Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

PSoft

Amelyiknek már picit is alkatrész formája van, az mind gyanús lehet!
Ahogy írod, abban a sorrendben cseréld őket.
A legvégére hagyd, a nyákot!:):)

yy2yggmv7

Amikor elkezdtem CNC-vel foglalkozni átnéztem sok szakirodalmat erről,és mindenhol az un.aktív alacsony
vezérlést ajánlották LPT-portokról való működtetésre.
Ez csak annyit jelent, hogy a ha nincs impulzus a logikai
szint High-ja +5V.
Amikor vezérlés van ezt rángatja 0-közeli Low szintre.
Ez áramstabilitás szempontjából sokkal jobb (ez az áram halad át az optócsatoló ledjén)mint ha fordítva lenne.
Nyilván a ha fel van húzva egy 5k-s ellenállással a port
5V-ra, az optó ledje nem a PC LPT kimenetét terheli.
Ahogy korábban írtam, és Pál is megerősítette a PC-k LPT portjain lévő logikai High szintek igen eltérőek lehetnek.
Pusztán ez a magyarázata amit írtam.

s7manbs8

Mérési adatgyűjtésre, valami neten kersztüli szerver keretrednszert ismertek amit lehetne hazsnálni, kisebb rendzserre ?

Annyi lenne a feladata, hogy teszem azt van valami mérési adatom, amit egy szerverre kéne gyűjtögetni, meg onnan lekéregetni, valami meglévő API-val ha rendelkezne, meg segítene adatbázis építésben is, hogy ne kelljen nulláról megírni.

Ez az adat jöhet akárhonnan RF-en kábelen stb. az mindegy is, az se ártana ha biztonságos is lenne, tehát akárki ne férhessen csak úgy hozzá.

A szerver futhatan vala PC-n vagy akár kisebb kütyün is lehetséges.

544if3hez

A  pc indukásakor a port beállításakor minden kimenet L szintű lesz. Ha aktív L szintre állitod a vezérlőt akkor rögtön vezérlést kap az eszköz alapállapotban is. (Vagy gondskodsz arról, hogy az LPT port adatkimeneti rögtön az alapállapoba állítás után H szinten legyenek.) Ha csak le nem választod egyenáramúlag, és a jelszint változás adja a logikai jelet. Egyébként az LPT port kimenet gond nélkül elviseli a  LED 5-15 mA-es áramát, (az optócsatolóban lévő LED nyitófeszültsége általában 1.6 V) mert a kimenetek nem sima TTl áramkörök, hanem buszmeghajtók amik nagyobb áramot szolgáltatnak. Nekem ez a tapasztalatom, mind a beépitett porttal, mind a különkártyán lévővel.

svejk

"A pc indukásakor a port beállításakor minden kimenet L szintű lesz. Ha aktív L szintre állitod a vezérlőt akkor rögtön vezérlést kap az eszköz alapállapotban is. "

Még ha csak L lenne, de a Win össze-vissza kapcsolgatja amíg feláll.

De semmi vész, erre találták fel az un. ChargePump kimenetet.
Az UCCNC-ben és a Mach3-ban is megtalálható.
Ennek használata nélkül nem is érdemes hozzáfogni a gép elektronikájának.

000000000

Pontosan !
Ezért kell a ChargePump-ra rákötni mindent ami mozgással kapcsolatos.
A vezérlő engedélyező jelét a főorsómotor hajtás tiltását.
Így nem lesz az hogy véletlen felcsavar valamit a masina.
Külső mozgásvezérlőknél ( UTP, USB ) ez nem áll fenn.

000000000

Van más alternatíva is.
Pl. először bekapcsolom a PC-t, várok 2 másodpercet, miután felállt az oprendszer, és betöltődött a CNC vezérlő program is, és csak ezután kapcsolom be a hajtástechnikát.
Így nélkülözhető a hóka-móka elektronika.:)

Rabb Ferenc

Teljes mértékben igazad van. De! Mindez általában csak labor körülmények között használható/használandó megoldás.

