Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

Csuhás

Talán légmagos tekercsre igaz amit mondasz, de vasmagosra amiben remanens mágnesség is maradt arra nagyon nem. Nem véletlenül használunk lágy indítót a nagyobb trafókhoz. ( Ami persze ponthegesztőhöz nem alkalmas hiszen ott néha az impulzus rövidebb mint az indító felfutási ideje )

Csuhás

Így már rendben van.

ANTAL GÁBOR

Majd írd már meg hogy milyen SSR- t választottál ! Lehet barkácsolni kellene 2 tirisztorból egyet ! Küldhetek egy 63 amperes 1200V os  ellenpárhuzamos párt bakelit tokban ( a szoc korból maradt meg és a csehek gyártották )

Gondolom a remanencia értéke meg a kikapcsolás pillanatától függ. Akkor ha korrektek akarunk lenni akkor   a jó megoldást ( a bekapcsolásra ) ismert  remanencia estén lehet megcsinálni .   De mi van ha egy hónapig nem hegesztesz ? Megmarad a korábbi remanencia vagy szépen elenyészik ?

Csuhás

Egy Fotek ssr 100 da volt erre szánva de az az adatlap szerint nullátmenetes. ( Nem sok alkatrész van benne a netes képek alapján így az optóban lehet valami null érzékelés )
Szóval ez nem jó, de azért megnézem hétfőn szkóppal is.

Az a tirisztorpár lehet hogy érdekelne, típust tudnál mondani hogy utána nézzek?

A remanenciával nem sokat lehet kezdeni, lehetne egy kis légréssel csökkenteni, de az elrontja a trafót, lehetne lágyindító jellegű működéssel lemágnesezni a hegesztés végén, vagy amit alighanem választani fogok: fütyülni rá, emberes félvezetővel kapcsolni feszültség maximumon.

Jut eszembe hol kell kikapcsolni hogy a maradó mágnesség minimális legyen? Eh ez butaság, hiszen a tirisztor úgyis az áram zérusnál kapcsol ki akár mikor is veszem el a gyújtását.

zvw8as45

Nekem van 1200V es 200A os pogacsa tyrisztorom.
Valaha foraszto gepet epitettem belolle.

Csuhás

Azzal remek kondis ponthegesztőt tudsz építeni. Nekem viszont dupla tirisztor kell ( triac ) mert a simát greatz átlójába lehetne csak használni.

Csuhás

Vagy egy tekerccsel kiegészítve mágnesező készülék is lehet belőle. :-)

ANTAL GÁBOR

Most a műhelyben vagyok de este megírom . Klasszikus téglatest tokozás M5(M/6?) csavarokkal lemez fülekkel . Alul réz hűtőfelület . Kinézetre (méretre)olyan mint egy mai IGB modul ( félhíd) csak az enyém barna . A gate- eket forrasztani kell ! Korábban kerestem a neten ,valami hasonlót találtam is de az enyémek min 30 éves (új) példányok .Amikor készültek nem is nagyon volt még net
 Tényleg: ha a nullátmenetnél kapcsol ki akkor viszont állandó lesz a remanencia tehát lehet optimalizálni a bekapcsolást

svejk

Ha teheted és lesz kedved/időd dokumentáld a méréseidet, különböző bekapcsolási helyzeteknél.
(én is készülök rá vagy 15 éve amikor először olvastam erről)

Szerintem a ponthegesztődnél teljesen más lesz a helyzet, a készüléked rövidrezárt szerkunderrel indul és ilyenkor alig van fáziseltolás a feszültség és áram közt.

svejk

Huhh.. az ilyen írásokat a magamfajtának emészteni kell rendesen.
Úgy látom ez sem háztartásról szól.

Egy biztos, a ponthegesztők már nyolcvan éve vidáman működnek ezen tudományos leírás nélkül. :)

No de a jót ne vessük el, kíváncsi leszek a méréseidre.

Motoros

Retro ponthegesztőm is biztos van 80 éves. Nem az a bizti leverős tipus.

svejk

Gondoltam egyet, előveszem egy rég itt porosodó 800W-os toroidomat, tekerek rá két menet 25-ös kábelt rövidzárnak.
Feszültség nullátmenet érzékelés két tramyóval, 555-el késleltetem a gyújtást 0-10 ms közt, a 6-7 éves talán kétszer használt kínai DSO-mal triggerelt üzemmódban meg letárolom a feszültség és áram jelalakot.

Ja...  trafót nem találom, a DSO-t meg alig egy hónapja tukmáltam rá bagóért egy fórumtársamra, hogy vigye ne is lássam mert csak a helyet foglalja.

No ez vasárnap délutáni a project megint elúszott, pedig most aránylag hűvös vab a kuckómban. :(

kuner

Érdeklődnék, hogy áll a projekt? [#kacsint]

Szalai György

" Ha lenne sonkánk, süthetnénk sonkás tojást, ha lenne tojásunk."[#smile]

000000000

Sziasztok!
Használ valaki közületek yaskawa v1000 f.vátót pc-vel hogyan tudom össze kapcsolni megtudja mondani esetleg valaki?