Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

Csuhás

Szerintem sima ttl sorosvonal lehet a kezelő és a frekiváltó között. Így egy régi soros kábel árnyékolt vezetéke alkalmas lehet. Nem ajánlanám a méternél nagyobb távolságot mert eléggé zajos környezetben fog üzemelni ( maga a frekiváltó, plusz a motor hajtások ) Alaposan átgondolt földelési árnyékolási megoldást kell használnod.

svejk

No várjunk csak.

A hobby lézer tápok ugyan kapcsolóüzeműek, de ha jól rémlik akkor a nagyfesz minusz a GND-re van kötve.
maga a táp meg 1-es érintésvédelmi osztályú, tehát a ház, azaz a GND elvileg a PE vezetőn földelt.

Ha szabványos volt V.Jánosnál a csatlakozás a hálózathoz, akkor valami másnak kell lennie.

A lézercső negatív kapcsa elvileg csak párszáz mV-al -amennyi az árammmérő shöntjén esik- leht magasabb mint a GND.

SK

Tehát akkor mivel csak a dobozból az előlapra lesz kivezetve, akkor az a kb.50cm lehet mondjuk CAT 6-os kábelből.

svejk

Hopsz, most kaptam fülest, hogy hülyeséget írtam, állítólag nincs GND-n a nagyfesz mínusz.
No de ez megint gyanús, lebegni sem lebeghet.

Le kell akadnom erről a lézer témáról amíg nem kerül egy a kezem ügyébe. :(

000000000

HE+N2+CO+XE egyszerü co lézer gázkeverék az UV tartomány okozoja N2 ez elég alacsony ugy 300...400nm közöt képes sugározni ...

000000000

sasi

Hajdanán a P20-at szintén ablaküveggel takarva használtam, de sokáig csupán 500W-os tükrözött foto izzóval világítottam meg.

Tökéletesen működött, csupán a hőre kellett figyelni. Később áttértem UV-re, régi szkennerből kitermelt kvarcüveggel. Minőségben nem volt különbség köztük, csupán az expozíciós idő csökkent jelentősen az UV  lámpával.

Rabb Ferenc

A P20 maximális érzékenysége az nagyjából az UVA tartományban, 340-420 nm között van. A "széle" már belelóg a látható kék spektrumba

pbalazs

Szintén zenész.
Én anno P20 helyett TN120-at használtam (sokkal olcsóbb volt), és ablaküvegen keresztül sima 100W-os izzóval (villanykörtével) világítottam. Működött, csak közel kellett tenni, és kis területen volt hatásos.
Aztán lecseréltem 500w-os halogén izzóra, azzal már tökéletes volt, sokáig használtam.
Mire lett pénzem egy P20 - kvarcüveg - UV lámpa összeállításra, már csak keveset használtam.

VViktor

Sziasztok. Egy olyan nyákot ami ki van öntve gyantával,vagy mi ez.Ehhez valahogy hozzá lehet férni? Ki lehet cserélni benne az alkatrészeket?

Csuhás

Meg kellene próbálni leoldani a gyantát... Ha nagyon értékes a panel és átlátszó a gyanta akkor bányász módszerekkel itt ott lefurkálva lehet mérni és alkatrészt cserélni.

s7manbs8

Gumiszerű valami lekapirgálod és annyi, mosógép elektronikát szoktam néha én is úgy megjavítani.

pbalazs

Én valami sötétbarna kemény anyagot szedtem ki anno kromofággal sok sok lépésben.
Kb. 1mm mélyre hatolt be és kb. 3-4mm-esre lazította fel ezt az 1mm-nyi anyagot, amit már könnyen el lehetett távolítani.
A hátránya, hogy az ellenállások és az elkók kabátját is leoldotta...

VViktor

Köszönöm a segítséget,sajna ez valami fekete kemény anyag. Lehet megpróbálom a kromofágot,de azt vennem kell előtte.

kuner

Én anno műgyantával kiöntött panelt nitrohígítóban àztattam pár órát, meglazította kb 1-2mm mélyen, azt lekapartam, újra áztattam. Hátránya hogy újra kell forrasztani az alkatrészeket.