Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

zozo

Pár napig használtam, osztótaggal, 5V-ot levéve róla a lézerdiódának. Mi  a gondod vele?

svager

Megnéztem, tökéletes.

svager

Ráraktam másik két motorra is,ugyanez ez a jelenség,tehát biztos a vezérlő.

ajpwg6jrn

Mielőtt bármit eltekersz érdemes lefotózni.
Nmin és Nmax egyértelmű (minimum és maximum fordulatszámot határolja, ha eddig jó volt, akkor ezeket ne bántsd)
Imax a motoráramot határozza meg. (Azt sem bántanám, ha eddig jó volt.)
PI határozza meg a szabályozás minőségét, de mivel nincs visszacsatolása szerencsétlennek, emiatt nem is beszélhetünk szabályozásról. (Én kitekerném valamelyik végállásba)
Az IxR pedig a tahó alapjelét arányosan változtatja (belső osztó), ezt is valamelyik végértékre kellene tekerni, abba az irányba ahol a legnagyobb az osztás, mivel a tahó bemeneten zaj lehet.
A Tau és Tab pedig a belső szabályzó integráló tagját módosítja, de mivel nincs tahós visszacsatolás, így ez is értelmetlen ebben a formában. Valamelyik végértékre tekerném.
jó játszadozást. :D

svager

Köszönöm,a max fordulatot nem tudom,de néha a maximális fordulaton néha még jobban felpörög.

svejk

"Az IxR pedig a tahó alapjelét arányosan változtatja (belső osztó)..."

NEM!
Mivel nincs tacho ez a szabályzó visszacsatolása, az armatúraáram alapján érzékeli a terhelést.
Korlátozott tartományban kellően erős visszacsatolás érhető el vele.

ajpwg6jrn

Ezen ne csodálkozz, mivel az is a tahós visszacsatolásra hagyatkozik. Szóval honnan tudná hogy mennyi a max fordulat, a max fordulatot fizikailag a motor paraméterei határozzák meg, mivel visszacsatolás nélkül terhelés függvényében változik a motor tengelyének fordulatszáma. Ahogy elnézem ez sima 1Q (1 negyedes vagyis csak irányban mködő) hajtás akar lenni.
Amúgy miért nem teszel rá egy tahót. Sokkal jobban működne. :D
Megyek én is AC szervó hajtásokat javítgatni és tesztelni.
Régen volt már ilyen jó karácsonyom. [#vigyor5]

svejk

No és a Tau és Tab sem értelmetlen az nem más mint a motor gyorsulása, lassítása (felfutás, lefutás)az alapjelhez képest.

ajpwg6jrn

Ezt nem tudtam, köszönöm hogy kijavítottál.

svejk

Ezen motorok fordulatszáma majdnem lineáris az armatúrafeszültséggel és ezt lehet még javítani az IxR visszacsatolással.

A manuál szerint is tisztán IxR-el elérhető a 4%-os fordulatszámstabilitás.

ajpwg6jrn

Ha jól sejtem, akkor ez csak egy adott feszültségtartományban érvényes. (Méghozzá a névleges motorfeszültség körül.)
Gyorsan ki is próbáltam egy 50V-os permanens mágneses 100W-os DC motorral. 10V-nál nagyon könnyedén lehet befolyásolni terheléssel a tengely fordulatszámát. 30V körül is hasonló volt a helyzet. (50V-nál pedig nem is próbáltam, de nekem gyanúsan kicsi a 4% differencia, mivel az 3000RPM-nél is csak 120RPM.) Bár amennyiben a motor teljesítménye arányos a terhelésekkel, akkor már valószínűleg érvényesülhet ez az elv, miszerint a kimeneti fordulatszám arányos az armatúrafeszültséggel.
Na az ilyen teszteknél jön elő az hogy építeni kellene egy ilyen tesztállomást, amivel lehet mérni a leadott teljesítményt és mérni a motor paramétereit.

ajpwg6jrn

Sajnos azt nem írták le az adatlapban hogy ezt a 4%-os differenciát milyen paraméterekkel mérték. (Mekkora volt a motor teljesítménye és mennyit adott le, amikor elérte a 4%-os hibát.) Mivel ha belegonolok hogy 1 db 1kW-os motornál is megállapítható ezzel az elvvel akár 0,1%-os hiba is, amennyiben a tengelyt csak hasraütés szerűen 10W-tal terhelem.
De mi történik névleges teljesítményű terhelésnél?

svejk

A komoly minőségű motorok és szabályzók tudják.

svager

Köszönöm a segítséget szuperül müködik,lehet valami érintkezési hiba volt a tekerentyük alatt,mert most már rendesen müködik.[#taps]
(És most elöbányászok egy másikat.)[#vigyor3]

svejk

Én írtam:
"Korlátozott tartományban kellően erős visszacsatolás érhető el vele."

Te lehet még fiatal vagy hozzá de a kazettás magnók 99,9 százalékának a hangtengely meghajtását ilyen IxR szabályzású DC motorok hajtják.

Egy komoly motor onnan ismerhető fel, hogy az adatlapján rajta van a V/rpm ás a Nm/A érték, és hogy akár egy ceruzaelemről is szép lassan egyenletesen forog.
A szakirodalom sokszor ezeket a motorokat nevezi szervomotornak.

Az ne tévesszen meg, hogy Te a pár voltról hajtott motort le tudod kézzel fogni könnyedén.