Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

lari

Hogy van-e jelentősége a pontosságnak?
Nem tudom, azért is kérdezem, hogy mennyire pontosabb egy kombinált megoldás, mint csak egy refpont kapcsoló...
Úgy értem, hogy egy nagyon merev mechanikánál egy jó minőségű kapcsoló ismétlési pontossága mennyire pontos? Tized  milliméternyi, vagy század milliméternyi?

000000000

Alap nulladik kérdések. Milyen kialakítású az encodered Z jele?
Gyakori alapesetek lehetnek:
1. NPN open collector-os
2. PNP open collector-os
3. Line driver-es.

Ezen belül aktív indexjelnél logikai H vagy L a kimenet?
Az index jel milyen hosszú (T/4, T/2, T, ahol T 1 cpr-nyi peiriódus idő).

Ezek sajnos vasba öntött, adott típusú encoderre vonatkozó adatok, méricskéld ki őket. Ugyanis ezen infók hiányában nem érdemes kapcsolási rajzokat kreálni, találgatni.

svager

Nekem a klavionál is kapható kapcsolok vannak beépítve,
+/-1 század a visszaállás pontossága.
Ha ennél pontosabb a géped,van értelme a komolyabb megoldásoknak.

kuner

Valakinek van tapasztalata az alábbi atmega644-re épülő ac szervo hajtással?
Kíváncsi vagyok, érdemes lenne-e szenvedni a megépítésével, de leginkább az atmega programozással...

2f428kduf

Tisztelt Uraim
Csak a kíváncsiság kérdezteti velem, ez számtalan rossz tulajdonságaim egyike: kukáztam két billenő kapcsolót, meglepetésemre egy kis elektromágnest találtam bennük, kivezetésük a kapcsoló alján. Próbálgatással nem tudtam kisütni mi-ez??  Gondolom egy impulzussal kikapcsolható??
Találkozott már valaki ilyennel??

keri

Század alatt...pontosabban nem tudok mérni.
Egy nem oda való kínai mikrokapcsoló is 3-5század környékén tud, legalább is amit én használok a 3D nyomtatóban.

keri

Akár, ha van kéznél [#vigyor]
De tuti lehet kapni rendeset.

PSoft

"Találkozott már valaki ilyennel??"

Csinálj pár fotót róla(róluk).
Ha megmutatod a boncolósban, biztos tud rájuk valaki okosat mondani.[#wave]

Rabb Ferenc

Lehet, hogy elektromechanikus öntartás. Ha elmegy a villany - a kapcsoló kikapcsol és csak szándékos újra bekapcsolással lehet indítani az ... akármit. Nem tekeri fel az ... akármi a gazdáját ha visszatér a fesz.

GPeti1977

Most épitettem meg, de valamiért nem jó, a .hex fájlt töltöttem be a kontrollerbe debnem azt csinálja mint kéne, pl egyszerre kapcsolja be a felsö alsó fet eket de azt is csak két fázison a 3. on már az sem megy, a konfiguráló programmal nem jól kommunikál. Nem tudom én rontottam e el valamit vagy direkt hiba van beletéve még majd kutakodok mi lehet.

kuner

Melyik hex-el próbáltad? Nekem van hozzá 3 fajta, gondolom ahogy fejlesztgették ..
Eeprom fájlt is beleégetted? Gondolom az is kell neki.
Nem foglalkoztam még avr-el, most jött meg a programozó, de egyenlőre ezek szerint nem érdemes foglalkoznom vele.

GPeti1977

A legutolsót ami azon a forumon van, az eepromot is feltöltöttem meg a fuse biteket is beállitottam.

lari

Az elmondottak alapján valószínűleg elég pontos egy jobb minőségű kapcsoló is, de azért kíváncsi lennék egy encoderes gyakorlati megvalósításra.

Az egyik motorom encoderéről az alábbi adatokat találtam:

000000000

Iparban használt gépeken mindig úgy keresi a referencia jelet, hogy a "referencia" kapcsolóra mikor ráfut akkor kezdi keresni az encoder Z jelét.
Így a visszaállási pontosság nem a kapcsoló pontosságán múlik az encoder jele meg 1 inclement hibát enged csak.
Ezt elméleti pontosságra vetítve egy példa: 500-as felbontás encoder 5-ös golyósorsóval direkt hajtással 5/500=0.01mm
A Referenciapont visszaállási pontosság ezt fogja hozni, illetve ettől kicsit pontosabbat, mivel a gép mikor megtalálja az encoder Z jelet arra ráfut, majd forgásirányt vált és mikor lejön róla akkor áll meg. (lefutó impulzus néz)    
Egy görgős / rámpás mikrokapcsolós referenciapont is +/-0.02mm fog tudni.
Hobby gépnél ez is bőven jó.

svejk

Ha az átalakítód olyan 10 ezer körülibe került akkor valószínűleg nem lesz jó, azok videójátékohoz valók.
Az iparban rafináltabbak a jelek, ez nem fog ráállni a 22-25 kHz körüli szinkronjelre.

Van az Ebay-en olyan ami tuti mindent tud, de azt utoljára 45 ezer + áfa + vámért vettem.

Illetve létezik LCD monitor is olyan ami helyből ismeri az ipari szabványokat. nekem is van egy tesztnek de az meg 17"-os és általában nem fér be semminek a helyébe.

Persze lehet pont szerencséd lesz, -ezt a Fanucot nem ismerem- de nekem eddig egyedül egy Svájci NUM gépe ette meg egyből a VGA monitort.

Ha értékes még a gép akkor érdemes 100-150 ezer kürül rááldozni és megvenni a belevalót, vagy kicsit felújítani és maradni a CRT-nél.