Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

6rk75uezn

Persze csak is a használhatóság,de ha a Nimh is 1,2v/cella akkor kell bele 15 db,az 4000ft,annyiért meg van a Li-ion os új aksi,a BMS pár dolcsi.
Nem tudom,de a Li-ion os csak tovább tartana szerintem,nem hiába a mostani gépek mint ilyenek.

6rk75uezn

https://www.youtube.com/watch?v=j_dsq7j63yk
Itt a fickó Ni cd ről Li-ion osra cserél,a BMS-t beforrasztja pár perc alatt.

zozo

Ilyen lidlis Tronic-ot én is vettem. Töltés-merítés ciklust kapott, aztán újra töltés, ami 1100mAh felvétele után be is fejeződött.

6rk75uezn

Tehát 1 töltés után fele annyit tudott?

juhasz

Ezek a ceruza cellák vajon mekkora árammal terhelhetők?
Nem véletlenül sub-c cellák vannak abban.

Nem véletlenül találták ki a BMS-t. Li-ion cellákból is van millió féle. Fontos és gyakran figyelmen kívül hagyott tulajdonságuk az áramtűrés. A lacika által linkelt videóban is ráteszi a 15A-es BMS-t a lila samu cellára, ami kb 5A leadására van tervezve. Nem lesz hosszú életű az a cella.
Ebből szoktak aztán elindulni a "ezasamaungismilyensz.r" szövegek.

000000000

vagy a töltöbe van minden féleképen van védelem vagy ballansz figyelés több celánál ha soros a kötés pl..!
van egy rossz tulajdonsága a litiumnak ha nagyobb áramal kisütik ami a névlegesnél nagyobb vagy töbszörös károsodik a cella ez jó észben tartani legtöbb alap kibirja az csucsba 1C...2C KISÜTÉST de nem folyamatos szinten az 1C alat van ez az A/B kategoria cela 18650 pl 3000...3500 celák ilyenek!

000000000

lipo akkut ajánlanék ezek 20...60c is tudnak de kényes kezelni (töltés) ehez + még kell egy b6 max kategoriás okos töltö legalább!

zozo

Igen. 0,9V-ig merítve, majd újra töltve. Új akksinál a delta-peak értéke pár mV, de a gyengébb minőségűeknél ezt lehet növelni, akkor még nyom bele egy kis cefrét.
Úgy fel lehet tornászni a kapacitást talán 1500 mAh-ig, de ez a Tronic nem tud többet, hiába 2200-as.

A NiCd akkunál főleg hasznos az első 3 ciklus töltés-merítés, de a NiMh-t is szoktuk "alapozni".

6rk75uezn

Na 14 ér inkább nem vennék töltőt,azt már inkább egy új gép árába tenném bele.

6rk75uezn

Azért az is érdekes számomra hogy szétkaptam az egyik Nicd aksimat,rámérzem mint a 15db cellára,13db cella 1,27v ot mutatott 1db 1,28v ot egy pedig 1,24 et,roszabbra számitottam.
A gond hogy feltöltöm teljesen és ha felteszem a polcra akkor kb 1-2 hét után szinte 2 csavart nem lehet vele behajtani.

000000000

nekem egy ilyen klon van teljesen jovégzi a dolgát..
http://www.ebay.com/itm/iMAX-B6-Lipo-NiMh-Li-ion-Ni-Cd-RC-Battery-Balance-Digital-Charger-Discharger-/381282390728?epid=510347785&hash=item58c63392c8:g:hwMAAOSwnipWW~el

visza térve  BMS nekem 2db 3s 18650 2600mAh samsung akupak megy lakásba készenléti forás riasztó... csengö beléptetö rendszer...stb a legrégebi ugy 1,5éve megy 24/24 orás modba 17...18 v dc a rendszeren ami folyamatosan kap... szoval ha elmegy az áram az akkuk szolgálnak 12....12,6v ton...

000000000

lemarat...
samsung akku pakokon ilyen 3s bms van....

000000000

Még amikor élt a fénykora NiMH eböl neXus  elég jó minöség volt álásába sem merult ki ha öregedet akor sem...

zozo

Nem jól csináltad, ezek csak üresjárati feszültség értékek.
Merítsd le jobban a pakkot, aztán dobj rá valami pár Wattos izzót és közben mérd a feszültséget. Akkor majd ilyeneket mérsz:
1V - 0,3V - 1V...stb.

Ha a "sivatagban" dolgozok, akkor én viszek magammal mindig egy 26Ah-s ciklikus akksit, na, az nem merült még le meló közben :)