Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

000000000

Valamit félre értelmeztél !
Mert ha valaki eret vág magán a dos-tól azt nem nevezhetjük "balesetveszélytelenebb"-nek  [#nevetes1]

4ybj8h3c8

Feladathoz az eszközt.
A mikrocontroller bőven elég a legtöbb vezérlési feladathoz. Egy mosógéphez nem kell DOS és a hozzá tartozó vas.
Most vagyok egy fejlesztésben, ott egy PIC16F887 lazán levezérel egy konyhai gépet. Hosszú meccs volt de eredetileg egy STM32 Discovery kellett volna, hogy kezelje, de kicsit túlzásnak ítéltem fánksütéshez, két motorhoz és egy kijelzőhöz a 100 ki-be meneti lábat, gyorsulásmérőt, két USB portot, hangcsipet és még a jó ég tudja mi van benne.

s7manbs8

Én is vettem már ilyen STM32 nagyobbacska modulokat, de sose kellett még ekkora tudású semmihez.

000000000

Amint megpróbálod használni a mikrovezérlőt, azonnal ezer akadályba ütközöl.
Nagyon szűkösek a határai. meg lehet ugyan kerülni, de ez már egy másik történet.

000000000

Legalább szól ha kész a fánk [#nevetes1]

000000000

Látod, itt a gond!
A CNC nem mosógép.
A mosógépnél elég annyi, hogy néhány egszerű dolgot csináljon, vagy ne csináljon.
A CNC-nél az első bukta, hogy hogyan csinálja. erre ő meg már kevés.
No de majd ha lesz példa, jobban lehet érzékelni.

s7manbs8

Akkor lesz esélyed lekicsinyelni, ha megírsz egy Marlint meg ilyeneket magadtól.

000000000

Te már megint átbillentél egy másik dimenzióba.
Hagyjuk.

000000000

Teljesen mindegy mit írsz csak te jöhetsz ki vesztesen ebből szögelőgéppel szemben.

dezsoe

Melyik az a paraméter, amiben egy mai Arduino elmarad a ྖ-es évek 286-386-osaitól? Na, jó, legyen még a 486-osok eleje. Olyan hardware-en láttam anno napi szinten DOS-t futni, amit a távolról sem korszerű telefonom röhögve tud emulálni és közben halálra unja magát!

Attól, hogy "mikro" egy kontroller, még igen durva tudása lehet. (Ráadásul a PC-ben lakó szegény processzor is megmaradt "mikro"-nak, pedig egy slot-1-es az minden, csak nem mikro, mégis elbírta a DOS-t...) :)

000000000

Szerintem nagyon rossz nyomon jársz.
A poént meg nem akarom előre lelőni.

000000000

"Melyik az a paraméter?"

Szerinted mennyi egy 486-os gépen futó 3 tengelyes CNC vezérlésnek a maximális step-dir frekije?
Ezzel szemben mennyi egy Arduino-s cuccnak?
Közben pedig még melyik mit tud produkálni a grafika, kijelzés terén?

Szerintem megint abba a hibába estél, hogy régit lenézed, és nem a műszaki tényeket nézed.

4ybj8h3c8

Feladathoz az eszközt.

svejk

Unatkozunk fiúk? :)

000000000

Már telefonról is lehet vezérelni CNC-t.
Az én kifutó telefon modellem is a 8 magos processzorával 8x1500Mhz-el őskövületnek számít.