Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

s7manbs8

dezsoe

s7manbs8

6rk75uezn

Egy kis segitséget szeretnék kérni.
Kicsit félve teszem fel a rajzomat de ezt az össze visszaságot nézzézek el nekem és szerintem érteni is fogjátok hogy mit akarok.
Szóval az e400 asomhoz lesz egy külőn olajpumpa amit vill motorral hajtok és azt szeretném megoldani hogy ha kapcsolom a gépet (freki váltóról) akkor induljon a az olajpumpa is.

Ezt találltam a leg egyszerűbbnek.

544if3hez

A legegyszerűbb )

jani300

[#csodalk] Milyen motor van az olajszivattyún ? Oda csak két szálat látok .
Mit akarsz irány váltani ?
Saját szavaiddal elmondod hogyan működtetnéd , többre mész szerintem .

jani300

Ha már külön motoros olajszivattyú ,akkor tessék előbb a szivattyút indítani , utána a gépet !
Így legalább lenne valami értelme az átalakításnak !
És ebbe nincs semmi sértő , így logikus .

PSoft

Igaz hogy nem sokkal, de így előbb fog indulni az olajszivattyú, mint a főhajtás.

PSoft

De, az eddigieket olvasva...
Az E400-nál az eredeti hajtásmegoldással sem indult előbb.
Vagy...rosszul gondolom?

PSoft

Így is jó, működik, de...apró korrekció.
A "jobb" és "bal"-nak jelölt mágneskapcsolóid egyidejű(nem kizárt)működése esetén a 220V-ot így zárlatra kapcsolod.
A rajzodon kapcsolók tetején balról jobbra a kötőpontjaid...1-2-3-4
A "jobb" 1 a "bal" 1-el, a "jobb" 2 a "bal" 2-vel legyen összekötve,és úgy a szivattyúra.

jani300

Na , legalább megértettem most a Laci rajzát !
Ebből balhé lesz :) De ha már szóba hoztad ,nem rejtem véka alá a véleményem .
Ez az egész szivattyús bohóckodás marhaság !
Láttam idősebb szakinál EAN-t külön motoros olajszivattyúval . Ő nem úri huncutságból alakította át a szóró olajozást nyomóra , hanem kímélni szerette volna a gépet .  A szivattyú elindul , feltölti olajjal a rendszert , és ezután indul ,már kenéssel a gép . Így van értelme a dolognak . Te vagy a hibás , nem hoztam volna ezt így konkrétan szóba , de kihoztad belőlem ! :) [#integet2] .,
Segíts akkor a Lacinak a relés automatikában is , értesz hozzá , tudom :) [#integet2]

z994gjew5

Sziasztok!

Már egy ideje böngészem a világhálót azzal kapcsolatban, hogy egy cnc gép építése elektronikusan hogyan valósítható meg. Ide lyukadtam ki, erre a fórumra.
Arra gondolok egészen pontosan, hogy a megmunkáló program és a megmozduló szánok között mi van? Egy motor a végén orsóval, vagy valamilyen kerékkel, de mi kell ahhoz, hogy az a motor olyan sebességgel, abba az irányba és addig forogjon...
El tudná nemek ezt valaki érthetően magyarázni? Persze nem arra gondolok, hogy vegyem meg a kitet. :-)
Mondjuk van a garázsban három AC szervó motor. Valamire használni kéne! Józsi Bá a szomszédból hallotta, hogy valaki látta, hogy lehet otthon ilyen gépet építeni. Nosza rajta! És mi kell hozzá?

jani300

A gép eredeti irányváltó mágneskapcsolói lehetnek ezek ?
Egy fázisúnak látom a szivattyú motort , ott nincsen szükség a két vezeték cseréjére .

jani300

Üdvözöllek a fórumon !
Tulajdon képen pár évvel ezelőtt majdnem ekkora tudással regisztráltam a fórumra . Ha végigolvasod az egészet , megtudhatsz sok mindent a CNC ről is .
Ha csak brahiból írtad , akkor egyenes gerinccel ,a neved is adhatnád hozzá ! Hasonló hozzáállással nem sok hozzászólást jósolok ...

PSoft

Nem kell "relés automatika", jó ez így "egyszerűen" is, ahogy a Laci rajzolta.:)
Kell tenni a nyomóágba egy gombát, vagy egy áramlás figyelőt, ami megfogja a frekiváltó startjelét.
Amíg nincs olajnyomás/áramlás, addig nincs start.