Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

svejk

Egy átlagos AC szervo 6 vagy 8 pólusú.
Egy léptetőmotornak mennyi is van?

000000000

Évekkel le vagy maradva mert ezt is kipróbáltam !
100 Voltos AC szervó motor volt az áldozat.
Végül is működött, de erő az nem sok volt benne a felbontás is sokkal kisebb volt, viszont a motor érdekes módon eléggé felforrósodott.
Tehát nem igazán használható.

szabo janko

Szép napot mindenkinek!
Hátha tud valaki segíteni.
Szert tettem egy MITUTOYO AE112 es kordináta mérőgépre.
A probléma hogy csak mechanika van meg, mérő lécekkel és olvasó fejekkel (nincs hova dugjam a csatikat).
Találtam még egy pc-t amibe van egy mitus kártya, valószínű  ez foglalkozott a mérőgéppel. A számítógépből kivették a vinyót, igy szoftver sincs ami esetleg segítene. De az is lehet hogy csak egy sima mérőórát lehetett beledugni.
Megjegyzem mindezt MÉH telepről hoztam el.Ha valaki tud segíteni akármilyen módon meghálálnám.

ra8nsmk6w

A csatikról tudsz egy képet vagy linket küldeni? Lehet, hogy van rá megoldásom.

szabo janko

Hali !
Késő olvastam a fórumot. Holnap lefényképezem.
kösz Jani

szabo janko

Szép napot!
Küldöm a képeket

szabo janko

Azt elfelejtettem hogy a nagyok az X Y Z jé, a kicsi a renisojé.

ra8nsmk6w

Irtam fórumos levelet!

Csuhás

Meg tudná valaki magyarázni miért jobb egy trafót feszültségcsúcsnál bekapcsolni? Több helyen azt írják hogy ha nullátmenetnél kapcsolom be akkor többszörös lesz az áramlökés a fesz maxnál való bekapcsoláshoz képest. No ez az ami ellentmond a józan eszemnek. Miért?

s2k5ycubj

Mert DC-ben gondolkozol azért. A tekercs kezdeti áramfelvétele szinte 0. És exponenciálisan emelkedik.Ha pont a 0 átmenetnél kapcsolod be,akkor a legnagyobb áramfelvétel lesz,főleg,ha még a kondikat is fel kell tölteni. Ezért alkalmazzák a teljes feszültség csúcsnál a bekapcsolást. Mert akkor a közel 0 áramfelvétel miatt mire eléri a 0 átmenetet addigra nőne meg az áramfelvétel,de addigra eléri a 0 átmenetet a bejövő feszültség. Ezért a legkisebb az induláskori impulzus áram. Ennél csak a lágy indítással lehet kisebb induló áramot elérni. Ha rákeresel ennek is komoly szakirodalma van.

Szalai György

m6j2vsrdz

Csuhás

Sajna rég volt a villanytan szigorlat korrekt levezetést még emésztenem kell.

A trafó a ponthegesztőm trafója, ami szinte rövidre zárt kimenettel indul. Kondi nincs a körben.

Időközben találtam egy magyar leírást is a jelenségről:
link1 link2

Most a következő kiderítendő, vagy kimérendő kérdés hogy a szilárdtest relém alkalmas-e tetszőleges időpillanatban való bekapcsolásra vagy pedig nullátmenetes.

m6j2vsrdz

Ha jobban megnézed, RL körben bekapcsoláskor a névleges áramnál nagyobb áram nem tud kialakulni (2. ábra). Tekercsen nincs ugrás az áramban, ergo a soros szilárdtest reléden sem lesz.

m6j2vsrdz

Már mint akkor, ha feszültségcsúcs közelében kapcsolsz. [#wink]