Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

kpc4wjh8c

Akkor abban segíts kérlek hol tudok venni ilyet?

szf

kpc4wjh8c

Na azt hiszem van itt egy kis félreértés. Amit linkeltem vonal meghajtót az van nekem is de a leválasztó kártyára
HDDB2
szereném bekötni  A- A+,B-B+, meg az index jelet vissza kell alakítanom A,B ,index jellé nem? vagy, hogy kötöm így a leválasztó kártyára?

ANTAL GÁBOR

Ha nagyon kell akkor előkaparom . ( Valójában már szétszedetem de maga a panel és a kijelző valamint a program az meg van )
DE !!Félreértések elkerülése érdekében : Az egy beállító elektronika ami a  egy általam csinált encoder szabatos beállítását szolgálta . Lézervágott KO lemez volt fésűszerűen kialakítva . Két villás optos egység résében mozgott a lemez. Az egyik optós egység fix a másik állítható volt .
 Az állítgatást könnyítette az arduinó . Egy LCD kijelzőre ki volt íratva a az A/ B kétfázisú jelből a "kizáró vagy"-gyal képzett jel  jel/ szünet ideje és még a kapott számértékek . Ha jól van beállítva az optó akkor a képzett jel   jel/ szünet ideje megegyezik  , vagyis a képzett különbség nulla . Ilyenkor 90 fokos a A/ B jel . tehát korrekt az encoder
  Nálam index is volt egy furat formájában amit egy reflexiós optó monitorozott

ANTAL GÁBOR

és még a kapott számértékek  különbsége   ( javítottam és véletlenül  törlődött )

svejk

Ha csak kézikerék akkor egyszerűen kösd be az A+ és B+ jelet,

Persze ilyenkor a difernciális jelátvitel előnye elvész, de lehet örök élet lesz nálad.

svejk

Vegyél DIP tokos IC-t azzal könnyű bánni. Akár légszereléssel is megoldhatod, hiszen egy kondi meg két lezáróellenállás kell csak hozzá.

ANTAL GÁBOR

A tokmányra vett egy kapacítív  encodert ( I ki max = 5mA !!)  3 méterre szeretné kb elvinni a jelet  és van neki HDBB je ( ha jól írom ) Az optós bemenetű és sajnálatosan el van látva egy paralell ledes kijelzéssel  .. Necces a direkt felhasználás ( a ledet kicsípve persze OK )
 Van neki vonaladója . Ha lenne vevő akkor a egycsapásra minden megoldódik mert nem gond az 5mA és a csavart érpár is jó szolgálatot tesz . Szinkron menetvágáshoz kellene neki  . A  Machos szinkron menetről már lebeszéltem Van UCCNC licensze és azt vetné be .
 Magamnak így csináltam ( persze normál encoderrel) Minden meg van , IC panelterv G kód a maráshoz  csak hó végén kell leadnom egy nagy munkát . Ha kapható  szívesen megvenné , de ha kivárja akkor megcsinálom a nyákot és be is ültetem

dezsoe

A Lomex-ben lehet kapni a párját (AM26C32), amivel visszaalakíthatod a jelét. Mivel az adatlapodból nem derül ki, hogy merre laksz, nem tudom felajánlani, hogy segítek, de biztos találsz valakit a környezetedben, aki egy pici panelt elkészít hozzá.

kpc4wjh8c

Ok köszönöm kalocsai vagyok azt hiszem megvárom Gábort!
 Nem bírtam magammal bekötöttem közvetlenül az enkódert.
De nem valós értéket mutat (sokkal többet)mint amennyi a fordulat ez mér lehet? Gondoltam nem e beírt érték szerint állítottam be a felbontását szétszedtem de jó a beállítás  
(256).Ja ha kikötöm az index jelet ugyan azt mutatja a droba.
Ez normális?

dezsoe

Igen, mert az UCCNC az index jelet csak a menet kezdetének szinkronizáláshoz használja. A fordulatszámot viszont az A és B jelből számolja. Nézd át az áttételeket, illetve a szokásos PPR vagy CPR kérdést: 2- vagy 4-szeres értéket olvasol valószínűleg, eszerint módosítsd a programban a PPR értéket.

kpc4wjh8c

Igen 4x értékre kellet állítani. Ma elértem a Balázst. Köszi neked is.

c4gu5433

Sziasztok!

Segítséget kérnék egy Traub tna 500-as tx8f-es vezérléssel rendelkező cnc géppel kapcsolatban. Tud-e valaki szaktanácsot adni? A gép összes hajtása üzemkész, hibaüzenet nincs csak a kezelőpulton az x és z tengelyek visszajelző lámpája nem ég, emiatt a gép nem megy.
Előre is köszi!

s7manbs8

Szétszedtem egy haverom laptopját, egy Panasonic CF-51-et, mert nem szólt a hangszóró, meg a fülhallgató sem, de magát a hang driver az megy rendesen stb. lehet kiment benne talán a 2x1W audio végfok IC, jártatok már így ? Most leszedtem az alaplapot is, megvan az IC a sound codec IC hang kimenetére lehet rá kéne csatlakoznom vezetékkel, hogy abból jön e ki a hang, azt vékoyn vezetékkel kivezetve, összerakva megint a gépet meg tudnám hallgatni ezt, így kiderülne hogy az végfok IC halott e vagy esetleg az nem kap tápot kivert valami kis smd biztit esetleg.

remrendes

Jo reggelt!
Erdemes szurot hasznalni a tapegyseg elott? Vagy van ettol jobb megoldas? Valami ilyesmire gondolok.
Illetve ha a tapegyseg utan kotnek be kondit, akkor is kell a szuro? Annak a meretet hogyan tudnam megsaccolni? 3db 180W-os 36V-os motorokhoz ez pl eleg lenne?