Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

4ybj8h3c8

Igazad van, de ha a hozzá nem értésből problémák adódnak, ami a tok akár végleges halálával is járhat, és ez egy a lentebb említett 20-30 ezres készüléknél gyárilag beépített akár a 100 forintos értéket is elérő alkatrészekkel megelőzhető, akkor biza azt hiszem jogosan szidom a gyártót. Sajnos ha egy szoftver vagy egy készülék nem hülyebiztosra van megépítve, ott nincs más lehetőség mint a gyártót szidni a 100 forintos spórolása miatt.
Amúgy semmi bajom az atmegákkal, de a DRAGON egy nagy kalap ..., sok a gond vele, 70-80 ezrem meg nincs egy normálisabb programozóra és ha lenne sem venném meg, maradok a PIC-nél, aki szereti az atmegát azt nem fogom lenézni sem szidni de a saját véleményem megvan a tokokról, akkor is ha ez másoknak nem tetszik.

em8g9226t

Sziasztok, egy kis segítségre lenne szükségem adott egy használtan vett Hobby CNCs 4.1es vezérlő az Y tengelyt csak és kizárólag 1 irányba forgatja, a tengelyeket felcseréltem és ugyan ezt csinálja ha a Zt vagy az X tengelyt köröm az Y kimenetére
Valaki megtudná nekem nézni,kimérni ,javitani mert szerintem a vezérlővel lesz gond, nem kérném ingyen!!
Előre is köszönöm.

Erről a vezérlőröl lenne szó:

000000000

Nagy a valószínűsége a Dir jeleket nem oda kapüja ahová várná és ezért megy csak egy irányba.
Itt kotorássz !!!

http://archiv.hobbycnc.hu/CNC/VezerloProfi/ProfiVezerlo.htm#Parameterek

snapscan

Ennek semmi köze az AVR-hez. Sem a programozó hardver nem minősíti magát a uC-t, sem a te anyagi lehetőségeid.

svejk

No, ez már indokoltabb vélemény.

Én most épp az International Rectifier-t szidom...
IR2110
LIN, HIN egyértelmű L szinten, SD GND-re kötve fixen és a HO kimenet képes kint maradni és kivezérelni a felső FET-et.
Egyértelműen tudom produkálni.
Már minden táp külön megy, egy rakat kondi a lábakon, a Bootstrap is elfelejtve.
Vss-Comm már mindenféle variációban bekötve

Ha nem itt lenne előttem nem hinném el.

4ybj8h3c8

Látom szívbe trafáló problémát okoztam azzal, hogy nem szeretem az AVR-t.

Akkor még egyszer. Ha egy nem túl olcsó gyári készülékbe lusták vagy rosszrágók (nem szép szó, de ez az ami lefedi az igazságot) beépíteni egy darab oszcillátort, aminek a használatával elkerülhető lenne a kizárásos probléma, akkor bármennyire is nem tetszik ez neked, a gyártó az első akit felelősségre lehet ezért vonni.

Ez van. Az élet kegyetlen.

em8g9226t

Sajnos nem ez a gond megnéztem és jók a kiosztások ,Y 6-7 ahogy le van írva ,lehet hogy a FETek közül valamelyik meg van halva ,nemtom sajna és már sz3jjel basz az ideg ,pár napja már  baszakodok vele és az istenért sem akar összejöni. Minden tengely szépen megy oda-visza kivéve az Y az baszik ,csak egy irányba de még ha a forgási irányt is felcserélem akkor is csak abba az irányba hajlandó forogni... áá mingyá felgyújtom

robokacsa

arra is figyelj, ha forgásirányt megváltoztatod(amig probálgatod) ne hogy egyszerre két féle képpen változtasd meg, mert az eredményed nem fog változni.
pl motortekercs felcserélése, főleg ha kettőt cserélsz,mach 3 átprogramozása. stb.
azt nézd meg, hogy a dir láb nincs e szakadva.

em8g9226t

Invert axis opcióval  , a vezérlőhöz adott szoftverével( PWM Manager )fordítottam meg ,az X és Z tengelyt megfordította de az Yt azt nem, szakadás nincsen, a volt tulajt nem lehet elérni ,lehet néznem kéne egy új vezérlőt

snapscan

Az egyértelmű szakmaiság hiánya bánt, amúgy tőlem utálhatod az AVR-t.

4ybj8h3c8

Egyértelműen leírtam, mi a bajom vele. Volt aki megértette, ha visszaolvasol megtalálhatod.

4ybj8h3c8

Amúgy meséld már el, mivel magyarázod a Fuse Bit Doctor létezését? Aki hozzányúl az mind szakmaiatlan?

robokacsa

olyat nem próbáltál, hogy az x tengely kimenetére kötöd az y tengely motorját?
a szakadást én a vezérlőben keresném, a dir jel optója körül.
a program hiába váltja át, fizikailag ill elektronikailag nem vált át.
teszem azt pont negatívba húzza egy ellenállás , azt kellene plusz ra varázsolni a programmal ugye....

robokacsa

szerintem a vezérlőnek nincs nagy baja ha egy irányba megy.

robokacsa

hova valósi vagy?