Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

svejk

Valakinek esetleg a lomis fiókjában egy MOSTEK MK50399N számláló IC nem lapul véletlen amitől jó pénzért megválna?

Kölcsönben is jó lenne.

Kelepeisz Lajos

Na megvan ez mégis, most már csak egyet nem tudok beállítani, a kijelzés egységét, hiába nyomkodom a nyilakat nem ugrik be a választási lehetőség.

Kelepeisz Lajos

Na ez is megvan, de ezek a francosok csak azt írták a lefel nyíllal válasszam ki a kijelzés egységét, de azt sehol nem írják hogy előtte tartsam a SET gombot 3mp-ig és egyből odaugrik.

pbalazs

Akkor már minden okés?

svejk

0,02-2 V-os és 1-40 kHz-es szinuszfeszültséget kellene mérnem.

Tipikus "csővoltmérő" feladat.

Az absulute pontosság és gyorsaság nem követelmény, de mérés közben a frekvencia akár 1 nagyságrendet is változhat.
A bemeneti ellenállás akár csak párszor 10kOhm is lehet.

Valami kis komolyabb műveleti erősítős egyenirányítóra és mezei panelműszer lenne a célszerű.

No de milyen is legyen ez a komolyabb műveleti erősítős egyenirányító, ami tudja ezt a sávszélességet és linearitást?

Hátha valaki emlékszik az RT-ből, vagy más szakirodalomból valami bevált kapcsolásra.

Kelepeisz Lajos

Igen, nagyon szépen köszönöm!

pbalazs

Szerintem nem megoldhatatlan.
A Tietze-Schenk-könyvben és a Zoltai-féle Elektronikus áramkörökben is több egyenirányító kapcsolás van, még az egyenletei is ott vannak.
A műveleti erősítőnél arra figyelj, hogy a "Gain bandwidth product" okés legyen. Ha ez rendben van, a linearitással sem lesz gond.

svejk

Köszi!

Az alapkapcsolásokat és az elméletet nagyjából ismerem, csak gondoltam hátha van valakinek gyakorlati tapasztalata is ilyen méréstechnikában.
Szétnézek az OP,  INA, IC közt, meg volt valami NE kezdetű anno a HI-FI technikában, hátha jó lesz valamelyik.
Tranzisztoros technikát nem vetnék be ha nem muszáj.

Bencze András

Hi!
Szerintem nem érdemes kínlódni vele-hacsak nem érzel kiolthatalan vágyat az építésre. Én ezt hasznánám:
AC/DC konverter

svejk

Sirály!

Kerestem ott is, de nem voltak jók a keresőszavaim.

Esetleg Neked van is kéznél?

Kellene belőle 10-12 db, de azért egy próbát meg kellene ejteni.

svejk

A 80-as évek végén több ezer ft-ot öltem bele mindenféle AD IC-kbe, hogy True-RMS készítsek, ma meg itt van fityingért készen.

Bencze András

Azért annyira még nem jutott a dolog. A szervó mérőpultba néztem a cuccot, de még nem rendelték meg. Nekem majd 6 db kell.

Bencze András

Jók a moduljaik, nem lesz gond, ráadásul az alapspeckói sokkal jobbak mint az elvárások.

ANTAL GÁBOR

Használ itt valaki FPGA -t ? Egy céláramkör kialakításánál felmerült mint gyors megoldás

Egyújabbgépépítő

Igen, XILINX FPGA-t és CPLD-t szoktam használni.