Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

Rabb Ferenc

Nanemá! Vizsgáztatsz?

A csőben kis nyomású xenon gáz van. Az anód-katód között egy nagy kapacitású (foto)elkó tart fenn 3-500V egyenvillanyt.

Amikor a cső külsejére tekert pár meneten megjelenik a katódhoz képest több kV-os impulzus, ez ionizálja a xenont. Így az vezetővé válik és egy plazmaív alakul ki ami kisüti az elkót. (E=1/2*C*U2) A plazma színe a xenon miatt 5-6000K. Kb napfény szín

svejk

A külső elektródára egy nagyfesz impulzust jutttunk begyújtáskor, ami általában nagyobb mint a cső kapocsfeszültsége.

svejk

No jó ezt tudjuk de az ionizáció mitől alakul ki?
Csak a bazi nagy térerősségtől ugye?

Rabb Ferenc

Ugyan mi mástól... Csuhás linkjében a tudományosabb magyarázat [#integet2]

svejk

Jó a link, köszi!

Tetszenek az ilyen leírások:
"Gerjesztéskor az atomtörzshöz kötött elektronok magasabb energianívóra kerülnek, ezáltal az egész atom energiát vesz fel. Amint a leszakított elektronok visszatérnek az atomtörzshöz, illetve a gerjesztett elektronok visszaesnek alapállapotukba,"

No de ki látta ezt? :)

Belegondolva épp ésszel még így szakmaközelinek is nehéz pl. azt elképzelni, hogy a bermancsövön belül a falban fénysebességgel rohangálnak az elektronok, ráadásul fel alá. :)

Ezekat csak úgy elfogadjuk mint principiumok, mint a 2x2=4.

Na jó nem bosszantalak benneteket. :)

svejk

Jój van no, akkor jól rémlett amikor ide jöttem a témával.

De akkor ezt vezessük vissza a lézercső körüli hűtőfolyadékhoz.
Lehet köze a folyadék elektromos vezőképességének a csövön belüli gáskisülésre?

Rabb Ferenc

Csak agymenés...

A külső (vezetőképes) vízköpeny kapacitív csatolással lehet, hogy lenyúlja az energia (nagyfesz) egy részét [#nemtudom]

svejk

Lehet...
Elvileg a csőre kapcsolt nagyfeszültség ugyan egyen, de ki tudaj mi játszódik le odabent pontosan.

Biztos emlékeztek rá, pár hete írta egy fórumtársunk, hogy  a fagyállós régi víz lecserélése után megtáltosodott a csöve.
Azóta nem fért a fejembe a gondolat...

Csuhás

Lehet hogy dc van a csövön de az alig lehet megszűrve.. a kínaiak biztosan kispórolták a nagyfesz kondit. Ez esetben viszont valóban kapacitívan terhelhet a vezető hűtővíz.

svejk

Külön kondit még egyikben sem láttam, csak ami a sokszorozóban van, da a freki valószínű közelíti 100 KHz-et így nem kell nagy.

ANTAL GÁBOR

Nem " Tesláztál"sosem ?  No majd legközelebb viszek egy félvezetős Teslát a talira .   Ha bekapcsolom akkor a tőle 2 méterre lévő fénycső  világít ...

Szalai György

Fénycső? Az semmi ! De mit csinálnak a HobbyCNC masinériák?
Vinnyogva rángatódznak, majd csendesen kimúlnak.

s7manbs8

Pár napja pont egy haverrel egy Nátrium csövet akartunk volna kipróbálni jó e, rádugtuk a 230-ra és nem csinált semmit, na akkor kuka ... de aztán csak megnéztük, hogy kell valami fojtó is hozzá, talált is haver, de azzal se ment, de mondom én valami még rémlik, hogy lehet kell még ott valami, hát a nagyfesz, hogy begyújtson, azt meg ma találtam meg én is, úgyhogy a végén lehet jó lesz az a cső, valami mezőgazdasági növényeknek való 250 W-os Sylvania márkájú E40-es foglalattal.

ANTAL GÁBOR

Eddig csak egy dolgom bánja : Egy komolyabb multiméter . Telefont távol teszek . A Pc hez sem megyek közel

s7manbs8

A brutális napkitörést tud okozni még ezt azt, bár szerencsére mostanában nem volt még hozzá szerencsénk.