Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Kedves Kollégák!

2026.04.18-án szombaton ismét megrendezésre kerül a debreceni Hobby CNC találkozó.
Egy kis nosztalgia, múltidézés, tudás megosztás, és minden ami szokásos volt eddig is a találkozókon.
A változatlanul a korábbi találkozók helyszíne lesz ismét az otthona a rendezvénynek.
Debreceni Képző Központ Nonprofit Kft.
Debrecen Budai Ézsaiás 8/A

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

J-Steel

Készítettem egy egyedi nyák lemezt stepper vezérlésre. Az most nem fontos, hogy milyet és minek.
 A lényeg az, hogy az IC 4A-t tud, és van egy sönt ellenállás benne ami 0,5 Ohmos (ez elő van írva az IC-hez) és amin ez a 4A keresztül megy extrém esetben.
 P=R*i² képletből ez max 8W. Én 9W-os kerámiaborításu huzalellenállást tettem be.

A gondom az :D, hogy amikor (extrém esetben) felmelegszik a 4A-től, akkor kilazul a forrasztás.

Kérdésem az, hogy gyári nyákoknál az ilyesmit hogy oldják meg, vagy kinek milyen ötlete lenne? Hátha ismer valaki valakit aki már látott valamit.
 Ezennel az ötletbörzét megnyitom!

Kicsa

Üdv!

Lehet,hogy mégis csak fontos lenne,hogy milyet. Nem megoldható mondjuk 0,1 Ohmos ellenállással az átfolyó áram mérése?

J-Steel

Nem, mert az IC-t úgy tervezték, hogy feszültséget mér a söntön, és lekapcsol (ill. korlátoz) ha az eléri a 0,5ohm * 4A = 2V feszültséget.

Mivel ugyanazon a lábon van a sönt amin mér, ezért nem lehet még átverni sem.

Most olyasmi megoldást várok, hogy valaki valamilyen rögzítési megoldást javasol.

Egy elko is van a közelben, amit jó lenne izolálni a fejlődő hőtől.

Rabb Ferenc

Eső után köpönyeg. Az ellenállást a lehető legnagyobb lábhosszúsággal kell szerelni (ha elfér). A hosszú láb lehűl annyira, hogy nem forrasztja ki önmagát. Vagy ólommentes forrasz, ami 20-40 fokkal magasabb olvadáspontú mint az SnPb.

De 8W folyamatos disszipációhoz illett volna egy legalább dupla terhelhetőségű ellenállatot alkalmazni.

Ha csak ritkán és rövid ideig kell ekkora teljesítményt elfűtenie, akkor viszont úgy jó ahogy van.

Szalai György

,,gyári nyákoknál az ilyesmit hogy oldják meg"

A dobozolás légáramához igazítva helyezik el, hogy le is tudja adni a hőt, ne melegedjen túl. Akkor nem olvad ki a forrasztás.
Jó esetben állítva, kevésbé jóban fektetve, de a paneltől fél alkatrész vastagsággal feljebb, vagyis hosszabb lábakon. Van mikor egy centivel is feljebb.
Ez amúgy is minden hűlő lábasjószágra nézve kötelező kéne legyen. SMD-re nem.

Motormeghajtó IC-hez néha van gyártói ajánlás a panel topológiára. Azt érdemes követni.

mma6fim4

Sziasztok

Több léptetős vezérlésű gép után most egy szervos esztergába kezdtem. Hamarosan majd közzéteszem az eredményt, azonban szervo teljesen zöldfülű vagyok. Az lenne a kérdésem, hogy ez a controller amely alapvetően léptetőre van használható-e szervohoz. Van ahol azt írják, hogy igen van ahol azt hogy nem. Ha igen akkor hogy a fenébe kössem be?

A CN1-en kell vannak a bemenetek.

mma6fim4

Az lemaradt, hogy most maradjunk a pozició módu bekötésnél először. A főorsó is szervos, de a speed kontroll bekötés az nagyjából világos.

RJancsi

Bár a szervóhoz egyáltalán nem értek, megnéztem az adatlapját. Ebben egy szó sincs szervóról. Én úgy tudom elképzelni, "kvázi" szervós zárt hurkú léptetőmotor vezérlőt és motort kötsz rá. De lehet, hogy tévedek.

000000000

mivel szeretnél áramot mérni analog vagy digitális modon mekkora áramot?
A shöntös kis értékre veszik pl 0.01 ohm kis veszteség miat ezt komparátoral figyelik feszültség mérési célal..
vagy hall szenzoros áramérés (lakat fogó elven)....
de van még pár megoldás még...

mma6fim4

Én is folyton erre jutottam. Hallgattam az egyik hirdetésre ahelyett hogy alaposan megnéztem volna mit veszek, most pedig hessegetem a gondolatot hogy ez nem fog menni, és szerezhetek be egy másik controllert. [#vigyor4]

mma6fim4

Ennél írja a servot. A bekötésnél a kérdés ugyanaz.
http://www.nvcnc.net/nvem.html

svejk

Nem semmi cuccokat lehet már kapni és ez még néz is ki valahogy!

Ej, de sokan meglovagolták már azt a Mach3 szoftvert...

svejk

Step/dir-es bementű szervohoz jó, maga linkelt NVEM készülék nem vesz részt a szabályozásban.

svejk

Ha tovább akarod adni, írj nekem, egy barátomnak pont jó lenne.

RJancsi

Végül is mindegy, a motor meghajtókon és motorokon múlik, hogy "sima" léptetőmotoros, zárt hurkú léptetőmotoros vagy DC motoros szervót építesz-e belőle. Így is úgy is step/dir jeleket fog kiadni. Ugyanúgy kell a meghajtókat bekötni.