Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

svejk

PNP nyitott kollektoros kimeneteknél, nem értelmezhető a negált jel.

Minden következő elektronikát úgy kell megcsinálni, hogy az árammentes állapot az alap, biztonságos.

Csaby

Az enyémről koppintotta! [#mf1]

000000000

Én nem raknék ilyen helyre PNP tranzisztort mondtad még pár éve nekem....egy hasonló vezérlömre.... az is egy isolacios 6n137 + volt bene hadweres Estop megoldásal aminél szintén egyszerübb volt PNP értelmezni az alap álapotot...
mamba....[#nyes]

ANTAL GÁBOR

TLE6206 os Dc motor meghajtót szeretnék alkalmazni . Az adatlapon azt olvasom hogy a bekapcsolási idő tipikusan 15us
és a kikapcsolási az 2 us .  Ha a hallhatósági határ fölé tenném a frekit  ( Pl 12.5kHz ) akkor 50% os kitöltés mellett az aktív periódus idő  40us.   ebből 17us alatt kapcsol az eszköz . Ilyen lassúra tervezték?  Nem igazán tudom betartani azt az ökölszabályt hogy a teljes idő 10% legyen a kapcsolási idő
A kapcsolás alatt disszipál a belső fet. Egyszerűen ne foglalkozzak az elmélettel és oldjam meg a jó hűtést ???
 Várom a hozzászólásokat ..

svejk

Olyasmi van amit írsz, de nem feltétlen kell ám a frekvenciát magasra tenni.
Nem fog az sípolni.

Csak kitalálták az Infineonnál, hogy ez motorokhoz pont jó.

t62d6ha2b

Tisztelt Uraim!

180 V-os (kb. 400 W-os) DC motorhoz keresek PWM-szabályzót.

Sajnos csak kisebb feszültségűt találok.

Szabályozható toroidom van, szerintetek melyik lenne jobb fordulatszám-szabályozáshoz?

Kicsa

Sziasztok!

Adott a képen látható,"kínai 5ax lpt breakout board".
A problémám : Az input pineken alapból (A Mach 3-ban aktív low pipa ) kb 1,5-1,6 V feszültséget mérek,közvetlenük a sorkapcsokon. A végálláskapcsolók és az EStop gomb ugye ezeket húzza GND-re : a gép vagy érzékeli a kapcsolást,vagy nem. Inkább az utóbbi,18-20 'nyomásból' talán 1x ha letilt.
Mit tudnék tenni,hogy a kapcsokon alaphelyzetben határozott magas szint legyen?

5V-ot USB kábelről kapja,kínomban már a kép bal oldalán látható kábelen kapott kb 19 V bemeneti feszültséget is,ami elvileg a frekiváltó rsézhez tartozna.
Valami felhúzóellenállás gond vagy optó gond lehet? A PC 5V sorkapcso megvan a 4.96 V.

Köszönöm szépen előre is!

000000000

A bal oldali táp (12-24 Volt) kell neki mert anélkül nem mennek a bemenetek.
De a PC GND sorkapocsba minek van bekötve vezeték ?

000000000

A 12-24 voltos rész polaritása helyes ?

ANTAL GÁBOR

Magánban válaszoltam a föltett kérdésedre

Kicsa

A polaritás rendben van. A pc gnd részhez az Msd vezérlők gnd-je van bekötve (a vezérlés sorkapocsban a step és dir gnd) valamint a külön nyákon található charge pump áramkör.

000000000

Tehát akkor a barna vezeték a negatív a fehér a pozitív ?

000000000

Mellesleg nem GND-t kellet volna adni a vezérlőknek hanem 5 voltot.
És a vezetékeket megcserélni a vezérlő sorkapocsban.
Mint az alábbi képen. (5 voltnál nem kell plusz ellenállás)

zozo

Én egyszerűen egy step up konvertert szoktam ehhez betenni a bemenetek felhúzására, az USB 5V-jára.
Mint pl. ez itt:
step-up 5V-12/24V

Kicsa

Igen,a negatív a barna szál.
Gyanakodtam táp problémára is,így kapott délelőtt egy teljesen független,kapcsolóüzemű, 2A terhelhetőségű tápegységet,ami sak ezt a kártyát 'szolgálja'.
24 V bemenő feszültségnél a sorkapcson a lábak és a gnd között alaphelyzetben 1,6 V körüli értéket mérek.
Ha elindítom a Mach 3-at,akkor kézzel végigpróbálva a végálláskapcsolókat,szépen le is tilt a rendszer. Öröm és boldogság...nade!
10 perc ide oda mozgás-felbontás finomítás és egyéb után,elküldtem referenciára a tengelyeket. Az Y szánnál az asztal mechanikus végállás hiányában, majdnem magaalágolyózott. [#wow3]

Kicsit off : a referencia futás sebességét hol tudom beállítani?

Mach indítás után valamiért pár percig veszi a jelet,utána az EStop sem megy. Kimérve,a kapcsolók működnek,a sorkapcsokon mérve a kivezetéseket GND-re húzzák. Tanácstalan vagyok...

A vezérlőket azért így kötöttem be,mert egy tengelyen már kb 1 éve így működik a dolog. Van-e valamilyen hátránnyal a működésre az efféle bekötés?

(Step-Dir jelek az MSD vezérlő step+ és pul+ lábaira kötve,a pc gnd pedig bekötve a pul- és step- csatlakozókba)