Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

RJancsi

Tévedés... Az új jelölés L1, L2, L3 az angol line "vonal" rövidítéseként, a nulla "N" (neutral) a föld pedig "PE"(protectiv earthing). A hagyományos jelülésű 3 fázisnál az ABC "végéről" kezdték a betűk kiosztását. Így motoroknál a "belső" tekercsvégződéseket (amiket csillagnál összekötnek) X, Y, Z, a tekercsek másik végét, amit a hálózatra kötnek U, V, W a hálózati fázisokat pedig R, S, T betűkkel jelölik. A "nullát "0" jellel, ami nem "Ó" betű hanem szám.
Később ezt módosították, az U, V, W, X, Y, Z helyett a tekercsek elejét-végét az U1-U2, V1-V2, W1-W2 jelöléssel látták el.

PSoft

Így igaz![#eljen]

RJancsi

Képzeld, ha még értenék is hozzá! [#awink]

000000000

Akor a bejö sorendet is tudod amit kérdeztél a saját belsö hálozatodon tetszési sorendet tars fent pl(szin) és nem keversz el fázis soha!
megszokot soren fekete...barna...szürke... 90% megszokot...[#rolleyes]

Szalai György

Na, ha kapok egy ilyet, akkor megírom. [#vigyor2]
De tényleg. Hol a csapda? Ha nem lenne, akkor biztos nem kérdeznéd.
Az adatlap elég egyértelműen rendelkezik erről a 32. oldaltól.

000000000

Ilyen tápom van dugvillával bekötve.
Teljesen hidegen hagyja miként van csatlakoztatva a hálózatra.
Így is úgy is teszi a dolgát.  

svejk

Én nagyjából ismerem a lelki világukat ezeknek a dolgoknak, de ugye ott van az ellenjavallat ] a #19797-es írás.

Ezért kérdeztem Szalai Gyurit, hogy vajon Ő hogy használná?

000000000

Ő inkább nem használja.
Vagy ezt hiszi mint ami a videó végén történik

svejk

Ne vicceld el, Szalai György komoly szaki, érdemes megfontolni a tanácsait! [#ejnye1]

000000000

Komoly vagy sem a hozzászólása alapján elég negatív emberként ítélném meg.
Akkor mit csinálna ha látná mik jönnek be az országba hazai cégeken keresztül kínából ?
És simán átnyomják az ilyen berendezéseket az ellenőrzéseken miközben ezerszer veszélyesebb mint egy tápegységen fordítva kötni a fázist és nullát.
Például a 230 voltos dugvilla fém részei kiolvadnak így tönkretéve magát az aljzatot is.
Vagy a szigetelés annyira gyatra amit körömmel le lehet fejteni a kábelről szinte erőlködés nélkül.
A legszebb mikor a törpe feszültségű dugón ott van a 230 volt.
És még sorolhatnám.
De a ÉMI, TÜV vizsga papír megvan annyiból ha csinálnak rajta egy érintésvédelmi mérést.
Aztán egy ilyenen kell fennakadni, hogy a Graetz-kapcsolású kétutas egyenirányító váltakozó bemenetére jobb vagy bal oldaláról közöm a fázist a kapcsolóüzemű tápra ?
Nem teljesem mindegy ?

000000000

Én annyit látok hogy a kolega nem barátokat fog itt szerezni hanem elenségeket...
De vanal akik hiszik mindenben okosabak másoknál....
RF neved zokon amit irtam én ezt igy látom....

Rabb Ferenc

A folyamatos körbe-körbe cseszegetés helyett jó volna, ha valaki érdemi (értsd: normális műszaki) véleményt, indokot mondana.

Úgy tűnik az többeknek kevés, hogy azért b@zdmeg, mert csak! Oda van írva és kész!

Szegény Greatz bácsi ha ezt megérte volna...

000000000

valaki haznált már valaki ilyen szint ilesztést SPI alá? mert ez inkább I2C szokásos....

level sniffer

valaki találkozot már fenti megoldásal csak fesz osztos kivitel  
(ellenálás feszosztos) kész megoldás érdekelne de nincs csak a fenti fet kivitet kinaiaknál...

Szalai György

Na jó. Tehát hogy nekem itthon, a műhelyben.
Valószínűleg beépíteném egy csini rack dobozba a róla táplált készülékkel együtt és mivel a műhelyben fix helyre kerül be is kötném fixen. Fázist, nullát, földet.
Ha a rack-et mobil készülékként kéne használni, akkor a betáp nulla ágát is levédeném olvadóbiztosítóval.
De még mindég csak én használom, nem adom el, nem adom kölcsön.

Akkor esnék kétségbe, ha eladásra kéne beépítenem egy készülékbe.
Sajnos nem tudom, hogy mit írnak elő az első oldalon hivatkozott biztonsági szabványok. Ennek utána kéne nézni.
Azt írja: Nem felel meg az európai közösség irányelveinek. Na, ez is egy baj. Magamnak jó, de eladásra problémás.
Nem látok rajta biztonsági leválasztásra utaló jelölést, vagyis lehet, hogy ez nem biztonsági leválasztó minősítésű tápegység. Nekem a szövegből sem derült ki. Akkor a róla táplált készülék érintésvédelme nem lesz ,,védőelválasztás" módú. Más érintésvédelmi megoldást kell választani a törpefeszültségű oldalnak.
Az első lap alján felkiáltójellel és bekeretezve szerepel, hogy lássam az összes tápegységre vonatkozó biztonsági előírásokat és óvintézkedéseket a 32. oldalon.
Ott elég sokszor szerepel a tűzeset lehetősége. Pedig ez OMRON, nem is valami névtelen vacak.
Zavar, hogy az elvi blokkrajz szerint betáp oldali túláram védelme csak a (L) fázis ágban van, a nulla ágban nincsen. Így fordított bekötéskor lehet olyan fázis-föld zárlat, ami tüzet okoz, mert nem old a túláramvédelem.
Nem tetszőleges a betáp fázis és nulla bekötési pozíciója, hanem előirt. Erről gondoskodni kell, bárhová kerül is.
Ha valakinek ez miatt egyszer leég a háza, (vagy csak ráfogják) akkor elkaszáltam magam egy életre. Meg másokat is.

000000000

Akkor miért is van a földelt nullázott rendszer az épületekben ?
A konnektornál a vezeték keresztmetszetnek megfelelő áramú kismegszakítóval kell azt védeni.
A védővezeték keresztmetszetének meg kell egyezni az áramvezetékével.
Akkor hogyan lehetne tűz ?

Ez egy Meanwell LPS-75-24 tápegység 230volt oldali részlete.
Pont annyira csatlakozik a védőföld oldalához a fázis mint a nullához.