Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

Rabb Ferenc

A fénykép alapján beazonosítva ez nem generátor, hanem tachodinamó Az pedig egyenvillanyt ad.

A mosógép és egyéb tachogenerátorok után viszont valóban kell egy Greatz.

Nálad a pont [#eljen]

guliver83

Nekem van egy ilyen DC Maxon motor amiből + - DC jön ki mintha egy plusz kicsi motor lenne rajta.

guliver83

És a kis kupak alatt ott a DC generátor

PSoft

Én ennyire nem mentem utána a képen látható típusnak.
De, sejtette a DC tachodinamót, pld. a piros/fekete vezetékszín is.

Rabb Ferenc

Ha DC, akkor dinamó! A generátor váltakozó feszültséget produkál a kimenetén

PSoft

Van egy roncs ESCAP motorom.
Az Escap-nál is dinamó van a serleg alatt.
Nem is akármilyen.:)

Rabb Ferenc

Ezt a tekercselési módot nem tudtam megfejteni. Állítólag egy hengeres tekercs a kiinduló forma. Annak a csűrésével-csavarásával hozzák létre ezt az igen kis inerciájú, vasmag nélküli alakzatot. Vagy valahogyan másképp...

g89ketty

Az egy méhsejt tekercs megcsapolásokkal a kommutátornak megfelelően. A tekercs hossza és menetemelkedése szerintem pontosan meghatározott. Most látok ilyen forgórészt először, tévedhetek. A rádiókban a közép-hosszú hullámú modulátor és KF tekercsek készűlnek így a minnél kisebb kapacitás miatt.[#pias]

g89ketty

U.i.: Cérnát, pamutot, madzagot, stb. is hasonlóan, de ott nem a kis saját kapacitás miatt.[#integet2]

Rabb Ferenc

Vagy valami hasonló [#nemtudom]

PSoft

Magát a motort nem szedtem(még)szét, de gyanítom...
Ugyanilyen az Escap motor forgórész tekercselése is.

Ennek a Sanyo Denkinek is ugyanilyen a forgórész tekercselése.
Kis inerciájú, vas nélküli forgórész...
Csak a Sanyo denkinél valamilyen fekete műgyantába(talán, bakaelit)ágyazott a tekercselés.

g89ketty

Lehet, jó lenne közelről megnézegetni. [#nemtudom]

PSoft

g89ketty

Kössz a fevételeket! Közben keresgéltem és találtam olyat mint a felvételeiden van, méhsejt rendszerű. Találtam olyat is mint Raab Ferenc rajzolt. Lehet, hogy több forma létezik az állórész kialakításától függően. Mostmár rendesen benn vagyok az erdőben. Talán egyszer erre jár egy szaki és kivezet. Üdv: GS [#pias]

wzc80zbf7

Sziasztok.

Hozzáértőbbeket kérdezném. Jelenleg a műhelyem építése folyik és a villamos kapcsolószekrény bekötésével bajlódok. Az órától földkábelen 5x16mm2-es kábelen jön át a fázis,föld,nulla. A kapcsolószekrényben ezt milyen módon szokták esztétikusan elosztani? Annyira vastag az egy eres kábel ebben hogy alig lehet meghajlítani. Szeretném a betáp vezetéket több 2,5-es kábelre szétágaztatni. Van erre valami bevált módszer? Köszönöm előre is a segítséget!