Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

svejk

Én használom, Yaskawa Sigma vezérlők vannak a gépemen.
Minden bizonnyal pontosabb, főleg akkor van jelentőség ha van automata szerszámcserélő a gépeden, esetleg sorozatban gyártasz készülékbe fogva munkadarabokat.

A megvalósítás már többször ki lett tárgyalva, általában a gép kiépítésétől függő, nálam tengelyenként egy-egy R-S tároló a lelke.

A fontos, hogy a mikrokapcsoló jó helyen kapcsoljon, nehogy instabil legyen a rendszer.

2f428kduf

Köszönöm a választ, de a közmondásos kíváncsiságom nem hagyott nyugton, meg is lett: ha be van kapcsolva, egy rövid, 24V-os impulzus kikapcsolja. Rövidnek kell lennie, elég nagy áramot vesz fel. Persze ha úgyis kikapcsolja a szerkezetet, nem is lesz gőz.

000000000

Nem lehet, hogy az a tekercs sorba volt kötve a fogyasztóval és ha megszaladt az áram akkor kikapcsolta ?
Hosszabbítóban láttam ilyen kis világítós kapcsolót.
Agyaltuk is mikor két géppel dolgoztunk róla ki szórakozik és kapcsolja ki mindig.
Aztán néztük és magát kapcsolta ki a kis rohadék. [#hehe]

somma

Ezek a kapcsolók az újabb nyomtatókban (Epson laser) vannak, ha bekapcsolva hagyod és nem jön nyomtatni való, akkor 25 - 30 perc múlva "kikattintja" a hálózati kapcsolóját.

vadember

Ezek az akkuk használhatók lennének az akkus fúrógépben tönkrement helyett?
30-40 C értékekkel bőven túl vannak szerintem az eredeti NiMh akkuk terhelhetőségénél. Vagy nem így van?

vadember

s5f8tmfv3

Urak!
Meg tudja valaki mondani hogy az 555 pwm alapkapcsolásban miért nem lehet levinni a kitöltési tényezőt 0%-ra? Egyáltalán alkalmas az 555 erre?

000000000

RC nem lehet nulla alapesetben, ezért nem tudod nullára levinnia PWM jelet.
Először is látni kellene, mit értesz alapkacsolás alatt, sok féle hitvány, szakszerűtlen RC kialakítás kering a neten.
Alapkapcsolásban 1-2 mikro sec tűimpulzus mindig ott lesz, de nem hinném, hogy a PWM-el vezérelt rendszered annyira gyors átviteli függvénnyel rendelkezne, hogy ezt a kis egységugrást érzékelje, és ne ~ nullát jelentsen neki.

keri

Ha kikapcsolod, pont 0% a kitöltési tényező.
A probléma inkább a túl rövid impulzusokkal van.
1uSec környékén már nem túl stabil egy általános 555-ös.

Istvan0728

Szerintetek ez érdekelhet valakit és mennyit érhet?

Bekapcsoltam működik, de nem értek a használatához.

TV-Miniscope-3 TR 4362

keri

Hogyne, jó kis alapműszerek voltak ezek. Semmi csicsa csak az alapvető minimális dolgokat tudja, de pont ezért szerettem.
Én egy jóval komolyabb hasonló korú Hameg(asszem a R&S is árulta ugyan ezt) analóg szkópot 35ezerért vettem.
Nekem olyan 10-15ezret érne meg ha venni akarnék, de láttam a jó fogáson 4000ért is. Nem tudom mennyi most a piaci értéke, mennyiért lehetne eladni. Nem gyakori már. Sajnos az előnye a hátránya is.
Nem túl nagy tudású. 15Mhz gyakorlatilag csak hangfrekis meg egyszerű áramkörök mérésére teszi alkalmassá, de már itt is vannak magasabb frekevenciájú mikrokontorllerek, ezért vettem én is komolyabbat.  TV-t meg már senki nem javít amire készült, a fiatalabbaknak meg már inkább hátrány az analóg, megveszik a kínai USB szkópot 10-15ezerért ami többet is tud.

keri

Gondolom ellen ütemű D osztályú erősítőt épít. Máshol én sem tudnám elképzelni, hogy ez gondot okozzon.
Ott a nulla átmenetnél csinál neki egy kis torzítást az 555-ös.
Talán pont ezért nem 555-el szokták, hanem egy megfelelően magas frekvenciájú mikrokontrollerrel, vagy specializált hangprocesszorral csinálják.
555-össel sima D osztályút lenne érdemes építeni ami, csak egy polaritással kezeli a jelet, és a DC összetevőt leválasztó kondenzátorral szűri meg.

Istvan0728

keri

Használható. Bőven bírják a terhelést, de elég kényesek ezek az akkuk, főleg a NiMH/NiCD akkukhoz képest.

Cellánként 3.5V alatt károsodnak nagyon gyorsan, de tárolni még így sem szabad őket. Én 3.6V-ra állítottam a riasztást. Ilyenkor a kapacitása 100%-át kihasználja a helikopteren.
Tárolás 3.8V-on van. 4V felett vagy 3.7V alatt tárolva károsodik pár nap alatt és drasztikusan lecsökken a teljesítménye. Több cella esetén 1-2század voltos pontossággal egyeztetni kell a cellák feszültségét. Ballanszolni kell minden töltésnél, mert ha felborul akkor merítésnél túlmeríthetjük a gyengébb cellákat, felgyorsítva az öregedését.
4.2V fölé 1 századdal sem érdemes tölteni mert az is gyorsítja az öregedést, 1tizeddel fölé töltve meg heves égés közepette ki is gyulladhat az akku.

Szóval macerás, de ha belefér, akkor inkább ezeket a Graphene akkukat javaslom.
A sima kék Turnigy meg a Zippy jó akkuk modellezéshez, de kb. 100-200 ciklus után elhasználódnak a leggondosabb kezelés mellet is. Ez modellezésben 1-3 szezon, attól függően mekkora teljesítmény kell.
A Graphene akkuk a tesztek alapján 800 feletti ciklust bírnak, és kisebb a belső ellenállásuk, nem melegednek nagy terhelésen sem.
Ezen felül a kisebb C értékűt vedd.
A magas teljesítményű kialakítás, kedvezőtlenül hat az élettartamra, és érzékenyebbé teszi a bánásmódra a lipo akkukat. Ahogy nézem van ebből a sorozatból 15C-s "Professional" kivitel. Ha elég az az áram amit tud, inkább ezt javaslom.

keri

Ja és ezeknek az akkuknak a teljesítményéről annyit, hogy a 750ccm-es Honda motoromat egy 3cellás 2,2Ah-s ilyen akkuról szoktam be bikázni. Akkunak meg sem kottyan. Jobban forog vele az önindító mint a gyár 14Ah-s indító akkuról.

Régebben kék Turnigy-vel is indítottam, de az picit langyosodott, a Graphene hideg marad, csak a vezetékek melegednek, de azok bírják, mert szilikon szigetelésű [#vigyor]