Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

Rabb Ferenc

Egy rendes egy fázisú berendezésnél a fázis ágba teszik a biztosítót. Mint azt RJancsi is írta, így egy zárlati kioldáskor a mögöttes rész teljesen feszmentes lesz.

De ez csak FIX, ELLENŐRZÖTT bekötés esetén teljesül. Egy mezei védővezetős dugvillánál semmi nem gátol meg a fordított csatlakozástól - tehát nincs jelentősége.

A cree2 által említett speciális csatlakozópáros nem ez a kategória [#law]

Rabb Ferenc

Létezik, de nem ez az általánosan alkalmazott. Ennek is meg van a maga felhasználási területe...

Jut eszembe! Ezen jelölve van az L és N érintkező? És melyik oldali a fázis? Ezt most komolyan kérdezem légyszi nézd meg ha esetleg egy a kezedbe akad. Előre is köszi. Ja, és bocs az erős kifejezésért [#integet2]

svejk

Nem véletlen, Rjancsi le is írta az okát.
Ezek a tápok OEM termékek általában csak valamibe beépítve kellene használni, és ott már a készülékgyártó dolga biztosítani a helyes bekötést.

Anno a 70-es években még figyelmet fordítottak, hogy az 1-es érintésvédelmi osztályú elektronikai eszközökbe mindig két biztosítékot tettek, mindkét ágon egy-egy.
Testzárlat esetén valamelyik kiolvadt, túlterheléskor pedig általában mindkettő.

Ezeket a mai kapcsi tápokat igazából nem is tudjuk milyen osztályba soroljuk.
A fémházasok még csak ránézésre elmennek 1-es érintésvédelmisnek de a műanyagházasoknál a földelés gyakorlatilag csak mint zavarszűrő szerepet tölt be, s mint tudjuk az Y kondik nem lehetnek zárlatosak még akkor sem ha elromlanak.

Legalább 1 biztosíték viszont kell bele mert ott van a zavarszűrő részben az X2-es kondi is melynél nem tiltott, hogy zárlatossá váljon meghibásodáskor.
(ez általában túlfesz hatására következik be, pl. villám bácsi másodlagos hatása)

Van a látókörömben egy aluforgácsolással is foglalkozó cég, no ott a CRT monitorokkal állandóan probléma volt.
Az apró alu forgács minden rést megtalált és mivel a monitorokban is csak az egyik ágban volt bizti, így szerencse kérdése volt, hogy egy biztivel javítható volt-e a monitor, vagy lefüstölt a fél panel, mert a másik ágat földelte le a forgács. :)

RJancsi

Megfogtál, mert fogalmam sem volt. De kimentem a garázsba és szétkaptam a hegesztő trafóm dugvilláját. A föld alul középen a vastag láb, a jobb oldali a fázis és a bal a nulla. Aljzat szempontjából így a bal a fázis és a jobb a nulla mint Te is írtad korábban.
Ja, és a dugvilla bekötéseinél be van fröccsölve az "L", az "N" és a föld ami a klasszikus 3 párhuzamos vonalkát egy körben "logót" kapta.

RJancsi

A dugónál szemből írtam az oldalakat, nem hátulról (bekötés oldalról).

Rabb Ferenc

Köszönöm [#worship] Mégis van rend a világban :)

A védővezető egyértelmű volt, de ezek szerint a "régi hagyomány" is tovább él. De az ilyen csati azért nem az általánosan alkalmazott háztartási kategória.

Köszi a fáradozást és a felhomályosítást!

RJancsi

Igazán nincs mit. De így én is megnyugodtam, hogy legalább a hegesztő trafóm jól van bekötve. Valóban nem elterjedt háztartási dugó, de kültéren egyre többet látni pl. kempingekben, yacht kikötőkben stb. ahol kicsit jobban odafigyelnek az érintésvédelemre. A garázsomat már így vettem, kb. fele-fele arányban vannak hagyományos földelt és ilyen ipari aljzatok a falon. Nagy bánatomra csak egy fázis van a házban, pedig az Elmű honlapja is 3x16A-t javasol 100 m2 felett. Ezért kedvenc esztergapadom is lányom házában "vendégeskedik" mert ott van 3 fázis.

55bszcucp

Sziasztok! Ismét egy kérdésem lenne. Ismeri-e valaki az M335-ös drivert.A gép gazdája kinézett egy KIT-et és az érdekelne,hogy az általam kinézett TB6600-hoz viszonyítva jobb vagy rosszabb választás. Drágábbnak biztosan drágább. A motorok 3A-esek.
Erről a szettről lenne szó.

Szalai György

Tőlem nyugodtan lehet mindenki annyira nemtörődöm és elbizakodott amennyire jólesik neki. És még meg is magyarázhatja, ha akarja.
Mert majd ő jobban tudja, mint a gyártó. Mit neki a jelölés, úgyis be lehet dugni fordítva. Szégyen.
Azt viszont kerülném, hogy az én tanácsomra kösse bárki fordítva.
Úgyhogy szerintem továbbra se tegye.

000000000

"TB6600-hoz viszonyítva jobb vagy rosszabb választás?"
Rosszabb választás.

s7manbs8

Abban milyen IC van belül ? Nem ismerem.

000000000

Nagy valószínűséggel egy TB6560.

ANTAL GÁBOR

Nekem egy Junkers  kazánnál volt gondom utoljára  . Villásdugós a csati és egyáltalán nem mindegy hogy hogy van bedugva . (fordítva bedugva kimegy egy üvegcsöves bizti )

Nálunk még a szlovákok is okosabbak a dugvillájukkal .

Jó néhányszor jártam a NDK ban ott (annó ) ott  még a fázissorrend is kötött volt .  Nálunk ha bekötöttünk valamit akkor ha szerencsénk volt akkor jó volt ha nem akkor sorrendcsere . Az NDK ban ( 1978 ban ) biztosra mentek  ( volt fázissorrend mutatójuk és mindent szabványosan kötöttek )

Pali79

Hú srácok nem gondoltam volna, hogy ebből ilyen vita lesz. De örülök, hogy mindenki vagy legalább sokan elmondták álláspontjukat.

Mivel kis gépemet nem tervezem fixen bekötni, ezért szerintem jogos a kérdés, mert miért ne lehetne egy kapcsolóüzemű tápra dugvillát. Ezt ugyebár bárhogy be lehet dugni, hiába van betartva az ökölszabály, hogy a melyik oldalon kéne lennie a fázisnak. Régebben láttam több toroidos tápot aminek szintén fel volt tüntetve a bekötésénél az N, L. Jobban megvizsgálva kiderült, hogy ott is az üvegbizti az L jelű kapocs után volt. Így ez igazolni látszik RJancsi állítását, hogy valószínűleg csak a belső biztosíték miatt van így.

De mindjárt megnézem a saját tápomat, hogy abban hol van a biztosíték. [#wink]

PSoft