Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

0w3dp8g7e

Akkor lehet hogy meg vagyok keveredve egy kicsit!

Fut a gépen egy szoftver... legyen mondjuk a Mach3...
Az kiadja az utasitást nyomtato porton, utánna elvileg kell egy vezérlő ami ezt a jelet leforditja és továbbküldi és kell tengelyenként (motoronként) egy motormeghajto
Vagy a vezérlő nem kell és a gépre köthető közvetlenbe a motorvezérlő?

vadember

A Mach3 alapból a párhuzamos porton tudja kiadni a step-dir jeleket. Ezt közvetlenül rákötheted egy létecs vezérlőre. Akár olyanra is amit linkeltem. Esetleg rakhatsz közé egy leválasztó kártyát ami egy kis biztonságot ad a számítógépnek, ha elkötsz valamit. Ez ugyanis galvanikusan leválasztja az egységeket a géptől. Plusz ha nem lenne elegendő a párhuzamos port által kiadott feszültség nagysága a vezérlő meghajtásához, ez megfelelő jelszintet produkál.
Én ugyan nem tapasztaltam ilyet sohasem, de vannak akik ezt váltig állítják, hogy kevés a jelszint.
Eddig ezekkel próbáltam simán az LPT porttal meghajtva.Amit linkeltem 8db TB6560-as, három ilyen TB6600  három ilyen: JK2060AC és három ilyen:DM 860

Ha viszont nem párhuzamos porton akarod meghajtani a motorokat, akkor kell valamilyen USB, Ethernet vezérlő kártya, ami hidat képez a gép és a motormeghajtó között.

0w3dp8g7e

Köszönöm! Igy már tisztább!

USB-s eszköz például olyan mint amit linkeltem?
a Mach3 tud USB-n kommunikálni vagy neki kell a soros mindenképpen?

vadember

Ha USB-n akarsz Mach3-al dolgozni akkor ahhoz kell egy plugin(ha van) ami a kártyát és az Machot összebékíti egymással. Ezekhez a kártyákhoz azért már fejlesztenek szovftvert is.

hostya

Ha az első gépedet építed, akkor egy olcsó megoldással kell kezdeni.. (szerintem)

Ha van egy asztali sz.géped(nem laptop), ami rendelkezik LPT (nyomtató)porttal, akkor az olcsó kínai "kék" vagy "piros" TB6560-as vezérlőket keress...

Ezeket a vezérlőket csatlakoztathatod a szgéphez LPT-porton, illetve a vezérlők kimeneteire 3 vagy 4 léptetőmotort (kiviteltől függően)kapcsolhatsz (max.30V-3A)és mehet a gép..

Nekem van egy bontatlan (csak a fotó miatt bontottam ki) 3  tengelyes "kék" vezérlőm feleslegben (eladó)5000Ft+posta.
Ha érdekel keress meg itt, vagy magánban...

vadember

Megveszem én is szívesen, ha nem kell neki. Az enyémet sikeresen kinyírtam. Menet közben lehúztam az egyik motort róla.

0w3dp8g7e

Lemondok rola!
Mert sajna nincs nyomtatoportom!
Lapitopirok fog menni! Ugyhogy USB-st kell keressek!;(
 Amugy igen első gép lesz! Ugyhogy lesznek még gondok![#vigyor2]

ANTAL GÁBOR

Nem fűződik érdekem ( sőt kissé megbántva is érzem magam ) de ha rám hallgatsz akkor magyar terméket veszel .  Gyártó : CNCdrive kft Pécs .  Ha Usb  eszközt akarsz akkor UC 100 de ha vastagabb a pénztárcád akkor etherenetes Uc 400 ETH t veszel .  ( nekem 3 Uc 100 am működik és van egy etehernetes 400 am is .) Mi amatőrök együtt fejlődünk az eszközökkel. Te kihagyhatod a rögös utat.   A legolcsóbb és ipari környezetben is stabil   az UC400 ETH

vjanos

Nekem ilyennel megy a gép.
Nem egy nagy durranás, de stabilan működik.

Tud szerszámot bemérni, a g-kódon kívül betölt jópár formátumot, a progiban van egy csomó funkció amire sosem volt szükségem :)
Viszont nem szkriptelhető, bővíthető.

Szerintem első géphez teljesen jó, ha esetleg kinövöd, majd kicseréled...

0w3dp8g7e

Köszönöm... megnézem!
De miért érzed magad megbámtva, nem  mondtam semmi olyat

0w3dp8g7e

Melyikre is gondolsz pontosan? Mert az nem egyértelmű

ANTAL GÁBOR

Nem te bántasz . Akiknek nyomom az ingyen reklámot ... Azok

vjanos

Hát arra, mai az én hozzászólásom előzménye [#nemtudom]
Amit a 18840-ban linkeltél, UsbCNC MK1 kínai klón.

0w3dp8g7e

Köszönöm!
Hallottam róla másfelől is jot.... hogy kezdésnek jo!
Akkor meg is rendelem! Beállitással lehet hogy majd zargatlak! Bár az még odébb lesz!
Milyen motorvezérlőd van utánna?

vjanos

Oké, bár sok állítani való nincs rajta :D

DM542 -ket használok.