Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

6rk75uezn

Köszi.
Akkor ezt meg is rendelem.

6rk75uezn

Na hoppá,akkor majd meg mérem igy ahogy irtad,ha másnem a két Ni cd ből csinálok egyet,meg melette lesz 2db Li-ion os.

zozo

Még annyit, ha nincs gyakorlatod benne...

Vagy össze kell dobni egy mikrótrafóból ponthegesztőt, venni 0,1-es szalagot (ezt direkt akksi ponthegesztéshez gyártják)
és ezzel kötni a cellákat, vagy:

Kell egy párszáz Wattos páka, vizes szivacs a cella forrasztáshoz. A vezetéket (szalagot) befuttatni ónnal, majd a cellára is egy pötty ónt nyomni, és azonnal vizes szivaccsal hűteni. Utána a pöttyre illeszted a vezetéket (szalagot) majd egy másodperc alatt ráolvasztod, aztán megint szivacs. Semmi baja nem lesz ennyi melegítéstől.

Forrasztással LiFe pakkokat csináltam sokat, azokat agyon sem lehet csapni, többet bírnak mint a LiPo, LiIon, csak sajnos nagyobb és nehezebb. (meg csak 3,2V-os egy cella)

zozo

Kisebb páka nem jó, mert elviszi a hőt a cella és az egész átmelegszik, mire megfut az ón.

Kisamotors

Érdekes, én mikor az elsőket vettem lemértem, 1800-1900mAh ment bele, az új akkuba.
Nem érzem rosszabbnak, mint az 1900mAh-s Eneloop akkuim.

zozo

Te is kb. 2 éve vetted? 2x4-es csomagot vettem, mert a távirányítóba 8db-ot kellett rakni. Használtam őket én is, mert egyformán merültek, csak semmivel nem voltam előbbre, mint az 1000-es NiCd akksikkal.

Kisamotors

2-3 éve igen, még Békánál olvastam (Szédszedtem blog), talán akkor vettem.
Mekkora TV-d van, hogy a távirányítóba is 8 elem kell? :D
(Tudom RC.)

0cphxg8ns

Tiszteletem az Uraknak!
Szeretnék érdeklődni, egy szinkron motor működése felől.
A konkrét típus: BERGER LAHR RSM63 8SG
Esetleg egy pár fotó róla: http://www.ebay.com/itm/152707463224

Az adatlapja: datasheet.pdf

A dokumentum 98. oldalnak mutatja, de a pdf olvasó szerint a 26. oldalon van egy rajz a lábkiosztásáról (kapcsolási rajz).

A kérdésem a következő:
Miként működik? :) (mert ez nem 3 fázisú) A kondenzátor miként képes elindítani a motort, indítótekercs nélkül?
És jól látom, hogy ebbe van 2 motor, forgásirány függvényében választunk (fő és indító tekercset), de csak 1-et használunk közvetlen, a másikat csak a kondenzátor által? Ez nem tudom már értelmezni. (Vagy ezt sem? :) )

Minden építő jellegű választ előre is köszönök.

Tisztelettel: Tom

jani300

Hát az a bekötés tipikus egyfázisú asszinkronmotor , egyforma tekercsekkel . Az úgy jó .
Most hogy szinkronmotorként hogyan indul   ...[#fejvakaras]
Nagyobb gépeken tesznek kalickát a forgórészbe indítási segédletnek . Meg kellene nézni egy állandó mágnesű mosógép szivattyúmotort ,az is szinkron . Ha megpörgetem kézzel tud rázni rendesen :)

Rabb Ferenc

Két azonos tekerccsel ellátott állórésze van. A tekercsek egymással villamosan kilencven fokot zárnak be. Egyfázisú aszinkron motorként indul a kondenzátor szintén kilencven fokos fázistolása miatt.

A kapcsoló állásától függően a "fő" és "segédfázis" tekercsek felcserélődnek, ezért a forgásirány is ellentétes lesz.

Ha felpörgött az szinkron fordulat közelébe, akkor a permanens mágnes(es) forgórész "beugrik" a póluspároknak megfelelő szinkron fordulatba. Ez a te esetedben nyolc póluspárt, 50Hz esetén 375 1/min-t jelent.

0cphxg8ns

Szuper! Köszönöm a választ! Így már érthető, hogy miként is működhet. :))

Jani! Neked is köszönöm a válaszod! [#worship]

trawe

Sziasztok !
Épített valaki EDM gépet (szikraforgácsolás) illetve hozzá való elektronika érdekelne.
Tudom az alapokat de nem volna rossz valami nagy telyesítményű bevált recept.
A neten van egy csomó leírás meg kapcsolás de jó lenne valakivel beszélni, aki már csinált ilyet.

spsd83kj6

Valószínűleg rossz fórumra írtál.
Hasonló problémával én is fordultam már ide, de modortalan kioktatáson kívül nem volt reakció.
Nem azok részéről persze, akik meg is próbáltak volna bármit is csinálni.

Hátha neked nagyobb szerencséd lesz.
Sok sikert ( a semmihez)

Csuhás

Esetleg nem ismered, de van egy szakirodalom gyűjteményünk, aminek talán nem véletlenül ez a legtöbbször letöltött anyaga: Szikra

J-Steel

Én is akarok majd csinálni. Jó lenne edzett és nemesített anyagokat vele vágni.
 Huzal vagy tömbszikra a cél?

Huzal esetén ami kell hozzá feltétlenül az legalább egy tengely, ami változtatható sebességgel mozog, illetve egy hajtás ami a huzalt álladó sebességgel csévéli. Elég drága a huzal, egy dob 30E Ft körül van, és csak egyszer használatos.
 Kollégát kérdeztem, hogy ha egyszer használatos, akkor hogy éri meg, mire a válasz az volt, hogy bele kell kalkulálni a termék árába.

Tömbszikra esetén már jobb a helyzet, mert ott a legtöbben egy elektromágneses behúzót használnak, ami fel le mozgatja a formát, amit bele akar "vágni" az ember a munkadarabba.