Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

55bszcucp

Pontosan így van.Az orsó menetemelkedése 3mm.20mm/s-el van benne erő bőven,de 30mm/s-el eldobja magát,ahogy emeli a fordulatszámot 20 fölé és csak 30-ig menne üresen,de egyszerűen le is áll,tehát 30mm/s-et még üresen sem tud.
Ennyit tud 3.393,00 €-ért.Amúgy nagyon masszív erős,pontos szerkezet,főként,hogy a tulaj épített alá egy guruló asztalt aminek a felülete egy 6mm vastag ~ 700x1400-as vaslemez. Gondolhatod milyen volt vinni.Nagyon nem fog bemozogni. :D Van ennek golyós orsós változata is,lehet,hogy azok valamivel gyorsabbak lehetnek,meg nekem úgytűnt,hogy az újabbaknak 6mm az emelkedése. Ez egy 8éves darab.

Pali79

Hát nem tudom.. Több mint 1 milláért szerintem ez több mint rablás..[#violent]

svejk

Ismeri, használja valaki közületek ezt a QElectroTech nevű kapcsolási rajz készítő programot?

Amit tud nekem elég lenne és még nem pilótavizsgás.
No és persze ingyenes ez is.

Régóta keresgélek ilyesmi szoftot amivel kúlturáltan tudnám dokumentálni az erősáramú dolgaimat.
(a DesignSpark nekem sok, a SPlan kevés)

Pali79

Ritkán csinálok kapcsi rajzot, de én eddig a ProfiCAD progit használtam. Ez sem rossz.

Pali79

Lenne egy olyan kérdésem, hogy az összes kapcsoló üzemű tápra rá van írva a 230-as részre, hogy melyik a N és L. Mennyire kell ezt szigorúan venni? Egy dugvillát akarok rátenni, persze meg tudom nézni, hogy úgy legyen a bedugáskor ahogy annak lennie kell, de ha nem kell akkor jobb lenne ha ezzel nem kéne foglalkozni.

000000000

Teljesen mindegy miként kötöd be !

RJancsi

Megnéztem az én kínai tápomat. Annyiból nem mindegy, hogy az "L" jelű csavarról egyből az olvadó biztosítékhoz megy a vezeték majd onnét a panelre. Ha zárlat miatt kiég a biztosíték, áramtalanítja a panelt. Ha az "N" csavarra kötöd a fázist, ha kiég a biztosíték a zárlatig feszültség alatt marad minden.

Rabb Ferenc

Nanemá! Egy régi - nem szabvány, csak szakmai alapelv volt - hogy a dugaszoló aljzatban a bal oldali a fázis. Ma ez már senkit nem érdekel.

De miért is kellene, hogy érdekeljen. Egy egyenes dugvillát bárhogyan bele dughatsz. Egy lengő elosztóban hogyan kötötte be a kici kínai?

Fix bekötésnél még csak-csak, legalább látszatra illik a jelölt helyre kötni a fekete(barna) és a kék vezetéket. De egy mezei hálózati zsinórnál...

RJancsi

Mivel a tápomat nem lengő villával szállították hanem "csupaszon", legalább a lehetőségét megadták, hogy a fázist az "L" lábra kössem. Pl. egy 3 fázisú és nulla vezetővel is megáldott gépben egyértelmű lenne mit hová kössek a tápegységnél. De igazad van, még a földdel sem kell foglalkozni, be lehet kötni sima kéteres vezetékkel és "lapos" dugóval is. [#nevetes1]

Szalai György

Nem véletlen írták rá. Tartsd be, nem kerül semmibe és egy kis odafigyelés senkinek sem árt.
Akkor is érdemes, ha működés szempontjából felcserélhető.
Ne szokd meg, hogy nem törődsz a gyártó előírásaival.
Szerintem.

000000000

van ilyen egyfázisra dugvilla/ajzat ipari amit nem lehet átforgatva bedugni ez fázis érzékeny eszközöknél jól jön pl (drága gázkazánok fázis érzékeny tipus fügö)!

000000000

háztartási dugvila szabadon átforgatható itt megbukik a bekötési feltétel...[#vigyor4]

Rabb Ferenc

Kavarsz mint a fagyigép, nem ez volt a kérdés! "Pali79" egy dugvilla fázis/nulla bekötése iránt érdeklődött.

Ott teljesen mindegy, mert kétféle - megkülönböztethetetlen - csatlakozási lehetősége van.

A védővezető zöld-sárgáját csak azért nem írtam, mert az annyira egyértelmű mint az, hogy holnap reggel is felkel a Nap.

svejk

Ne kapj be, de Pali79 szerintem is arra kíváncsi, hogy miért van jelölve a tápokon az L és N, mennyire kell ezt szigorúan venni.

RJancsi

Ha úgy kavarok mint egy fagyigép akkor minden OK, az is hasznos dolog! [#nevetes1]
De egy egyfázisú dugvilla is lehet polaritás érzékeny mint  pl. az ipari csatlakozók. Én pl. erre (is) gondoltam. Még a garázsomban is vannak ilyen aljzatok, nem véletlenül.