Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

000000000

Kettös szigetelésü villamos gépek nemcsak magyarországon vanak![#vigyor]
Ez nagy tévedés ahogy mondod...[#ticking]
Egy példát irtam hajdura...[#taps]

000000000

Akkor azzal valami probléma volt.
Ilyen fúrógépünk volt csak még az eredeti dugóval és nem rázott.

000000000

Elolvastad amiket írtam vagy csak kötekedsz ?

RJancsi

Nem ilyen volt. A motor egy szabályos henger alakú öntvényben lakott. Leteszem a nagy esküt, hogy gyárilag kétpólusú dugó volt rajta.

000000000

Ha tévedek akkor mutass egy kettős szigetelésű automata mosógépet.

000000000

Azt nem tudom milyen, de az általam mutatott gép legalább 40 éves all in one típus.
Ebből is lehetett köszörűt, faesztergát csinálni.  
Újabb típusban láttam olyan amit mondasz, de annak már műanyag volt a markolata.

RJancsi

A 70'-es években apám gyakran volt Moszkvában kiküldetésen. Minden alkalommal hozott valami "épp kapható" és kézben, vonaton szállítható szerszámot. Talán még mindig meg van neki, majd rákérdezek.

000000000

Itt látni az eredeti dugvilláját.
Valami hasonló volt ?

simarex

A megfelelő földelés a legfontosabb, és mindegyik AVK(FI) relét havonta kell tesztelni

000000000

Ismerős is sokat járt továbbképzésre Moszkvába, csak repülővel.
Kézi táskában hozta haza a 100-as satut a repülős kisasszony meg könnyedén odébb akarta tenni, nem tudni miért letett a dologról.
Igaz akkoriban még TU134-es gépek voltak.

RJancsi

Igen, de nem ilyen kábel/dugó volt rajta. A kábel borsózöld színben pompázott, és így utólag visszaemlékezve egy PVC csőben szabadon mocorogtak az erek. Tehát nem rásütött, hanem utólag(?) belehúzott vezetékei voltak. A villásdugó fehér volt és nem ráfröccsölt hanem szerelhető. De a fotódat (és különösen a jobb alsó sarokban levő dugót) nézve felmerült bennem a gyanú: lehet, hogy apám "hekkelte rá" a kétpólusú dugót, mert épp olyat talált otthon? [#fejvakaras]
Voltam vagy 8-10 éves, akármi megtörténhetett...

000000000

Ez mondatod " lehet, hogy apám hekkelte rá" szerintem magyarázatot ad a rázós fogásra.
Az a gép 1976-ban készült akkor még voltak az oroszoknál érdekes dugók.
Azóta ott is szocializálódott kicsit a villamos hálózat és egyre több helyen már 230 Volt 50HZ-et használnak az idehaza is ismert dugókkal.
Előtte volt 127 Volt 50 és 400Hz-es megoldásuk is.

RJancsi

Most már tényleg kíváncsi vagyok rá, vajon meg van-e a gép. Ha még igen, majd jól megvizslatom. Esetleg megkérdezem apámtól, vajon egyedül követte el a dugócserét, vagy más is segített neki? [#ijedt]

000000000

Amit az elején feltettem teljesen fém pisztolyfúrót az még öregebb mint a hengeres házú.
Viszont már az is kettős szigetelésű volt és a képen látható gumiszigetelés kábelen fehér műanyag 2 pólusú dugó volt.

zozo

Csak azt kell megnézned, hogy 2, vagy 2 és egy elvágott ér van a dugónál. [#wink]