Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

000000000

Legelsö rész volt ismerös ugy 90% mmfal vezték ilyen lakásokban mainapig szinte csak ezel lehet találkozni ilyen kész blokos panel házban régi szerelésé Csak a felszáló geinc csövezet szinte a lakás mérökig ...folyosok közlekedök lakáson belül mm fal ment.. de a video közepe végén ott volt a berman csö is lakáson belül ami nagy ritkaság volt ezekbe a lakásokban ...

rokonok

Vannak olyan készülékek berendezések amiket nem földelnek. Azt nem kell és nem szabad leföldelni. Zavarszűrőt lehet venni 4  pólusút föld függetlent.
https://www.tme.eu/html/HU/halozati-zavarszuro-fdsorozat/ramka_1636_HU_rys.html#image_3329_222
alsó ábra
így nézki
https://www.tme.eu/html/HU/halozati-zavarszuro-fdsorozat/ramka_1636_HU_pelny.html

ajpwg6jrn

Nem tudom mi van abban az adagolóban, de szerintem nem földelési gond. Ahogy írtad zavarmentesíteni kellene. (Ahhoz pedig a betáp oldalára kellene zavarszűrőt tenni. Viszont jó lenne tudni hogy milyen típusú terhelésként viselkedik. Induktív vagy kapacitív. (Bár a kapacitívakkal nem szokott különösebb gond lenni.)

000000000

igen kettös szigetelés 2 kocka egymásba a jele pl régi tárcsás mosogép centrifuga ilyenek...[#rolleyes]

svager

Köszi,első körben egy ilyennel próbálkozok,látom van ezen főldelés talán megoldja a problémát.

svager

Nem szedtem szét de szerintem valami kefés motor lehet,bár érdekes,hogy nem folyamatosan forog inkább szakaszosan ugrik.

svager

Gyorsan belenéztem,a fekete vezeték a trafón az gondolom a 110V bekötés lehet.

ajpwg6jrn

Ez egy kefés DC motor. Érdemes lenne a kivezetései és a háza közé 100-1000nF közötti fóliakondikat tenni. Legalább 100V-osat. (Bár a semmitől a sima kerámia kondi is sokkal jobb.) Mindkét kivezetésre menjen 1-1 kondi 1-1 kivezetése és a kondik másik kivezetése pedig a motor házához legyen rögzítve.

svejk

Szerintem házgyára válogatta így más régiókban más-más volt a módi.
Kecskeméten az MM falkábel volt a módi, tervezőjének felmenői bizonyára ma sem alszanak nyugodtan sírjaikban. :)
A főelosztóknál esetleg lehetett valami csövezés, de lakáson belül sehol egy centi sem.

svejk

Itt a 80-as évek legvégén az utolsó verziókban használtak a konyhákban külső kábelcsatornát, természetesen a tetejét leglettelve, lefestve.

svager

Lehet félreérthető a probléma,de nem a kefezaj lehet mivel ha be van kapcsolva normálisan működik.

Akkor zavarja az UC300-at amikor áram alá kerűl ill. kikapcsolom,így szerintem a trafó lehet inkább a bünös.

drehás

És vannak kinai készülékek,ahol kispórolják a földelést.
Pld Lenovo utángyártott  tápegység.Itt ugyanaz a védőföldes csatlakozó van,csak a készüléken belül a földelés NC.
Volt szerencsém az eredetit,és az utángyártottat is bontani.Utóbbit azért,mert olyan RF zavart keltett,hogy arra gondoltam meghibásodott.Csak a szétbarmolás után szembesültem a probléma okával.A baj az,hogy a bontás elött már rendeltem egy újat,gondolván arra,hogy ez csak meghibásodás.
Ezt utólag javítani teljes mértékben nem lehet.Csak mérsékelni lehet a zavarkisugárzást ferritgyürű+ a táp fémburkolattal ellátásával.Azonban még ott van a táptól a laptopig  a dc kábel is csak két eres nem árnyékolt,ámbár a dugó 3 polusu.

ajpwg6jrn

Vagy inkább a kapcsolóban keletkező apró kisülések, amik utána vezetett zajként terjednek. (Ez csak akkor igaz, ha a kapcsoló induktív fogyasztót kapcsol pl. a motort.)
Az UC300 bemenetét is kellene szűrni szerintem. Illetve ennek a kütyünek is minél jobban csökkenteni kellene a vezetett zaj kibocsátását.

svager

Nem nincs benne kapcsoló,az egyik közvetlenűl a kapocslécbe van kötve,ill.a másik egy mágnekapcsolóba van,amin az UC300 5V-ja és a végállások 24V tápja is van.
Elképzelhető,hogy valami főldhúrok keletkezik egy pillanatra amikor ki vagy bekapcsolom,mert ugyanezt produkálta amig nem volt megfelelő a főldelés.