Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

Szalai György

vjanos

Na ez pont elkerülte a figyelmemet... vajon sima víz volt a fagyállós keverékbe vagy ioncserélt?

Saját tapasztalat: Mikor megjött a K40 lézer, hirtelenjében egy 20 lityis diszperzites vödörnyi csapvizet tettem mellé, bele a hozzá adott 230v szökőkútszivattyút.
Mentek az első próbák, épp egy dínót vágtam ki plexiből, miközben dugdostam az ujjam a vízbe, hogy mennyire melegszik a visszatérő ág, ha folyamatosan megy a lézer. Azt egyszer csak megrázott.

El is átkoztam a kínai szivattyút, hirtelen kihúztam a konnektorból és ismét beledugtam az ujjam - ismét megrázott...
Multiméter egyik tüskéjét a vízbe dugva a másikat a kezembe dugva 100-160 voltok villantak fel néha. Persze sokáig nem fogdostam :)

Ugye üveg csőben megy a vízkör, aztán átlátszó műanyag tömlőben - elvileg sehol nem érintkezik a géppel.

Amikor felvillant az érték, a lézertáp enyhén sercegő hangot adott. Ennek utánakeresve a K40-es fórumokon, általános jelenségnek írják ezt csapvízzel.

Aztán jöttek a hidegek, víztelenítettem a gépet, azóta már megvettem az ioncseréltet, de még nem vetettem be...

Valaki írta a fagyállót, nekem épp olyan emlékem van, hogy javítja a hővezetést - de nem tudom biztosra.

ANTAL GÁBOR

Mostanában már nem nagyon lehet csinálni dest vizet . Legalábbis a volt munkahelyemen már nem használják a jó öreg desztillálót ( 60 liter / órát tudott ) És nem is volt olyan drága mert csak az áramot kellett megfizetni. Mostanában méregdrága ioncserélőst alkalmaznak . Olyan mint modern nyomtató ha lejár a chipben az óra ( igaz van még festék a patronban )akkor már nem nyomtat
 Az is olyan méri a bemenő vizet és aztán csipog hogy Brr nem dolgozom tovább tegyetek belém 80e ft értékű  új gyantát

Nagyon  le tudják szorítani a vezetőképességet ( amit mér is a kütyü )  Kell beletenni valami vegyszert ami algaölő hatású .

guliver83

Gondolom azért nem lehet használni mert pálinkát főznek rajta :)

svejk

No akkor lassan-lassan megoldódik a számomra eddig hihetetlennek tűnő dolog.

svejk

Igen, a fagyálló javítja a hővezetést de majdnem mérget mernék rá venni, hogy sajnos az elektromos vezetést is.

Ha van valakinek a haveri körben fagyállója akkor még ma meg is mérem.

svejk

Az előzőek szerint hacsak nam napsütésben és csak kéthetente egyszer dolgozik a gép, akkor nem szabad algásodnia az UV miatt.

Szalai György

Ezt az alga nem tudja.

ebalint

Összehasonlítani csak úgy lehetne, ha ismernénk a  fajlagos költségeket is, a végtermék minnőségét is.

ebalint

A CO2 lézer esetén c/f=10.6 mikron, ami már az infravörös ...

ManóBa szerit ez nem öli az algát.

Rabb Ferenc

Azért túl nagy vezetőképességre ne számíts. A gépkocsi motorok alumínium-magnézium motorblokkja és a vörösréz hűtője hamar megrágná egymást, ha köztük egy vezetőképes lötyi áramolna. Még akkor is, ha közben van egy-két gumicső csatlakozás.

Csuhás

Jelen esetben nem a lézersugár éri az algákat, hanem a gerjesztő kisülés által termelt UV fénynek az a része ami átjut a nem igazán UV áteresztő üvegcsövön.

Rabb Ferenc

A lézercső belső csöve kvarcüveg? Mert a "mezei" üveg az UV-t nem engedi át. Lásd hagyományos fénycsövek...

svejk

Neem! [#falbav]

Nem a lézerfény öli hanam az UV ami gerjeszti a lézerfényt.
Már írtuk tegnap Frobival.

Nem látattok még CO2 lézercsövet működés közben?

svejk

A mezei üveg valóban elég jól szűri, de ha totál kiszűrné akkor én sem tudnék NyÁK-ot levilágítani a 4 mm-es mezei abklaküvegen kerseztül.

Anno siheder koromban az RT. ajánlása szerint keresgéltem a kvarcüveget, minden útbaeső üvegeshez betértem, senki nem tudott segíteni. Aki értette mit akarok azt mondta nagyon régi ablak (talán) káliüveget keressek azok is átengedték az UV-t.
De azok meg optikailag voltak kifogásolhatóak, sokat torzítottak.

Így aztán lesz ami lesz kipróbáltam mezei üveglappal, azóta is azt használom.