Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

designr

Programozó vezeték +CXDrive

svejk

Van itt nálam 3 db Baldor DC motor, tisztítás, csapágycsere ellenőrzés céljából.

Az egyik motor miatt már két álmatlan éjszakám volt.
Történt ugyanis, hogy a motor áramfelvételét a két irányban nem tudtam a semleges mező forgatással egyenlővé és olyan kis értékűre állítani mint a másik motoré
Persze szétszedés előtt nem próbáltam ki őket.
Kerestem a mágneseken repedést, térerősségváltozást semmi.

Viszont a szeletek közti ellenállás, induktivitás mérés szórást mutatott, akkor mondom nincs mese csak menetzárlatos ez.
De tekercselő koma csak kötötte az ebet a karóhoz, hogy mágneses rezonanciamérős műszere nem mutat zárlatot.

Végül Ő jött rá a turpisságra, valami laza erkölcsű tekercselő muki már tekercselte a motort és nem 21 hanem 22 szeletes kommutátort szerelt fel rá -a horonyszám is 21 és négypólusúra van eredetileg tekerve- aztán valahogy megpróbálta kiegyenlíteni a tekercselést de ugye nem lett tökéletes.

Most vadászni kell egy 21 szeletes kollektort, sajnos nem egy járatos típus. :(

k2rf792ud

kutattam a netet, de nem találtam kézzelfogható elektronikát.
olyan megoldást keresek, ahol géppel tudom vezérelni Kress MF1050-es marógépet PWM jelekkel.
magyarul bemegy két szál a CNC vezérlőből (5V), meg 230V táp, kifelé pedig a PWM vezérelt táp a KRESS felé. [#nemtudom]
kösziii...

kaqkk007

Egy szilárdtest relé a megoldás ..

Motoros

Vigyázni kell, hogy az SSR bemenetén elég áram folyjon, különben instabilan kapcsol és a Kress elektronikája megzavarodik. ITT irja is.

000000000

Ha ilyen igényed van, akkor:
1. A Kress saját elektronikáját ki kell iktatni.
2. A korrekt megoldáshoz sajnos ide csak egy szilárdtest relé nem elég.

Egy picit nagyobb tudású elektronika kell, az pedig részlet illetve ár kérdés, hogy IGBT vagy triac legyen a végfok. Vannak erre megoldásaim, ha komolyan érdekel a téma.

k2rf792ud

köszi srácok!
a szilárd testre én is gondoltam, de ahogy utána jártam nem a legjobb megoldás...
Robsy mennyibe fájna a megoldásod?? :D

000000000

2*7! és 5*7! forint között.

000000000

Ha minden áron PWM-el akarod vezérelni akkor egyszerűbb ha DC-vel hajtod a motort.
A 230 voltot egyenirányítod egy kondival simítod utána kötsz egy ilyen a linken szereplő DC SSR-t és az elektronikától megszabadított gépet, az SSR bemenete meg mehet közvetlen a LPT port-ra (pár kV-ig galvanikusan leválasztott)
Ez az IGBT-s SSR 20kHz-ig tud kapcsolást végezni, így a Mach 3 PWM jelét fogja mezeien egyszerűen felerősíteni !
A motor egy soros univerzális típus, így totál mindegy, hogy DC vagy AC hajtja, az elektronikát viszont így is úgy is el ki kell iktatnod belőle !  
Csak a linken szereplő típusú SSR jó vagy annak az ekvivalense !!!

http://solidstaterelaystore.com/pe6020.aspx

k2rf792ud

próbálom értelmezni.. :D
14 és 35 között??
és időben??

k2rf792ud

kösziii!
itt megoldható akkor a forgásirány váltás is?

000000000

Mivel soros kapcsolású univerzális motor így hiába fordítasz polaritást nem fog megfordulni a forgásirány.
Ahhoz vagy az állórész tekercsvégeit vagy a szénkefe kivezetéseit kellene megcserélned.
Mellesleg nem sok érelmét látom a forgásirány váltásnak, az mellet, hogy a patronbefogó anya is lelazulhat ha visszafelé forgatod.
Sőt az egész külső szabályozásnak sincs sok értelme, mert ha jól tudom a gépben lévő elektronika a forgórész kommutátorában lévő mágnesről vesz egy forgásjelet amivel úgymond kompenzálja a terhelés okozta fordulatszám csökkenést.
Ezt a technikát már sok éve alkalmazza a Flex cég a kis kézi sarokcsiszolóiban és így lehet az a kis gép 1400Watt.
Ha folyamatosan ennyivel menne a gép akkor biztos túlhevülne és túlpörögne.
Mivel a univerzális motornak megvannak a maga rossz tulajdonságai így elektronikával próbálják kompenzálni.
Egy biztos én nem baszogatnám azt a gépet, vagy más megoldást választanék !

Csuhás

Nincs valakinek 5..6db AD623 erősítője MSOP tokozásban?
Nagyon sürgős mert szállítani kellene de tévedésből mást rendeltek, ez pedig csak több hetes szállítással rendelhető.

jani300

Pali írt olyanokat is az elektronikáról , amiről még nem is hallottam . A kefeeltolást nem említette . Ha csak egyfele forog nem a semleges helyen van a kefe . Visszafele jobban fog szikrázni . Svejk írt erről nemrég .

000000000

A kefetolás már részletkérdés, adott esetben úgysem alkalmazható.