Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

keri

Megjegyzem csak az asszinkron motorok esetén praktikus a valós színusz, mint a hűtő, meg a fűtéskeringető, mert a négyszögjeles invertertől azok csúnyán kerregnek. Trafóknak, kommutátoros motoroknak, kapcsoló üzemű tápegységeknek teljesen mindegy.

000000000

Köszönöm a hasznos infókat, én nem áramszünetekre szánom inkább az ingadozások kiszűrésére pl ha indítanak egy nagyobb villanymotort néhány másodperces hullámzás.

560f5bvpd

Sziasztok!
Segitseget szeretnek kerni egy leptetomotor vezerlo bekoteseben, talaltam a neten egy leirast ami nagyon ugy nez ki mint az en vezerlom. Mellekelem a PDF-et es kepeket a sajat vezerlomrol.
Bekotottem a motort aztan a Winding Supply 30V,majd a Logic Supply 25V aztan a Direction Input-ot GND-re,a Clock Inputot azt egy impulzusgeneratorra(555) kotottem,majd az Energise Motort GND-re,ekkor ugy nezet ki,hogy beindul de kigyult a W1 fault piros led(ami ha jol ertem a leirasban vagy rovidzar vagy pedig alacsony feszultseg miatt gyult ki). Sajnos csak eddig jutottam el,az volna a kerdesem,hogy bekellene e kotsek meg mast is vagy peldaul a Boost Input vagy a Reset Input ezek nem tudom,hogy mire valok. Barmilyen segitseget elfogadok es megkoszonok.

560f5bvpd

Bocsanat,Lemaradt a link a vezerlorol[#falbav]Leptetomotor vezerlo

000000000

Ha jól értelmeztem
A Boost ha alacsony szinten van akkor adja ki a motoráram 100%-át ha magas akkor ez csak 75% gyári beállítás szerint.
A 30 voltos motorfeszültség az éppen hogy a minimum érték felett van.
Próbáld nagyobb feszültséggel.
Energise Motor bemenet kellhet még, mert ha ez alacsony szinten van csak ekkor helyezi a motort feszültség alá.

000000000

Tegnap ilyen hajtás kártyákkal épített Isel CNC vezérlést alakítottam át Mach3-ra.

560f5bvpd

Kipróbáltam labortapról 40V feszültséggel ugyanez a probléma, valami más lehet a baj.

000000000

Csak egy vezérlést próbáltál, nem lehet hogy hibás ?

560f5bvpd

Igen csak egyet próbáltam, de a hétvégén megprobalom megszerezni a racket amiben volt ez a kártya és a hozzá való trafót is,akkor már sokkal könnyebb lesz. Ha meglesz teszek fel róla pár képet.

svejk

Tegnap a Segítség, béna vagyok topicba bekerült egy magánlevelem, mellyel meglehet kissé megsértettem Csaby-t.

Kérésére ide írok pár ötletet, hogy én hogy csinálnám meg az UC300 kifejtőt, ha tudnám és nem lennék lusta.

-a fizikai kialakítást megváltoztatnám bármilyen széles de 120 mm-nél nem magasabb panelt terveznék. (ez talán a legnehezebb az egészben)
Csatlakozók sorkapcsok csak a panel tetején illetve az alján, mint a PLC-knél.
Ezt a formátumot könnyebb lenne integrálni az installációs szekrényekbe a kábelcsatornák közé.

- Tápellátás kizárólag 24V, ez az ipari standard.

- a bementek jumperolhatóak legyenek PNP és NPN jelek fogadására.
A bemenetek döntő többsége 24V-os legyen, figyelve, hogy csak a 24V +-30%-os tartományt észleljék.(zavarvédelem)
Pár db kitüntetett nagy sebességű 5V-os bemenet pl. az MPG számára

-kitüntetett kimenetek a step/dir kimeneteknek, lehetőleg vonal meghajtókkal.

-A többi kimenet elég ha PNP-s, végül is ez az európai szabvány.
A kimeneteknél én a kommersz alkatrészek híve vagyok, megfelelő védelemmel.

- ChargePump kiépítése, mely még a panelon tiltja az összes kimenetet hardveresen, és a bekapcsoláskor sem ad ki hazard-ot.

Most hirtelen ennyi jutott eszembe...

Mint írtam, én már háromszor nekifogtam de nem lett előrejutás, vagy ráuntam vagy elakadtam a nyáktervezéssel, illetve mindháromszor megrémített a bazi nagy panel és a számtalan csatlakozók ára.

svejk

Egyébként ez volt a legelső próbálkozásom, itt kimondottan cél volt a nagy és szellős felület.
No itt aztán rá kellett ismét jönnöm, hogy mennyi minden nem úgy van az elektronikában ahogy az ember elsőre elképzeli. :(

Csaby

Megsérteni azzal tudsz, ha a talin eldugod előlem a diópálinkát! :)

A többit lementettem és figyelembe fogom venni a fejlesztésnél.
Néhány kérésed szembemegy az eddigi koncepcióval, mert a jelenlegi változatnál az inputok 5-24 Voltig bármivel vezérelhetőek. Ha dedikálom őket, akkor csökken a funkcionalitás. Gyors optós bemenet most is van 12 db.

A most használt kimenetek csatornánként 275 kHz-et tudnak elméletileg.

Az általad megadott méretkorlát elég jó kihívás, a Charge pump és a tápfesz valóban meggondolandó.

svejk

[#law]

Mondanám, hogy Debrecenben megbeszéljük a részleteket, de az nekem aligha lesz alkalmas. [#pias] :)

De valahogy összehozzuk, szerintem itt most ne menjünk a részletekbe.

s7manbs8

Ez szépen meg van csinálva, gratula nem kell szégyenkezni. :) Ha én így tudnék nyákot rajzolni már milliomos lennék. :)

dezsoe

Nem akarok beleokoskodni, de ha a charge pump híján minden kimenetet letiltasz, akkor mi lesz a negált jelekkel? Elmennek aktívba?[#fejvakaras]