Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

000000000

épen ezért is kötelezö a 2 áramkörös fökapcsoló az ilyen jelegü dolgok elé![#wave]

szf

Régóta elterjedt.
Jó lehet vele "misztifikálni".
A kedves megrendelők mindig megkérdik: forgásirány?
-Megvan beszélve a motorral.
Egy ügyes villanyszerelő csak jól tudja bekötni illetve eladni magát...

Rabb Ferenc

Ilyen az amikor a technika kompenzálja a szakmunkás képzés hiányosságait [#idiota]

PSoft

Természetesen, nincs "vekkeróra" lehetőség.
Csak 180 fokot tudsz fordítani, oda,és vissza.
A véghelyzetek pozíciótartása, elég határozott.

PSoft

Persze, a balfasz villanyász kezében(aki mindig "csutakra" köt mindent)ez se csodafegyver![#nevetes1]

000000000

Németektől érkező szerszámélező gépen már olyan 400 voltos dugvilla volt amin szétszedés nélkül lehetett fázist fordítani és ez volt 18 éve.
Már ezek se a régiek !

Nagy csavarhúzóval be kell nyomi a szürke részt és át lehet fordítani a tüskékkel együtt.
Van lengőben is !

szf

Múltkor láttam MBCu-val csinálta meg a jószág.
Műhelyébe 2db aljzat volt, de nem volt fázis sorrend azonos. Mutatja nekem milyen faca csatlakozót talált ide dugom erre fordítom oda dugom arra fordítom.
Persze mondtam is neki hova dugja.
A szakmáját meg le sem merem írni

jani300

Volt jobbra forgó ,és egy balra forgó dugalja :)
Régen ahol cserélgették a dugaszolható gépeket volt a dugalj felett irányváltó kapcsoló .

000000000

Ott van a  [19824] hozzászólásnál.
Ezt megoldják egy dugvillában. és nem sokkal drágább mint a normál társa.
Például egy 16 amperes 5 pólusú ára bruttó 2722 Ft

RJancsi

A villanyászoktól elnézést kérek tudatlanságomért de érdekel. Van valami lehetőség arra, hogy 3 fázisnál kiderüljön melyik az R,S,T? Mert a fázis sorrend mérő csak a forgásirányt adja meg, azaz a 3 drót sorrendjét. Bármelyiket bármelyik csatlakozóra (a föld kivételével) rá lehet kötni és utána sorban a másik kettőt. Hiába van az aljzatokba beöntve az RST, ugyanaz a fázisvezeték 3 aljzatban 3 különböző névre hallgathat. Bár a működés szempontjából nincs jelentősége. Nem tudom érthető-e a kérdésem?

Csuhás

Szerintem nincs rá megoldás, mert nincs is rá igény. Ha csak egy betáplálásod van akkor tetszőleges hogy melyiket tekinted mondjuk R-nek. Egy áramelosztónál ahova sok irányból érkezhet távvezeték ott gondosan színekkel megjelölik a vezetékeket, síneket, gondolom még az üzembe helyezés idején történt mérések alapján.

RJancsi

Úgy gondolom, hogy tán még az utcai oszlopokon is "helye" van a három fázisnak, de amikor összesodort légkábelen vagy 3 fekete erű földkábelen behozzák a házba akkor már nyoma vész az eredetnek.

svejk

Írtam vagy egy oldalt mindenféle villamos szakmához kapcsolódó nagy bánataimról, de kiléptetett a fórum.
Talán jobb is így...

De azért abban tanácsodat szívesen vennénk, hogy ha hozzájutsz egy mondjuk ilyen fasza kis kijelzős S8VS táphoz akkor Te azt otthon miként veszed használatba?

Révész Richárd

Azok a fekete erek számozottak szoktak lenni.

000000000

Az uj jelölés U-V-W...