Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

jani300

[#eljen] Ez több szempontból is jó megoldás lehet .
Anyagilag valószínűleg nem a legolcsóbb .

Csuhás

Igazából a pontos válasz az hogy bármelyik két fázis között egy fázist találsz. Csak két baj van vele, egyik oldala sem nullázható, és nem 230 hanem 400V lesz. Mindkét problémát megoldja a javasolt 400/230 trafó, amit öreg gépekből is ki lehet bányászni.

jani300

A három fázisvezető bármelyike , és a negyedik vezető közt mindenképpen 230 volt van .
A keresztmetszet azért lényeges ,mert nem lehet megfelelő
keresztmetszet alatt .együtt vinni a nullát és a földelő vezetőt .
Még fontos az érintés védelem kialakítása is , esetlegesen fi relé .
A kábel indulópontján alkalmazott biztosító értékénél nagyobb terhelőáram engedhető meg a leválasztó trafó utáni 230 volton .
A kérdés alapján ,feltételezhető villamos felkészültségből kiindulva félrevezető ,félreérthető lehet a válaszod .
Ezért nem akartam részletekbe belemenni .

mma6fim4

Sziasztok

Egy PWM vezérelt főorsónál kell valami visszacsatolás a Mach3-hoz, vagy menetvágásnál ez így önmagában is megbízható?
A controlleren van egy "Index" bemenet a 10v mellett, de fogalmam nincs hogy ezt mivel kell összekötnöm a driveren. Olyat találtam, hogy "position reach COIN". Ez az egy kimeneti pin lehet vajon a visszacsatolás amit az Index-be kell kössek?
Előre is köszi.

mma6fim4

Az még lemaradt hogy a controller leírása szerint az Index bemenetre minden főorsó furdulat után egy impulzus kell. Úgy értelmezem, hogy a rajzon látható "Coin" (ami egyébként kimenet a leírás szerint)ez a számláló lenne. De jó lenne ha valaki megerősítene, vagy megcáfolna.

0cphxg8ns

Tiszteltem az Uraknak!

Boldog új évet kívánva kérdezném, hogy mennyire béna megoldás ez, vagy ki hogyan oldaná meg másként?

Az elképzelés az, hogy a párhuzamos porton kapná a kis léptetőmotor vezérlő 8825  a step-dir 5V-os logikát, egy telefon töltőről kapná a logika az áramellátást, és 12V-os tápról a motorhoz szükséges feszt.

Közös a konektor, de mégis 3 oldalról kapnának energiát, ami miatt lehetnek anomáliák talán?

Ki honnan adná a logikai IC-nek az 5V-os áramellátást?
Az LPT porton mach3-ból nem szokták gondolom.

Minden megoldást előre is köszönök! :)

Rabb Ferenc

Én mindenképpen a párhuzamos port és a 8825 közé betennék egy viszonylag gyors optcsatolót.

A 8825 optimális tápfeszültsége 24V. Ja, és feszültség alatt ne állítgasd az áramszabályzó potmétert, mert az az  álmoskönyvek szerint is rosszat jelent vagy okoz!

Rabb Ferenc

Bocs' a nagy kép(em)ért

0cphxg8ns

Oh igen, elfelejtettem mondani, hogy az is van itthon, csak a tápforrások (3db) miatt vagyok picit zavarban, hogy lehet ennyiféle különböző tápforrás?

A potméter tekergetésre (CC CV stepdown konverternél) rájöttem, hogy nem érdemes tekergetni, mert olyan tüskséket okoz, ami kinyírja a 8825-öt. :D
Szerencse, hogy csak 300 forint  / db. :P

Köszönöm a figyelmességed, és a jelzést! :)

zozo

5V-ot az USB csatiról, vagy ha nincs, PC tápról.
Leválasztót mindenképp tegyél be, ha kísérletezel még csak vele.
Aztán csak a motornak kell 12-24V körül.

s7manbs8

A potit kikapcsolt álapotban vagy műanyag hegyű csavarhúzóval tekergessed, akkor nem megy ki, legjobb kikapcsolt (táp nélküli) állapotban.

0cphxg8ns

A potit külső labortápról, elszeparáltan tekergettem csak, utólag nem fogom a tüskék miatt, viszont nem akarom a pc alaplapi chipsetjét terhelni feleslegesen a 3db léptetővezérlővel.
(bár nem fogyaszt 0.06A-nál többet / darab, de indokolatlanul nem akarom a gépbe dugni, mert van már benne annyi nyavaja, hogy jajj)

A lényeg: Mennyire baj, ha külsó usb-ről adok neki kakaót?

0cphxg8ns

A pc táp megy így is határon van (egyéb eszközök fogyasztása miatt), és a ventije is kattog már, meg amúgy is valahogy hack-elni kéne a 6V-os ágból 5V-ot, tehát nem nagyon játszik a pc tápja sem. :(

000000000

Sziasztok!

Vásároltam egy AM882 vezérlőt esetleg valakinek van tapasztalata vele? Ez az auto tuning mennyire használható?
Tudnátok mondani bevált beállítási sémát?

3z3fhyubr

helló. szeretnék egy léptető  motort joystikkal írányítani és még az lenne a lényeg hogy a joystikal a sebességét is tudjam fokozat mentesen vezérelni ha pedig nulla állásban van álljon. nem igazán értek hozzá de ha valami értelmes rajzot vagy nyáktervet lehetne szerezni valahonnan akkor megköszönném.