Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

000000000

Ha valakivel közölve vannak a hibák, hiányosságok és az ár is annak megfelelő. Akkor reklamációnak nincs helye.
A baj abból szokott lenni, ha a tényközlések elmaradnak. És a reklamációra jön a válasz: "mit vártál ennyiért".  Ezzel rendezettnek gondolja az eladó a dolgot.

0cphxg8ns

Mindenhol nézegetem, hogy mekkora jelekkel dolgozik az LPT port, de csak ilyet találtam:
forrás

Illetve találtam itt az elektronika topicban egy régebbi hsz-t (11486.), ami szerintetek még mindig megállja a helyét? :)

forrás: mambo  2012-10-13

LittleSV

Mi a kérdés?
Az LPT port TTL jellel operál (0-5V).

Az alsó ábrán pedig optocsatolós leválasztás látható, ami helyes.

000000000

Általában az LPT port feszültsége 3.5 volt környékén van.
Eddig ezzel nem volt problémám.
Egyszer találkoztam egy gyári vezérlővel amit nem sikerült elindítani.
Aztán rájöttem a probléma okára, de az sem a feszültség szintből adódott.
Két ugyanolyan vezérlő ment egy meg nem akarta az igazságot.
A probléma megoldását az impulzusok szélességének megnövelése adta.

0cphxg8ns

"Ami szerintem a lényeg, hogy a bemenetek fel kell húzni ellenállásokkal +5V-ra, mert az a PC-k LPT kimenete kb,+3,3V-ot produkál és ez lehet bizonytalan működést okozhat."
Előzmény: Práger Mihály, 2017-02-27 11:35:57 [18502]

"LPT port feszültsége 3.5 volt környékén van"
Pál [18575]
Most akkor mekkora feszen megy a port? [#conf]

Erre vonatkozólag a kérdés az, hogy: "itt az elektronika topicban egy régebbi hsz-t (11486.), ami szerintetek még mindig megállja a helyét?"

A válaszod: "Az .. ábra... pedig .... helyes."
Tudod te mi volt a kérdés! :) Köszi! [#worship]

000000000

Ahány PC annyi féle feszültség.
Legegyszerűbb ha megméred de tipikusan 3.3-3.5 volt
De találkoztam ettől kevesebbel és többel is.
Tehát a legjobb meghatározás a 3.5 volt környéke.

LittleSV

Egyszerű a képlet. Ha használod az optocsatolós illesztőt, akkor "bármilyen" magas jelszinttel ki tudod csatolni a jelet, míg enélkül nem biztos.

0cphxg8ns

Oh köszönöm mindkettőtöknek! Akkor haladhat tovább a projekt! [#worship]

000000000

Például az őskövület P3-as laptopon 3.27 egy dell PC-n ez 3.31 volt.  
Nekem még ebből adódóan nem volt probléma hogy ne indult volna el bármi is
De ha a galvanikus leválasztás a cél akkor ez tökmindegy, az optó után akár 24 voltot is köthetsz ha ez az igény.

0cphxg8ns

Oh érdekes adatok.
Szerencsére az opto mind két oldala 5V (elméletileg). :D

000000000

Elméletben minden működik, de a valóság sokszor messze áll ettől [#nevetes1]

s7manbs8

Ebben mi lehet a rossz, ha valamelyik fázis áram nem OK hibát ír ki kb. ?

Csuhás

Pontosítsuk: Ez ugye egy frekiváltó? Az üzenet a betáplálásra vagy a kimenetre vonatkozik? Bekapcsolás után, vagy motor indítás után kapod? A motor elindul? ( Esetleg 3f bemenetű váltót használsz 1f betáppal? )

s7manbs8

Jó kérdések, még én se tudom pontosan a választ ezekre, nem mindegy nyilván, csak sacc per kb. eleve mi lehet ugye gyanús alkatrész, ami az érzékelésben szerepet játszhat, kondik, relék, megnyúlt ellenállás, áram érzékelő IC-k. stb.

Majd még lesz infó később.

Csuhás

Ha valóban hibás akkor elsődlegesen igbt híd, illetve beázásból, vezető portól származó nyák elmaródások, zárlatok lehetnek a bűnösök. Térjünk vissza ha több információ lesz.