Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

0cphxg8ns

Sziasztok!
Nem tudom, hogy jó topicba írok-e, remélem igen...
A kérdésem az, hogy egy step/dir jeles léptető vezérlőt (DRV8825) közvetlen nem hajthatok meg egy párhuzamos port jeleivel? Vagy mindenféleképpen kell arduino (vagy valamilyen mikroprocesszor) a képbe?

ebalint

Biztosan meg tudod hajtani, de ügyelni kell a jelszintekre / TTL / és az időzítésekre.

0cphxg8ns

Opto csatolókkal gondoltam az illesztést (biztos ami biztos), illetve az időzítésekre meg a programot remélem lehet kalibrálni (melyiket lehet? mach3 társaira gondolok elsősorban).

Ez így működhet?

000000000

Meg lehet hajtani , de a PC háza és a vezérlő táp negatívja között akár 300Volt feszültségkülönbség is lehet.
Adott esetben ez csak kapacitiv azaz nem terhelhető feszültség , de képes tönkretenni a PC-t és a vezérlőt is.
Ezért szokták közbe iktatni leválasztó kártyát.
Komolyabb vezérlőkben alap a gyors optocsatoló, ez legalább 3000 voltos izolációt biztosít a PC és a vezérlő között.  
Ezeknél nyugodtan közvetlen ráköthető az LPT port.

yy2yggmv7

Az sem utolsó szempont, ha nincs optóval leválasztava a PC a vezérlőröl, és valami zárlat keletkezik vezérlő oldalon, viszi a PC-t is.

yy2yggmv7

Ha a step jelet pl. 6N136-al csatolod, elég gyors lesz az átvitel, szerintem nem lesz gond az időzítéssel.
Ami szerintem a lényeg, hogy a bemenetek fel kell húzni ellenállásokkal +5V-ra, mert az a PC-k LPT kimenete kb,+3,3V-ot produkál és ez lehet bizonytalan működést okozhat.
A gyári leválasztókártyákban is így van megoldva.

remrendes

Nehany hete volt az adok-veszekben Juhasz Gergo fele levalasztokartyabol 2-3db 5.000huf-ert.

vjanos

Linuxcnc-nél megadhatók az időzítések - már ha erre gondoltál

0cphxg8ns

Igen erre gondoltam! Szuper! (más program is ad lehetőséget ilyen beállításra?)
Az illesztést meg szeretném házilag megoldani, addig is (talán) tanulok valamit a témáról. :)

Köszönöm a tippeket mindenkitől, mindent átnyálazok. Amúgyis jövök ha elakadok! :) [#worship]

000000000

Mach 3-ban is be lehet állítani.
Piros keretben jelölve.

544if3hez

Az optós az működik jól, nekem ez van.

yy2yggmv7

Van egy másik érdekes megoldás ami az én kínai vezérlőmben is van, hogy a leválasztás bemeneti részének az 5V-ot, egy DC-DC ,galvanikusan leválasztott converter modul biztosítja.
Ebben az esetben nem kell még egy vezeték(USB)az 5V-nak.

http://www.ebay.com/itm/DC-DC-Converter-Isolated-Power-Supply-1205-1W-In-12V-10V-16V-Out-5V-200mA-UL-/161045828977?hash=item257f145571:g:PBQAAOSwT~9WhMT-

000000000

És a motor tápot hogy választod le totál galvanikusan ?
Elég ha a motornál történik valami gebasz a váz felé és már vége a galvanikus leválasztásnak.  
Mert ezek az all in one IC-k motor tápot is kapnak.
Inkább maradjunk a optocsatolónál.  
Például nekem a szelepeket közvetlen egy opto darlington hajtja meg, mert az a 20mA ami ezeknek a SMC szervó rendszerű pneumatika szelepeknek kell bőségesen kiszolgálja 24 volt mellet.
És az a 90Ft amit ezen a drága helyen elkérnek egy 4N33-ért az szerintem senkit nem vág földhöz.
De a gyors működésű 6N136 is kemény 150Ft itt nálunk.
Akár egy próba nyákra is össze lehet dobni pár óra alatt több tengelyre a leválasztás.

RJancsi

Sziasztok! Pár éve hobby szinten foglalkozom a cnc-vel, összebarkácsoltam egy A4 méretű gravírozót amit mostanában marómotor helyett egy 1W-os lézerrel használok. Arra gondoltam, hogy a lézernek építek egy másik, könnyű kis gépet. A kérdésem. Jelenleg Wnatai NEMA 17-es motorjaim vannak amiket szettben DQ420MA driverekkel vettem. Ám tized áron lehetne DRV8825 panelt venni, ami ránézésre ugyanazt tudja. Vagy mégsem? Mennyivel tud többet a Wantai driver tízszer annyi pénzért?

s7manbs8

Nagyobb tápfeszt bír, nagyobb felbontással, meg van rajta opto leválasztás, annyival tud többet, de egyébként nagyságrendnyi javulás azzal már nincs, simán jók ezek a kis A4988 meg DRv MODULOK.