Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

s7manbs8

Az Arduino kiad 16MHz-et is ha akarod ...

s7manbs8

Hideg van még a műhelyben, várjuk a tavaszt. :)

000000000

000000000

Biztosan.
Bár nem értem, hogy ezzel mit akartál mondani.

000000000

Ezt nem kellet volna mert jön a kontra, rekontra, szubkontra, mordkontra, hirschkontra, Fedák Sári meg a 100Ghz [#nevetes1]

000000000

"Hol írtam én, hogy "korszerűtlen"?"

Hát pl. itt:

"De vannak olyanok is, akik...megragadtak az első lépésnél, a..."fatengely"-nél."

Így aztán olvasnod, értelmezned neked kellene.

svejk

Szerintem nem hóka-móka.
Eleve amiben szoftver fut és van benne memória én abban nem bízok.
Legyen az dos, win vagy mikrovezérlő.

A PLC-k talán elég megbízhatóak, bár azokban is mikrovezérlő van, de azok fel vannak készítve az ipari környezetre a megfelelő körítéssel.

A Chargepump berögzült nevével viszont én sem vagyok megelégedve, mert nem sugallja a a működését.

Aki esetleg nem tudná, ez a ChargePump kimenet egy tízen pár kHz-es négyszögjel mely folyamatosan kint van az adott porton amíg a szoftver biztonságosan fut (gondolom belülről valami watchdog féle).
Ezt a jelet figyelve lehet beavatkozni adott esetben.

4ybj8h3c8

Mindössze annyit, hogy az eszközt a feladathoz kell méretezni, és mint tudjuk annak ellenére, hogy lenézed a mikrot, azért létezik pl. az UCNC és minő csoda, működik is.

000000000

Mesélj még nekünk, melyik felprogramozott "csodachip" tud ekkora sebességű step-dir jeleket kiadni?
Ja hogy te az órajelét teszed ki egy portra? Jó poén volt.[#nyes]

000000000

A világért nem nézném le!
De hát vannak korlátai a CNC terén.

000000000

PLC az PLC , annak a portjain akár hegeszteni is lehet.
Építettünk ismerőssel már nem egy csőhegesztő gépet.
Az elején voltak próbálkozások mikrokontrollerrel, de a bemeneteket nem lehetett a HF gyújtás által okozott atomvillanás mértékű zavar ellen immunissá tenni.
Akkor áttértünk a PLC-re.
Azóta van olyan gép ami 8-10 éve megy meghibásodás nélkül !

4ybj8h3c8

Vagyis ha eléred a korlátait, akkor választasz egy nagyobb eszközt. Oszt harmadszor is eljutottunk oda, hogy feladathoz az eszközt.

s7manbs8

ARM Cortex magos Arduinok simán pl., de amúgy is ezt már régen tudjuk, hogy pár száz kHz felett nincs rá szükség. :)

Ezt csak hogy nagyot mondjunk. :)

4ybj8h3c8

OK, de ha a PLC mikrojára pakolt szűrés működik, akkor egy másik mikro bemenetén miért nem?

s7manbs8

A procit árnéykolni kell pár méter ólommal ...