Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

Dakota25

Ez engem is érdekelne.
Tennél fel egy rövid ismertetőt?
Fejlesztő környezet, programozó, költségek, újraprogramozhatóság?
Akár egy külön topicot is megérdemelhetne...

Egyújabbgépépítő

Én az ISE környezetet használom de létezik egy WebPACK ami teljesen ingyenes.
A programozás eszközfüggő. Az FPGA RAM ban tárolja az aktuális programot
amit bekapcsoláskor tölt be automatikusan vagy külső eszköz tölti le a csip memóriájába.
Ennek az az előnye, hogy akár menet közben is módosítható a működése.
A CPLD Flash ben tárolja a programot.
A programozás egyszerűbb esetben akár egy printer portos letöltő kábellel is lehetséges.
A jelenlegi csúcs eszközök (VIRTEX, KINTEX) akár több millió kaput is tartalmazhatnak.
Ezekkel már egy egészen más környezetben kell dolgozni ami meglehetősen drága.

ajpwg6jrn

Ha valaki szeretne játszadozni FPGA-val és CPLD-vel, akkor nekem van még pár db TQFP tokos kivitel. JTAG-en keresztül programozhatóak. (Lehet fel kellene eleveníteni a régi dolgokat. [#vigyor2])

szf

Engem érdekel.Lehetne bővebben?

Dakota25

Köszönöm! Megnézem majd a Webpack-ot.

ANTAL GÁBOR

Szia ! Azt nem írom hogy enyém az elsőbbség ,mert én vetettem föl de ha jutna 2-3 db akkor engem érdekelne . persze egy kis support sem ártana ...   ( Folytatom magánban az üzenetekben )

szf

Engem a tudomány érdekel!Persze, ha jut egy panel akkor az boldogság

svejk

Megjött az említett modul, tökéletes!!!

Köszi még egyszer!

Most már csak az IC-ket várom, kíváncsi leszek rájuk.

Bencze András

Szóra sem érdemes... Akkor tudja amit kell. Örülök, hogy egyszerűsíthettem az életed.  A "sárga" modulokban én még nem csalódtam. A határaikat nem szabad feszegetni. Ennyi.

ajpwg6jrn

Sziasztok.
A kis CNC-m építése közbeni pihenés céljából foglalkoztam egy picit a kisebbik főorsóm meghajtásával. Egy kis motorvezérlőt alakítottam át, annyival hogy került bele egy visszacsatolás, aminek a jelét egy tachogenerátortól kapja, így a kimeneti fordulatszám közel állandó terhelve és terheletlenül. (Miért csináltam ezt? Volt egy régi tachogenerátorom és kíváncsi voltam hogy alacsony költségvetéssel megoldható-e a probléma. Válasz: IGEN.) A motorvezérlő jelenleg labortápról 80V-ról üzemel (motorvezéelő paraméterei: Uin: 6-90V; 0-15A) A tachogenerátor 3000RPM-nél 7,5V-ot ad le. Szóval a 3000Ft-os kínai motorvezérlőkből nagyon korrekt DC motor főorsó szabályozást lehet készíteni.
A tesztben a motor paraméterei: 90W; 52V
Szabályozás teszt

PSoft

Ügyesen kitaláltad![#eljen]

Ha végleges formát akarsz a tacho-nak, tegyél rá pld. egy mosógépmotor tachogenerátort.
Kicsi, lapos, disk formátumúak.
Ha gondolod, küldök egyet a kísérletekhez.

ajpwg6jrn

Köszönöm a felajánlást. Megnézem, mintha nekem is lenne ilyenem valahol. Ha nem találom meg, akkor írok egy üzenetet.
Aki pedig szeretné megépíteni, itt van hozzá a lényeg: Elektronika beszerzési forrás.

PSoft

Hogy is van ez?

A rajzodon a tachogenerátor kapcsait +/- jelölöd.
Általában AC-t szolgáltatnak a taho-k.(a mosógépé is)
Ezek szerint, kell egy Graetz is a tacho-ra, amit nem rajzoltál?

guliver83

Nézd én ezt hogy oldottam meg.

Tökéletes működik !

guliver83

Én nem tudom neki milyen tachója lehet, de tuti kell hozzá vagyis én tettem amikor ilyet csináltam mert DC kell a vezérlőnek.