Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

svejk

Megjegyzem a fénycsőnél is ha nem lenne fénypor rajta jönne azon ki annyi UV ami már káros lenne.
De a fénypor eltakar és egyben az UV által gerjesztve látható fényt bocsát ki.

Vajon az un. germicid UV csövek kvarcüvegből vannak?

svejk

Persze hogy nem, de ha 0,4 uS-ről felmegy mondjuk 40 uS-re az már e nagyságrend, az elektrokorrózió szempontjából nem jelentős, de a tegnapi irományaitok alapján már jelentős lehet a lézer működésére.

Csuhás

A germicid az kvarcüveg csővel készült. Nem véletlenül adták olyan drágán.

ebalint

A 0,4 uS -t el lehet felejteni a vásárolt ioncserélt víz esetében. / bár sosem mértem

ebalint

helyesen persze 0,4 uS/cm ...

Rabb Ferenc

Igen, az kvarcüveg. És a különböző fémhalogén lámpák belső csöve is az. A külső búra pedig a "fényporral" belülről bevont mezei üveg. Az pedig csak kb 350 nm feletti fényt enged át. Vagyis az UV-A egy részét.

ebalint

A kb. -20 'C -ra beállított ablakmosó vez.kép 12 'C -on kb. 160 uS/ cm.

A csapvíz több, mint 600 uS/cm.

Megjegyzem, hogy a 0,4 uS/cm víz alighanem hamar megenné a motort a réz nélkül is.

svejk

Oké, legyen úgy, akkor az én Riston fóliáim szerencsére úgy látszik arra is érzékenyek, meg a P20 is.

Minden esetre a lézercsövet oldalról bámulni is gyanúsan zavaró, illetve a bármit rakva a deszt vízbe valószínű növekszik a vezetése.

Majd ha egyszer lesz lézerem jól kikísérletezem ezeket a dolgokat és közzéteszem.

svejk

A 0,4 tegnap csak emlékből írt érték volt, huzal szikraforgácsolóban volt a  műszer, azoknak saját ioncserélőjük van.

De biztos van itt szikrán dolgozó kolléga az meg tudná mondani mennyire is szokták beállítani a vizet. Már ahol foglalkoznak vele rendesen, mert a tapasztalataim szerint elég egy trehány szakma az is. :(

ebalint

Általában nem a szakma trehány, hanem aki műveli, de ezt Te is biztos így gondoltad. / had kötekedjek[#vigyor2]

A szikránál igen fontos a vezetőképesség, a hűtésnél talán nem annyira.

Hogy mi történik a lézercsövön belül nem tudom., de annyit igen, hogy jelen van nagyfesz is.
Hogy az merre kóboról, ahol nem is nagyon kellene, ki tudja.

Lehet elég némi szennyeződés a felületen a csatlakozó és a vízcsatlakozás között?

svejk

Kötekedésből jeles! :)

persze hogy úgy...

Nagyjából ismerem a szikraforgácsolás fizikáját.
De alig van olyan műhely ahol nem bokáig- no persze eltúlozva- járnak a vízben, petróleumban.

Ez pedig javarészt trehányság és biztos visszavetíthető a vízminőségre is. (ráadásul nem is olcsók a szűrők, gyanták)

Kb. mint ez olyan mint az a forgácsolóműhely ahol a forgács közül kell előkotorni a mikrométert.

Vagy mint az én asztalom, hogy sosem találok meg rajta semmit :)

svejk

Kmajer-nak van most egy huzalszikrája, mindjárt megnézetem vele a skálát.

Csuhás

"Lehet elég némi szennyeződés a felületen a csatlakozó és a vízcsatlakozás között?"
Nem jellemző egy ilyen átvezetés. A kisülés és a víz között kapacitív csatolás van, ami a kapcsoló üzemű táplálás és a gyenge szűrés miatt nem elhanyagolható szivárgó áramot jelent. A tápot jobban szűrni nem lehet mert akkor nem lehetne gyorsan változtatni a sugár intenzitását. A megoldás egy jól szűrt táp majd valami adótriódás kapcsoló lehetne, de ez már drága volna.

ebalint

Akkor mindenképpen ajánlott leföldelni a vizes pufferedényt is, ami nem árt, ha fémből van?

SK

Sziasztok.

Kinai marómotorhoz adott BEST frekiváltónak a kezelelőmodulja kivehető, és lehet szerelni előlapra is. Milyen vezetékkel, milyen hosszon lehet új kábelt csinálni hozzá?