Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

svejk

Köszönöm, hogy írtál róla. [#worship]

Mivel a múltkor hangot adtál annak, hogy elhiszel mindent amit írok, így én is elhiszem Neked, hogy kizárólag a leírtak szerint használnád. :)

Tegnap írtam egy oldalt, mindenféle kétségeimről de törlődött, de nem is baj.
Szakmai alapon úgy sem nem tudok hozzászólni, de elég siralmas tapasztalataim vannak.
Talán amíg anno az országban csak olyan dolgokat lehetett kapni amit a saját iparunk állított elő, addig lehetett hinni a szabványoknak.
Ma már nagy katyvasz az egész.

Mindenki csak a felelősséget próbálja elhárítani itt esetünkben azzal, hogy odaírta, hogy L meg N, ahelyett, hogy beépített volna még egy biztit.
No de akkor kisebb lenne a haszon.

Egyébként tegnap én már írtam, hogy ezek a tápok mind OEM termékek, csak beépítve használhatóak.
Ha meg már szekrénybe kerül akkor azért minimum egy vagy több méretezett zárlatvédelem csak kerül elé.
230 V-os "dugvillás" betáp esetén meg ugye evidens, hogy kétpólusú kismegszakítóval indítunk.

De abban bizony igazad van, ha rá van írva akkor rá van írva.
Nem  takarózhatunk, azzal, hogy minden orrunk előtt levő monitorban, lábunknál levő PC tápegységben csak egy bizti van, ugyanazzal a kapcsolástechnikával mint a szóban forgó tápegység, csak itt nem jelölik meg, mer nem lehetne betartatni.

svejk

No, nesze neked Magyar ipar a szabványos időkből...

Itt van az orrom előtt egy Fok-Gyem-es táp, kifordítom és mit látok? Csak egy üvegbizti van a hátulján.
(pedig pont ezt is írtam tegnap hogy régen minden I-es érintésvédelmi műszerben két bizti volt - hát mégsem [#rinya])

S bizony itt megint a gyártói felelősség jön képbe, úgy látszik -a minden bizonyára már megboldogult- Fok-Gyemes tervezői csapatnak volt vér a pucájában felvállalni a csak az egyik ágban levő biztit és szabványos műszer hálózati zsinór párost.
Anno itt akkor még nem lehetett nagyon profitorientációról beszélni.

És persze ezzel megint nem vagyunk közelebb a megoldásához, csak a miértek köre bővül.

svejk

lásd a link 25. oldala

000000000

Van még régebbi Fok-Gyem labor tápom, de abban is csak 1-1 biztosíték van tápegységenként a 230-as oldalon.
A TR-9162 1970 években jelet meg míg a TR-9193/A 1983 körül.
Most ez hanyagság lenne az egyik legnagyobb Magyar gyártótól, vagy túlmisztifikálva lenne a fázis nulla csere dolog ?

GPeti1977

A francia gyártmányú automata mosógépemben se biztosíték sem transzformátor, a kikapcsoló gomb is egy áramkörös, sem földelés, azaz az egész belsejében ott lehet a fázis ha kikapcsolod akkor is, de franciában nem lehet csak egyféleképpen bedugni a konnektorba ha jól emlékszem.

RJancsi

Tán ezért lenne fontosabb a biztosítéknál egy fi relé beépítése. Jó 20 éve akkor még kis lányom panaszkodott a kádban ülve, hogy ráz a csap. Hittem is meg nem is, de (jó hülye módon nem csaptam le a kismegszakítót) kiparancsoltam a gyereket a kádból, rámértem a csapra és tényleg benne volt a 220. A villanybojler szétszedése után derült ki, hogy a fűtótest réz köpenye közép tájon szét volt nyílva és a cekász vidáman mosolygott ki belőle. Az áram így részben a "normál" úton, részben a vizen és a csöveken keresztül közlekedett. Épp csak annyi, hogy ne verje le a kismegszakítót.

000000000

Már a vill bolylereknél is kötelezö a 2polusu kismegszakitó ami a null is bontja ....
De AVK akor is a legfontosabb...

000000000

Rossz hírem van.
Franciáknál is pontosan azt a dugvillát használják mint nálunk is.  
Védőföldelésnek biztos lenni kell ha fém burkolatú a gép.
De írj egy pontos típus és utána nézek.

GPeti1977

Az sem sokat ér, ezt kicseréltem fi relére a boyleren, meg a fürdőszobában is van a mosógépen, meg még máshová is tettem ahol szerintem indokolt.

000000000

Itt vannak a földön fellelhető csatlakozó típusok.

https://www.worldstandards.eu/electricity/plugs-and-sockets/

000000000

Ha dugvilás fi relét használsz jó havi egyszer tesztelni a pára csodákra képes ezekné a kütyükné....

kmajer

Egy készüléket csináltam eddig egy fázis betáppal
aminél lényeges volt hogy melyik drót a fázis.
Egyszerűen 3f 5polusú dugaljjal szereltem a betáp kábelt, és előírtam a 3f n pe meglétét.
Probléma megoldva.

000000000

Ha kettös szigetelésö akor meg életveszélyes földelni...[#gonosz1]
pont ilyen magyar tárcsás mosogép/cenrifuga kettös szigetelésü...[#integet2]

000000000

Akkor minek írta azt "francia gyártmányú automata mosógépemben" ?
Főleg el tudod képzelni, hogy egy Francia automata mosógép magyar hajdú gyártmány lenne ?
Ez már a sokadik tévedésed !

RJancsi

Az oroszoknál meg nincs sehol sincs EPH azaz a "O"-t szigorúan külön vezetik a földtől. Apámnak volt egy "lengyelpiacos" fémházas orosz kézi fúrógépe (gyári) sima kétpólusú lapos dugvillával. Na, azt ésszel kellett a konnektorba dugni, mert az egyik pólus egy az egyben össze volt kötve a testtel. Ha rosszul dugtad be, a 220 megjelent a házon. Mindig fázisceruzával együtt használtuk, és akkor is vastag gumikesztyűben. Régi szép idők...