Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

s7manbs8

Azt nem tudok de tegnap én is vettem pont egy joysticket, de hogy ezt hogy lehet megoldani nem tudom hirtelen.

Kisamotors

Ha a joysick-od csak potit tartalmaz, akkor egy Arduinoval ez nem nagy kihívás, ha USB-s, akkor kicsit bonyolultabb a szoftver.

3z3fhyubr

Nem ez a baj, hanem, hogy ezt anno mi is megcsináltuk és a probléma ott volt, hogy akármilyen joy-t használtunk az analóg jelben volt zaj. Ez a zaj viszont a nagyon alacsony járati motor forgásnál nagymértékben bezavart. Nekünk az lenne a jó ha az elindulásnál sem lenne ingadozás mert az a motor össze vissza ugrálását eredményezni. Tehát a feladat az lenne, hogy a joy jeléből a zajt  kiszedjük :D

Dakota25

... egy szoftver aluláteresztő szűrő  sok mindent képes megoldani.

Kisamotors

Használj encodert a vezérléshez, az digitális, könnyen szűrhető a zaj, persze akkor ez az alábbi projekt nem működik.

Árnyékolt vezetékekkel, szoftveresen, ahogy írták kiszűrhető, de akár más megoldást is lehet keresni.
Egy hagyományos rádiótáviránytóval és szervo motorokkal is megoldható a dolog, azoknak a felbontása elég nagy.

ab

Van három ilyen útmérőm: lineáris útmérő

Egyetemes marógépre vannak szerelve. A marógép vertikális feje alkalmas fúrásra - ezért a Z útmérő ezen a részen van. X, Y a keresztasztalon. Elemekkel használom őket. A kijelzők egymás alá, a gép jobb oldalára vannak felvezetve műanyag lépésálló gégecsőben. Nem kereszteznek tápvezetéket. A problémám, hogy használat közben az X és a Z mérőpáros váratlanul képes megbolondulni. A Z "elfelejti" az adott pozícióját és más értéket mutat. Az X szintén, de az asztal mozgatása nélkül álló helyzetben ugrál a kijelzőn látható érték széles skálán. A méréstartomány egy bizonyos részén tapasztalom ezt. A mérőlécen semmilyen sérülést nem találok. Feszítve, ferdén felszerelve nincsenek. Kézzel tolva a mérőlécet, soha nem sikerült még előidézni a jelenséget. A gép forgácsolás közbeni rezgésével sincs összefüggésben. Egyszerű pozíció furatok készítésénél is képes az X megbolondulni. Van ötletetek a hibajelenség okára és annak megszüntetésére?
Tervezéstől a kivitelezésig. Alkatrész-, gépgyártás, automatizálás.

konvoid

Üdv!
Próbáld meg száraz, puha ronggyal áttörölni a mérőlécet. Az enyém akkor szokott szórakozni, ha párás, nedves vagy olajos a felülete.

000000000

Ezek kapacitív módon érzékelnek és kicsi kínai nem teszi bele a gumi szennylehúzót.
Esetleg ha benne is van az a dísz kategóriát tölti be.
A rákerülő trutyi a lötstop réteget legyalázza a mérőfejről aztán a legkisebb vezetőképességű matéria rákerülve hibás mérési eredményhez fog vezetni.
Még az érzékelő és a léc közötti nagyobb hézag is okozhatja ugyanezt a problémát.
Mitutoyo mérőeszközöknél a hibajavítás is benne van és így ha hibás jelsorozat érkezik akkor inkább ERROR-t jelez.

keri

Normális potit kell használni. Hangerő szabályzók sem recsegnek, szűrés nélkül sem.
Sőt RC modelleknél is komoly problémákat okoz egy zajos poti.

Szalai György

Ilyen feladatra amúgy is valami műanyag pályás szervó potméter dukálna.
De nemigen kellettek a kutyának sem, mikor eladásra ide kínálta őket az egyik fórumtárs az orrunk elé.
Pedig nagyon frankók.
De ma már megvetett a régi analóg technika, mindenki mindenből csak digitális megoldást akar.

keri

keri

Jó a sima grafit áramszedős is, azok sem recsegősek.
Ezekben az RC távirányítókban nem tudom pontosan milyen van, de valami szénpályás az is, és azok sem hajlamosak "recsegni".

keri

És itt van potméteres változat is, ez jóval olcsóbb és nincs ezzel se gond.
https://hobbyking.com/en_us/frsky-replacement-gimbal-for-taranis-transmitter.html

Szoftveres alul áteresztő szűrő amúgy tényleg jó ötlet.
Ahol nem fontos a gyors reakció az AD jelét hozzá adogatod mondjuk 256 mintáig egy 8 bittel hosszabb regiszterhez, aztán az első 8 bitet eldobod, az eredmény meg az átlagérték.

Én NiCD töltő mérőciklusát csináltam így, mert ugye az is elég érzékeny volt a zajokra.

Másik, hogy közép állásban kell egy "deadband" tartomány, ahol egyszerűen letiltod a mozgás. Ennek a szélessége picivel nagyobb kell legyen a zajnál. (szűrés után)

keri

Bocs, többi fórumon magától linket csinál a linkekből [#vigyor]
Potis gimbal
HALL-os gimbal.

ab

A szárazra törlés nem segít. Maximum a környezetből kicsapódó pára okozhatna problémát. Hűtőfolyadékból, egyéb spray kenőanyagból nedvesség nem juthat a mérőlécekhez.
Tervezéstől a kivitelezésig. Alkatrész-, gépgyártás, automatizálás.