Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

Autotec1

Nem írtam olyat, hogy a főorsórol veszem le a meghajtást.

9pk59nuy

"ami a főorsó fordulatszámához viszonyítva ad jelet egy léptetőmotornak"

Pedig de...

Ha nem kell szinkron, akkor baromi egyszerű. Ilyen vezérlőt lehet is kapni. http://variometrum.hu/elektronika-kategoria/mozgasvezerlo-kategoria/Programozhato_egy_tengelyes_mozgasvezerlo

KoLa

Valószínűleg a fordulatszámfüggő' az előtolásra vonatkozik Nálad!
Nálunk, a fordulatszám, mindíg a főorsó fordulatszáma.
Ez a fordulatszám vagy figyelembe van véve mint g95, vagy nincs, mint g94 alatt.

Autotec1

Igen. Esztergálás, fordulatszámfüggő

keri

Nem azért, de kicsit túlkomplikálod a dolgot.
Esztergákon van mechanikus előtolás általában. Ezek pont tudjak azt amit te akarsz, csak nem potméterrel.

Amit te képzeltél ez az már gyakorlatilag CNC, de vissza butítva analóg kezelésűre.
Bármilyen esztergára fel lehet tenni egy főorsó jeladót, és két mozgató motort a hossz és kereszt szánokra, de akkor már jobban járnál ha megtanulnád kezelni mint CNC.

Vagy csak simán egy analóg DC motorral mozgatnád az előtolást potméterrel és nem a főorsóval szinkronban.

Csuhás

A potis előtolásra is van ipari megoldás, például a világ egyik legszebb esztergáján: Hardinge HLV-H

keri

Nem lehetetlen, sőt nyilván volt olyan idő amikor ez ésszerű volt, de továbbra is tartom, hogy jelenleg felesleges túlbonyolítás.
Persze, meg lehet csinálni, hogy léptető motorral mozgatom, és a főorsó index jelével arányosítom egy egyszerű mikrovezérlővel léptetési frekvenciát, primitív program lenne, még a potméterrel bonyolítva is, de szerintem ehhez sincs elég felkészültsége.

Annak még kb. van értelme, hogy egy DC motorral, PWM szabályzóval, potméterrel változtatva a sebességet hogy ne kézzel tekerje a régi esztergáját.
Egyszerű, praktikus átalakítás.
De azt, amit emberünk akar, már olyan eszközöket igényel, hogy ennyi erővel már CNC-síthetne is, mert az az arduinó amivel a frekvencia konverzíót megcsinálja egyből CNC vezérlő is lehet, és akkor nem csak egy arányos előtolása lenne.

Persze lehetne analóg tachométer jelével és potméter jelével analóg műveletekkel összehozni de ez is csak komplikált fejlesztést igényelne.

B.Zoltán

Nem vonom kétségbe a tudásod, de ezt a primitív programot valószínűleg nem tudnád megírni egy délután tudom nem is akarod.

Az elv az lehet,hogy primitív de lehetne raja dolgozni.
Azt azért mondom, mert most írjuk a menetvágó program végleges változatát, és olyan egyszerű elmondani nekem hogy legyen, de  amikorra az megíródik, ráadásul assemblerbe ezért van vele munka a fiamnak.

s7manbs8

Napokig el lehet babrálni kisebb program hibával is. :)

s7manbs8

Milyen processzorra írjátok azt a valamit ?

B.Zoltán

AVR ATMEGA328 (ami az Arduino UNO-n is van)

Még nincs eldöntve, hogy kézbe fogható változat lesz-e, amin a kijelző is rajta van egyben, mert akkor az UNO panelje nagy lesz, és csinálok egy kisebb panelt, amire rákerül a Mini vagy a Nano.

keri

Nos ez így van. Ezért nem állok neki ilyennek, mert egy ilyen primitív program is sok szívás. Mondjuk ASM-ben nem szenvednék már. Arduino nano pár dollár, és rengeteg egyszerűsítés van az előre megírt rutinokkal, de ehhez is idő kell.  Analóg megépíteni meg nagyobb szívás.

CNC komponensek meg vannak készen.

Menetet vágni is egyszerűbb CNC-vel, jól kiszúrtál a gyerekkel [#hehe]

Nekem szinkron motor hajtja a főorsót, így pontos arányos elmozdulásokat és forgásokat tudok megadni. Írtam rá egy basic scriptet, Mach3 alá, és beírom a menet paramétereket, a gép meg mindent megcsinál. Na ez megvan elég gyorsan.

Ugyan ez a többi műveletre. Átmérőzés, leszúrás, oldalazás, kúp, lekerekítés...oké nem mindent én írtam mert van készen is, de nem minden gyári megoldás tetszett, ezért csináltam sajátot. Manuálisan csak a ráállást szoktam csinálni.

s7manbs8

Mondjuk, ha manapság az ember haladni akar, vannak nagy teljesítményű modulok nagyon olcsón, amikkel magasabb szintű nyelven megírható jóval hamarabb bármi és megfelelően működik, persze ha nem az a cél, akkor más.

GigaHz nagyságrendű órajellel.

s7manbs8

8 bitesekre még jó pár éve nagy üzleti megfontolásból megérhette ASM-ozni is, vagy akár lehet még ma is, de ahhoz tízezres nagyságrendű eladott termék kell, akkor megéri piszkálódni ezekkel.

keri

Vagy mondjuk nem asm-ben hanem C-ben írod a progit.
Arduinó fejlesztője pl. tök jó.
Pillanatok alatt összeollóztam egy olyan teszt kapcsolást, ami RFId kártyára nyitja az ajtót és jelzi LEdekkel és közben hőmérsékletet és páratartalmat is mér, kijelzőn mutatva, de ezt csak azért mért volt pár szabad vezeték [#vigyor]