Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

rokonok

Ezzel akár léptető motort is meg lehet hajtani. Igaz a féllépéseket  le kell programozni arduinoban.

000000000

igen!
De arra kicsit fapados...

ANTAL GÁBOR

Mintha csak éreztem volna : felettem az alkatrészek beszerzése rovatba hogy kellene egy LS 7184  ( Quadrature decoder Ic )  Szerencsére jelentkezett egy kolléga aki segít ...
 Ma rejtélyes körülmények között  2 óra működés után "kiment " a párja . ( nyákhiba kizárva )
 A kimenete( step / dir )  soros    3.9 K ohmmal egy PNP  tranyót hajt  ( szerintem áramra bőven megfelel ) A táp egy Mean Well  5 V os kapcsolóüzemű    + 22 Mikro tantál  ( Uki = 5.0 V )
A tápot időnként lekapcsoltam .... Tippeket várnék hogy mi lehet az ok . ( a kapcsolós táp kinyírta ? )

Beraktam az utolsót, azzal asztalon ( szkóppal tesztelve ) szépen megy de nem érzem magam biztonságban

vp0ek7s5

Sziasztok! Szereztem egy PC tápot, és ahogy olvasgattam a fórumon az 5v-ot le kell terhelni hogy meglegyen a 12V, rá is kötöttem 2db 5ohm 10w ellenállást és a feszültség 11.38V mit gondoltok mekkora ellenállásokat kellene rákössek?

Csuhás

Talán jobb megoldás ha átkötöd a feszültség figyelést az 5V-ról a 12V-ra, egy megfelelő ellenállással. Ha kínai amit írtam akkor maradj a terhelő ellenállásnál. ( A hiba oka az hogy az indulási tranziensek terhelés nélkül megemelik az 5V értékét, és letilt a túlfesz védelem ) Ha viszont fix terheléssel jár az 5V és a táp arra szabályoz akkor a 12V nem lesz nagyon stabil. Igazából csak a szorosan csatolt tekercsek miatt lesz valamennyi stabilitása.

ajpwg6jrn

Szervusz Gábor!

Szerintem nálad is az indulási tranziensek teszik tönkre az áramkörödet.
Ez ellen egy komolyabb alulátersztő szűrővel vagy egy LDO-s előtáppal tudod megvédeni. (Ha teszel elé LDO-t, akkor a kapcsitáp kimeneti feszültségét emelni kellene --> Low dropoutos LDO esetén már 0,4V-os emelés is elég lehet.)
Vagy egy pici védőáramkört kell a kapcsolóüzemű táp kimenetére tenni, egy mezei zénerrel és tranzisztorral, ebben az esetben viszont az áramot illik itt is egy aluláteresztő szűrős taggal limitálni. Szólj ha kell segíteni.

000000000

Megkérdezhetem hogy mért használsz tápszürésre tantál tipusu kondit?[#fejvakaras]

ANTAL GÁBOR

Mert kicsi és bízom benne ..  Szerinted mit kellene oda tennem ?

000000000

Ha nem idözités céljábol van maximum az áram körben akor kerül el jó meszire ezt a konderzátor tipus (rövid életü) további fejfájás miat inkább tegyék kerámia vagy eletrolitot helyete![#rolleyes]

svejk

Úgy van, a Ta kondi egy időzített bomba, főleg a 80-90-es években gyártott un. csepp alakúak.

gab27

Elektronikából tanították az alkatrészek meghibásodását tárgyaló szakaszban, hogy a kondenzátorokat érintő meghibásodásokat jellemzően gyártástechnológiai ill. tervezési hibák okozzák. A tantál kondik esetében az alapanyag impuritásai és a tokozáshoz történő merev kötés a hibaforrás, az előbbit viszont mitigálja, ha a szükségesnél akár 50%-nál is nagyobb feszültségtűrésű kondit terveznek az áramkörbe, továbbá sorba kötnek velük egy ellenállást (mindkettőt gyártói ajánlás szerint!). Így az MTBF-jük messze magasabb, mint az alumínium elektrolit kondiké.
Ennél sokkal ismertebb tény, hogy a 2000-es évek első felében bizonyos gyártók rossz formulációt "lestek el" a japánoktól az elektrolit tekintetében, ezért éveken keresztül vacak low ESR Al elkók lepték el a piacot.

...a fentiekkel arra akarok utalni, hogy akármilyen kondi lehet időzített bomba.

gab27

Ld. az előzőt. A tantál elkók korrektül tervezett áramkörökben több, mint 2x tovább bírják az Al elkóknál, és már az utóbbiak esetében is évtizedekről van szó a gyártástechnológia mostani szintjén.

000000000

Tantál minden verzioját kerülön!
elkó meg idö fügö ugy is atófüg minek van kitve de nem igazán tudod elkerülni sem ha pufer kell (elsö lépcsöként) táp..
nagyon sokat lehet tanulni régi gyártoktol mit hogyan oldotak meg rendesen megvolt tervezve kivitelezve részemröl szorakoztató eletronika területén...[#vigyor5]

svejk

Én nem tanultam, én szervizgyakorlatból tudom.
A másik okádék típus pedig az SMD alu házas, kifolyik, szétmarja a panelt

A régi kapcsolóüzemű tápok rémálma a  sárga színű, axiális kivezetésű, EL-valami nevű W. Germany kondik, ezek egyszerűen dróttá válnak, gaz mentek már vagy 30 évet.
Ellentétje a Siemens axiális kondi melynek negatív pólusa 3 lábú, no ezekkel alig van gond.

A gyártástechnológia ma a profit miatt ki van élezve a határokra.

Elkóból a növelt feszültségtűrés kifejezetten ajánlott már eleve a nagyobb kubatúra miatt is.

Mondjuk az is tény, hogy 30 éve a legnagyobb freki a TV-k 15 kHz-es sorfrekije volt amit elkoknak el kellett viselniük.

000000000

Kondikra visszatérve(eletrolit alapu) smd kivitelben ezt is nem árt mesziröl elkerülni (puferelt felhasználás alat) nagyobb áramknál sima dc alat is képes vissza melegedni akár környezeti hömérséglet 2x is holot vele megegyezö forszemes  villamos paraméterezésü társai gond nélkül meg sem melegednek![#rolleyes]