Üzemi környezetben, különösen veszélyes gépek és munkakörülmények között illik "bolondbiztos" védelmeket alkalmazni. Ez az emberi tévedés okozta baleseteket kizárja, de legalábbis minimálisra csökkenti.

Nagyjából erre jó az a kis hóka-móka elektronika, és így nagyobb eséllyel marad meg mind a tíz ujja a dolgozónak.

000000000

És mi történik ha valaki nem ennyire előrelátó és fordítva tesz ?
Nekem az a tuti amit a lehető legjobban hülye biztossá lehet tenni.
Mert ugyebár az ördög nem alszik és karikásak a szemei !
Még az a 2 másodperc is brutális károkat tud tenni !
Aki már látott csak akár egy forgácsológép elektronikát is, nem véletlen van felfűzve sok sok biztonsági rendszer, kapcsoló a stop körben.
Nagy CNC gépeken ahol több lépésre eltávolodhatunk vagy a vezérlőre nem rálátható, ott még kulcsos kapcsolókat is iktatnak be. (nem vészstop)
Tehát ilyenkor aki nem akarta elveszteni pár ujját vagy a karját esetleg az életét az átkapcsolta és kivette a kulcsot.
Láttam már kirepülni embert a zajvédő kabin plexi ablakán keresztül.
225 méter / perces  előtolás és 12kW nem viccel !
Mert ennél a tempónál 1 másodperc alatt 3.7 métert tesz meg a gépasztal.
És ezeket a termelő gépeket mindig maximális előtoláson használtuk !

000000000

Szerintem nem vetted figyelembe egyrészt a marómotor motor időállandóját, másrészt a Dos rendszerindítás időzítéseit.
Harmadrészt ha már valaki CNC-zik, forgácsológépeken dolgozik azt gondolom egyfajta minimális szakmai önálló gondolkodás elvárható tőle, hiszen ilyen alapon nyugodtan hagyjad a tokmánykulcsot is benne a tokmányba, sőt bekapcsolva lehet hagyni az indítókart munka után, majd a charge-pump "megvéd".[#circling].

Negyedszer: normális főorsóhajtás nagyobb P esetén eleve nem indul el bekapcsolást követően, hanem a feléledési ideje beállítható.

000000000

Vicces.
Szálljál már le a földre, a favázas, menetesszáras, Hobby gépek világába, és ne a ~4 m/s-os előtolási sebességű, 12 KW-os gépekkel lökjed itt a sódert. Nyilván ott megoldják ezeket a problémákat, hiszen eleve se WinXX, se játékos alap step-dir hajtás nincs egy komolyabb szerszámgép vezérlésében.

Rabb Ferenc

Lehet, hogy igazad van. Ezek szerint felesleges lenne mindenütt a vészkapcsoló, a kétkezes indítás a présgépeken, stb? De még a túláramvédelem sem kell. Ne terheljék túl a gépet!

Sőt, a korlát sem kell a lépcsőházban. Menjenek a fal mellet, úgy legalább dörzsöltebbek lesznek [#vigyor2]

Azt tudjuk, hogy egyesek még saját maguknál is tökéletesebbek - de mi, a többiek csak emberből vagyunk...

000000000

A felsorolt példáidnak mi köze van az eredeti kérdéshez?
Sajnos semmi, és ezek a biztonságtechnikai elemek valóban fontosak lehetnek a "pumpolás" mellett is, vagy attól függetlenül is. De nem ez volt az eredeti probléma, téma.

Rabb Ferenc

Egy a közös bennük: a véletlen balesetek elkerülése, de legalábbis az bekövetkezés esélyének a minimalizálása.

Mert mint már említettem, emberből vagyunk - tehát tévedhetünk.

dezsoe

És még tévedő ember sem kell hozzá. Lehet azon a számítógépen ablak, pingvin vagy fatengely: attól még elromolhat. A pumpás áramkör pedig ilyenkor mentő megoldás lehet, mindegy, hogy ujjat vagy csak egy fúrószárat kell menteni. Úgyhogy tervezze csak bele már a legelején, aztán soha ne legyen rá szüksége.