Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

s7manbs8

Igen, néha ezeket régebben nézve én sem tudtam először, hogy most melyik verzió is amit látok, melyik fordítóval megy, és a C-k közül is melyiket lehet melyikkel használni, erre nem árt pár napot rászánni keresgélni.

Nekem is van egy pár mappám, amiben van olyna ami összeillek, de mostanában nem foglalkoztam ezekkel, most fejből nem is tudom már melyiknek mi is a neve, utána kell nézni.

s7manbs8

Ezt az inline assembly szintaktikát is meg lehet találni, van rá magyarázat, tudom, mert én is kerestem régebben és találtam valahol.

B.Tibor

Ez is jó ötlet, használunk két processzoros rendszert a fő processzor tehermentesítésére. A kiszolgáló proci (PIC16F630) van összekötve az LCD kijelzővel, és a feladata annyi, hogy a fő procitól soros porton érkező kijelzendő adatokat feldolgozza (hex szám ASCII karakterekké alakítása, stb.) és kijelzi LCD-re.

Az eredeti szempont egy háromvezetékes (táp+adat) hordozható soros kijelző létrehozása volt bármely HD44780 típusú LCD-ből. A plusz funkciók ötlete meg már jött magától.

(Igaz, hogy van gyárilag I2C-vel felszerelt LCD is, de a miénk most ennyiből kényelmesebb számunkra, hogy egy csomó plusz funkciót is ellát.)

s7manbs8

Amit a C-ben hazsnál ASM kódot annak azt hiszem ez az oldala, itt vannak a leírások benne.

http://www.nongnu.org/avr-libc/user-manual/inline_asm.html

s7manbs8

KoLa

Lehet hogy eddig nem értettem meg,az egészet.
Akkor, Te csak azt akarod elérni hogy, a hossz előtolásod egy külső motorról menne amit egy potméterrel tudsz szabályozni!
Akkor miért keverted bele a főorsó szinkront?

B.Tibor

Köszönöm a tanácsaidat, és a linkeket is, részletes, értelmes leírások!

svejk

És mikor tört el a CRT monitor panelja?
Ráfoghatjuk, hogy szállítás közben, de nehezen fogják elhinni. :(

jh6nntzmv

Arduino GRBL kapcsolatban érdeklődnék valaki tudja e a megoldást. Épített főorsóm egy BLDC motor aminek a szabályzója a fordulatszámot 60Hz-en a pwm kitöltési ideje alapján állítja. Azonban az arduino a pwm frekvencia változtatásával állítja a fordulatszámot a kitöltési tényező mindig 50%. Hogyan, hol, és mire kellene átírni a GRBL fájlt hogy állandó legyen a frekvencia (60Hz) és a kitöltési tényezőt változtassa ? Előre is köszönöm!

izbeki

A pwm a kitöltési tényezőt állítja 0-tól 100 százalékig.
GRBL v1.1-ben: $30=max spindle speed, $31=min spindle speed.
Ide írj: tibor.izbeki kukac gmail.com

jh6nntzmv

és hogyan lehetne megváltoztatni a frekvenciát 1KHz ről kisebbre ?

izbeki

Az 1Khz a pwm frekvenciája, miért akarod állítani?
Ha a a pwm kitöltési tényezője nulla, a motor nem forog, ha
a kitöltési tényezője 100 százalék, akkor a motor a maximális frekvencián forog.
Ha a max freki 60Hz, akkor azon.
Ide írj: tibor.izbeki kukac gmail.com

jh6nntzmv

Köszönöm a segítséget, sikerült megoldanom "   #define SPINDLE_TCCRB_INIT_MASK   ((SPINDLE_TCCRB_REGISTER & 0b11111000) | 0x07)" átírtam erre a CPU_MAP file-t így 60Hz lett a frekvencia, majd hogy az ESC-nek értelmehező us nagyságú legyen a jel az UGS-ben módosítottam: $30=100000 $31=0 így S5000-S12000 lehet megadnia fordulatszámot.

s7manbs8

Modbus nézegetésre milyen PC programot használtok ?

Azzal akarnék játszani kicsit. Modbus Arduino, slave, master egységekkel, meg valahogy monitorozni PC-vel tesztelni stb.