Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

000000000

És tudod mi a legszebb az egészben, hogy a mostani PC processzorok akár 4.5Watt TDP-vel 1,000,000 szorosa számítási teljesítményt csinálnak meg.

000000000

Itt is fűtött a műhely, akár szaunát is tudok csinálni azzal a csekély 18kW fűtőteljesítménnyel [#nevetes1]

s7manbs8

Tán napelemmel hajtod ? Idén télen nem sok energia jött az ég felől ...

keri

Főleg amióta interpolált mikrolépéssel működnek a léptető motor meghajtók. 30khz alap arduino is bőségesen elég.
Bár hogy őszinte legyek nekem a Mach 25khz-es jele is elég.

s7manbs8

A Machnál is egyébként az a jel összevisszaság se oylan sokat számít, mikor mikrolépésben megy, mert a lépést néz, közben hány jött, ahogy frissíti magát az új pozícióra és az mindegy, ha bejött közbe 32 új lépés, hogy az milyen egyenletes volt.

dezsoe

Pont ezt mondom ([18647]), pedig rendesen alábecsültem, ahogy látom. :)

000000000

Nem kell neki sok energia csak mikor izzít aztán ami folyik és éghető mehet bele, füst nélkül átalakítja hővé [#papakacsint]
Óránként 2 liter ha folyamatosan megy.
-15 fokban se kellet sokáig mennie.

s7manbs8

Ha még a programokat is asm-ban írnák még többet tudnának megcsinálni ugyanaz a proci is, csak ma már erre lusták a programozók is.

000000000

Én már halttam olyanról, talán pont Te írtad itt a Fórumon, hogy a win.xx + y vezérlőprogram alatt az történt, hogy egy M3 kód után állva maradt a szerszám (ki se ment a jel valami miatt), és közben elindult az előtolás.
Sokra mentünk ilyenkor a charge-pumpunkkal.:)
Magyarul nem csak aza veszélyes a CNC-ben ha valamit letiltunk, hanem az is, ha be se kapcsolódik valami, amikor kellene.

Mellesleg nem egy nagyon komoly szakit ismerek innen a Fórumról, Akik a mai napig nem restek egy potit le- és feltekerni a frekiváltójukon, és azzal indítanak főorsót függetlenül bármiféle vezérlő progitól. És valahol igazuk is van, ezt a minimális odafigyelést megéri az otthoni CNC, és közben ez az igazi biztonság is, ha belegondolunk.
De mindenki úgy játszik, bohóckodik Hobby CNC címszó alatt, ahogy akar, a lényeg hogy boldog legyen. Aztán vannak a tények, és komoly dolgok, amik egy más világot jelenthetnek.

De Te ezeket nagyon jól tudod, hiszen ezt írtad:
"Eleve amiben szoftver fut és van benne memória én abban nem bízok." Van benne sok igazság.:)

dezsoe

Ez így van, de a programozók mentségére szóljon, hogy azért már nem lehet mindent assembly-ben írni. Ha valaki, akkor én nagyon szeretem, de PIC-et is csak addig programozok asm-ben, míg nem kell pl. USB-t kezelni. Akkor marad a C, pedig nagyon nem szeretem. :) És akkor nem beszéltünk egy Win alatti .Net-es programról: hát azt programozza assembly-ben, akinek 7 anyja van... :)

keri

lyukkártya? :) a DOS túl csicsás [#hehe]

000000000

Anno mosodában ahol TMK-s munkakörben tevékenykedtem voltak olyan mosógépek amibe ilyen műanyag lapot kellet betenni és azon lévő pöckök szerint ment a művelet.
De még az is képes volt lefagyni :D
Igaz nekem a dosz is lefagyott és ez nem vicc! [#nevetes1]

000000000

A kezdeti 18593-as baírásomat érdemes lenne talán megint értelmezni, elovasni.
Azt Te se cáfolhatod, hogy egy mezei op. rendszer minimum egy nagyságrenddel gyorsabban is be tud boot-olni, mint a mai kedvenced.
Ebben a témához tartozó paraméterében hiába régi, jobb, mert gyorsabb. Pont.
Lehet itt hitvitákat folytani, hogy a 20 kevesebb mint a 2, de felesleges.
Ennyi ez a történet, és semmi több. El kéne ismerni a "szekértáboroktól" függetlenül, hogy ami az ami, az az. Hiába nem tetszik, mert nem használom, nem szeretem, nem értem netán. A műszaki élet pont attól csodálatos, hogy objektív. Ez a Fórum persze néha kivétel, a semmiről, a másról több tíz bejegyzés tud születni.[#wave]

000000000

Vezértárcsa! Az volt az igazi, és tuti programvezérelt gép, csak már azok a szakik kihaltak, akik egy hosszautomatához értenek.:) Talán Motoros Kolléga még ismer ilyen szakembert.

dezsoe

Hujuj! Ezt biztos, hogy nekem címezted? :)

Minél többször olvasom el, annál kevésbé értem. A sebességgel nincs mit vitatkozni: az adott. Nem is vitattam. Amihez meg hozzászóltam, ott meg lényegében egyetértettünk. Akkor most mit olvassak el megint? [#nemtudom]