2,5 Nm motorokat használhat, jellemzően 24V körüli feszültségen. Ha minden rendben a gép körül akkor olyan 600 f/min sebességet tud max elérni. Feltételezve egy 5mm menetemelkedésű orsót ez ugye 3000 mm/min sebesség. De ez a nagyon max, itt már semmi sem biztos. Tételezzük fel, hogy nála az említett jelenségek 1500 mm/min sebességnél jelentkeznek. Szerinted ezen lehet áttétellel segíteni?

svejk

Rögtön sírva fakadok! [#rinya]

Egy szerencsétlen mozdulattal egyszerre 3 vadi új CCFL csövemet törtem ketté, 1 db maradt épségben.

(egy vidéki barátomnak megígértem, hogy péntekre kicserélem a monitorjában a csöveit)

Nem tudna valaki kisegíteni 1 db 220 mm-essel?

Kínából ki tudja mikor ér ide, a HQ-ban meg csak hosszúkat látok már.

svejk

jani300

Vannak megnyomott kijelzős monitoraim , de csak sejtem mi ez . Mekkora monitorban van ez ?

s7manbs8

Mekkora az a monitor ?

Rabb Ferenc

Ne sírjál! Alakítsd át 12V-os darabolható LED szalagosra, az van a HQ-ban. A CCFL csövek inverterének a tápját elcsíped és egy 78R12-vel megkínálod a LED sort. A kapcsoló jelet a négyes lábra kötöd és már szól is...

svejk

Csináltam már ilyet, de ezt most különféle okok miatt nem lehet.