Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

000000000

környezeti hömérséglet hogy arányos a leadot kapacitásal lipo nál?
mert litiun alapu ez is!

litium akukra ugy nagy általánoságra:
20c=100%
0c=80%
-20c60%

s5f8tmfv3

Meg lehetne csinálni kapcsolós potival, de nem találtam elegáns megoldásnak. Túrtam a műhely fiókból egy UNO-t, így 256 lépésben valódi 0-tól százig állítható és még kijelzés is van :)

drehás

Szevasz István!
Ha vannak régi műszereid,mert látom a Miniszkóp is egy másik műszeren áll,küldhetnél egy listát.
Ha van szép állapotú, esetleg vevő lennék rá ha még hiányzik a készletből.
De GANZUNIV 3-at is keresek,persze nem százezerért.
[#finom]
Ha van valami,az emailomra írhatsz.
Üdv Feri

keri

Kb. stimmel, de soha nem mértem.
~20 fokban 6 percet szoktam repülni, van ráhagyás a rendszerben.
0 fok vagy alatta csökkenteni kellet a repidőt, 30 másodperccel, mert a végére nagyon legyengült, tehát hasraütésre reális a 20% kapacitás csökkenés.
Hidegebb időben nem vettem észre durvább csökkenést, mert azért 6 perc alatt lemeríteni egy akkut, attól azért langyosodik, szóval felfűti magát :)

Nem is igazán a kapacitás csökken, ott van az, csak kevésbé terhelhető az akku, megnövekszik a belső ellenállása. Viszont ha terheled, akkor nyilván előbb beesik a feszültsége.
Ugye ezeknél nagyon hirtelen csökken a feszültség. Pl volt olyan hogy amikor éreztem a teljesítmény csökkenést még bénáztam a szél miatt, de a gépet már lendületből raktam le :D igaz ilyenkor visszament 110%-a a kapacitásának.

svejk

Gyűjtőket... eszmei értéke lehet csak.

000000000

köszi!
Néha jolene valami hordozható akku amiböl nagyobb áram is kivehetö....

Csuhás

Ha van valaki aki még csöves tévéket javít annak jó lehet, esetleg ajándékba lehet adni egy iskolai fizika szertárba. Egyébként a reális ára kb 5eFt.

Istvan0728

Köszönöm a véleményeket.

ANTAL GÁBOR

Arduino "gurukat " keresek . Írtak nekem egy célprogramot és lehet néhány paramétert meg kellene változtatni benne.( nem CNC )  A forrás adott ( 2.5 oldal ) Én mindent el tudok végezni a változtatás  után .
 Bankimajkinak írtam privátot
 Tudom : forduljak az írójához ( sajnos kiment külföldre és ott ereszti a gyökereit , nem ér rá pillanatnyilag )

s7manbs8

Küldd el, megnézem, ha nem kell hozzá 150 feletti IQ, meg egy hét munka lenne rá egy kis időm.

Autotec1

Sziasztok
épített már valaki léptetőmotoros vagy szervós előtolás meghajtást hagyományos esztergára?
Természetesen fordulatszámfüggőt.

9pk59nuy

Egy kicsit bővebben írj arról, hogy melyik része érdekel a témának? Mechanika vagy elektronika? Vagy csak a használhatóság?

Autotec1

Szia
mechanikailag nincs gondom.
Egy egyszerű vezérlő kellene ami a főorsó fordulatszámához viszonyítva ad jelet egy léptetőmotornak vagy bármilyen motornak.
potméter segítségével lehessen az előtolást változtatni.

Autotec1

A kereszt és hosszelőtolás váltás megmarad a gépen lévő karokkal.
A fő szempont a gyors előtolásváltoztatás lenne, akár fogás közben is
Ha esetleg az áttételek megadásával az előtolás mértékét egy kis kijelző mutatná , akkor az lenne a kánaán.
Ha valakinek lenne elképzelése, és hozzáértése akkor szívesen vásárolnák egy ilyen vezérlő elektronokát.

9pk59nuy

"főorsó fordulatszámához viszonyítva ad jelet egy léptetőmotornak vagy bármilyen motornak.
potméter segítségével lehessen az előtolást változtatni"

Ez a két feltétel egymásnak ellentmondó! Ha a főorsó vezérli az előtolást, akkor azt nem lehet potméterrel változtatni. Van rá egy megoldás, hogy mégis szabályozható legyen az előtolás, és a szinkront is tartsa. A főorsó jeladó és a léptető meghajtó közé programozható frekvenciaosztót kell tenni. Ezzel nem lesz folyamatos a szabályozás, de rajtad múlik, hogy mennyi legyen a fokozatok száma. Potméter helyett fokozatkapcsolót lehet alkalmazni.

Ennél egyszerűbb, ha az egészet programozható eszközből alakítod ki.