Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

svejk

De úgy látom a lényeg, a katonai tokos Analog Device IC ebben is ott figyel, tehát hülyeséget írtam az előbb.
Lehet valami adatrögzítést/küldést csinált a proci? Vagy az LDxxx multimétert helyettesíti?

Csuhás

Az alaptípuson ha jól láttam valami promban tárolt táblázat szerint végezte az automatikus méréshatár váltást, szvsz azt lehetett jóval egyszerűbben rugalmasabban megvalósítani. Az LD analóg fele most is benne van a számláló részét viszont lehet hogy a z80 vette át. ( mindjárt megnézem a rajzot )

Szirtimorc

Fogalmam sincs, a simát sose láttam. De én is a méréshatárváltásra, meg a kijelzővezérlésre gondolok

svejk

Nem értek hozzá...

Ebbe a frekimérőbe jó a PIC16F84A is?

Vagy esetleg ajánljatok egy még egyszerűbbet.
1x8 soros HDkompatibilis LCD-n kellene kijelezni 10-100 kHz-es TTL frekvenciát.

Semmi csicsa csak írja ki pl. :
  24,5 kHz

svejk

Persze tudom ennél alig van egyszerűbb, de azt a 74hc132-öt csak le lehetne még hagyni. :)

szf

Köszi az ötletet.holnap megpróbálom
Megépíteni

Csuhás

Keress így rá, "arduino frekvency meter" Tucatnyi találatot kapsz forráskóddal együtt. Nincs más dolgod mint pár dróttal összekötni a proci panelt a kijelzővel, beletölteni a programot és már megy is. Itt egy példa. ( Az 555-csak azért van benne hogy legyen mit mérni )

ajpwg6jrn

Jó bele az A végződésű PIC is, ha mindenképpen építeni szeretnél. Frekvencia mérő

svejk

Köszönöm! Tudom hogy nem éri meg bajlódni vele, de feltétlen LCD kijelzésű kell.

svejk

Őőőő..hát igen.

(egyébként még akkor megvettem a gyorsulásmérőhöz is a cuccot de azóta sem volt időm/kedvem foglalkozni vele :( )

svejk

Úgy néz ki találtam egyszerűbbet, olcsóbb mikrovezérlővel.
Nekem bőven elég a méréstartománya, remélem sikerül az 1x8-as LCD-re átírni.

ATTiny2313 + LCD

Csuhás

Ahogy nézem elmegy egysoros kijelzővel is. Átírni nem nehéz ha valami nem megy, mert olyan pici a program, hogy a demo bascom is le tudja fordítani. ( ha nem akarsz vesződni és valami nem működik akkor segítek )

Csuhás

Mai tapasztalat: Egy saját gyártású programozó kábelben meghalt az egyik H11L1 opto. Hozok egyet a raktárból, csere, nem működik. Méregetem, a leden folyik áram, a kimenet meg se moccan. Nincs zárlatban, 10K a felhúzás. Kicsipkedem, másikat forrasztok be, az se működik. Nem értem a dolgot, végül előszedek egy régi panelt amiben fekete tokos opto van, míg most fehéreket próbáltam. Az eredetileg megpusztult is fekete volt. Kibányászom átforrasztom, és egy csapásra működik. Nem jártam utána de alighanem a led ttl jelről használt 3k3 munkaellenállása túl nagy, de eddig nem tűn fel mert jól működött. Szóval az azonos típusszám még nem garancia semmire.

pbalazs

Az azonos típusszám sosem volt garancia semmire, ezért számolunk rengeteget a toleranciákkal. Valószínűleg a tiéd is tudja az adatlapi értékeket, csak lehet, hogy két szélső értékű kéldányt fogtál ki.
Nekem akkor volt gondom ilyesmivel, amikor nagy volt az adatsebesség (talán 500k-1M). Akkor bizony meg kellett hajtani a LED-et...