Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

ORCA17

Pál! "Megcsipogtattam" az optót...úgy van ahogy mondtad, vagy is 12V kell neki.
Hiába na, a tudás előtt le a kalappal.

Azt szerettem volna megérteni, hogy milyen praktikus oka van a kétfajta csatolásnak. De végül is így is megelégszem a tapasztalattal,
hisz nekem egy szerszám a marógép és az azzal végzett munka cél, nem az építés. Az csak a cél eléréséhez szükséges eszköz.
A mechanika nem okozott nagy kihívást, hisz gépész lévén, egész életemben ilyen környezetben éltem, dolgoztam.
Épp a minap akadt kezembe egy fotó a 70-es évek elejéről:
(a fiatalabb kiadás vagyok én az idősebb Édesapám)

... egy olyan világban, ahol bármi lehetsz, légy kedves!

996dwuf96

Mivel én használtam az ominózus szót ezért elnézést kérek ha valakit megbántottam volna.
A kereskedőről is megvan a véleményem de azt végképp nem írnám le.
Levente

fa4igtzhp

Sziasztok!

Rendeltem 3db ilyet az ebayről:
https://www.sainsmart.com/new-cnc-router-single-axis-3a-tb6560-stepper-motor-drivers-board-for-axiscontrol.html

Persze utána néztem mielőtt megrendelem és találtam ezekről a kínai cuccokról pár rossz véleményt, tehát fel voltam arra készülve hogy nem lesz könnyű vele.
Elővettem egy darabot, hogy megnézzem, hogy működik-e egyáltalán és ha igen akkor mit lehet belőle kihozni. Egy kisebb léptetőmotorral próbálgatom ami nem túl erős (4,4V 1,15A 1,8fok/step). Fél lépéses üzemmódba 2 KHz-en meg pörög. Ennél nagyobb frekin már nem akar menni a motor. Az én értelmezésem szerint ez az eredmény a motorhoz képest teljesen elfogadható. Magyarán eddig pozitív a tapasztalatom az elektronikával.

Olvastam egy helyen olyat, hogy egy hasonló IC-vel épített kinai de 3 motoros vezérlő nem akart rendesen menni mert az optó nem húzta le rendesen a feszültséget. Rámértem erre a cuccra, az optó rendesen lehúzza, nem tűnt fel hogy baj lenne a jelalakkal. Sőt az optó után még van egy jelformáló is. Igazából itt is pozitiv a tapasztalatom.

Most a CNC gépemen 3db A4988-as van, de az csak 1A-t. Viszont a gépen lévő motorok meg 2,8A-esek. A terv, hogy lecserélném erre a TB6560-as a meghajtókat.

Másoknak mi ezzel a vezérlővel a tapasztalata? Bevált? Nem vált be?
Egyik helyen azt irtak, hogy annyira rossz hogy ezzel már nem is foglalkoznak a CNC oldalak. Igaz ez? Mi az ami rossz benne?

fa4igtzhp

Kis korrekció. Az opto után nincs jel formáló. Kapcsi rajz nélkül néztem és azt hittem arra van ott az egyik IC, de nem.

Előző posztban elfelejtettem írni, hogy amikor megjöttek a meghajtok akkor 2-3 láb nem volt beforrasztva de azt eleve korrigáltam. Illetve egy kapcsoló szét volt esve. Mondjuk a kínai minőséget ismerve már rutinosan megnéztem, hogy nem-e hibás a panel. Volt hogy 3db zárlatos panelt küldtek az A4988-bol.

kuner

Sziasztok.
Esetlegesen nem rendelkezik valaki AC vagy DC servo vezérlő kapcsolási rajzzal, aminek PIC a lelke, és nem AVR?

Tudom, lehet venni készen nem is egy fajtát ..

4ybj8h3c8

Ki kell vágni a kukába az AVR-t ahová valójában való, és átrajzolni PIC-re. Az SMC vagy mi a bánat a neve a legegyszerűbb, a program meg nem egy nagy durranás bele.

kuner

Aki ért a program íráshoz, meg ezeknek a lelki világához, annak nem nagy cucc. Avr-t égetni sem tudok, nincs hozzá programozóm se.
Pic-hez van pickit, de azt is csak beégetni tudom, ha van hozzá kész hex fájl.
Nálam itt megáll a tudomány, így neki sem tudok állni az átrajzoláshoz meg program íráshoz [#szomoru1]

4ybj8h3c8

Úgy tényleg nehéz. Térjünk vissza a kérdésre úgy 1 hét múlva, az enyém most készül, DC szervót fog ketyegtetni.

svejk

"Ki kell vágni a kukába az AVR-t ahová valójában való,...."

Segíts, mihez való?

s7manbs8

KUKA robotot vezérelni, arra való.

snapscan

Én a mély szakmaisága miatt törlésre jelöltem a hozzászólását, de modi szerint belefér az ilyen jellegű szakmai hozzáállás.

4ybj8h3c8

Jogos. Szerintem is a legkirályabb és a legjobb tervezésű egy olyan tok amit a 20-30 ezres gyári programozójával fél másodperc alatt lehet halálba küldeni. Jobb esetben visszanyerhető a bitdoktorral, de az SMC-vel próbálkozva 5 darabból három maradt élve.

Nem vitás, nincs ennél jobb. Ja, de. Van.

gab27

Szerintem valamibe nagyon belenyúltál, mert eddig különböző AVR-ek százait programoztam fel - igaz, nem 20-30 ezres gyári, hanem pár száz Ft-ból összedobható programozóval -, de még hasonlót sem tapasztaltam.

svejk

Értem...
Azt hittem valami nyomós szakmai érved van ellene.
Én sajnos egyiket sem ismerem eléggé ahhoz, hogy érdemben állást tudnék foglalni.
Viszont én is hajlamos vagyok a bénaságomból, hozzánemértésemből adódó problémákat a gyártókra kenni.
Pl. az Allegro IC-kre allergiás vagyok, azokkal még nem volt szerencsém, holott több fórumtárs is bizonyította az ellenkezőjét.

svejk

Valószínű Lazi a kizárásra gondol, ami valóban elég bosszantó dolog.